Startsida / Inlägg

Vidar-coachningen Höllvikens hopp

av Jonas Gustavsson

Elfte raka förlusten.

Blytungt för nykomlingen och på förhand uträknade Höllviken.

Hade någon sagt det inför säsongen så hade man ryckt på axlarna och sagt ”vad var det jag sa, Höllviken suger”, men med tanke på vad laget trots allt visat upp – speciellt i början av säsongen där man vann tre raka hemmamatcher – så tycker jag förlustsviten är anmärkningsvärd. Visst, överraskningsmomentet är borta, men man har en del klasslirare och en oerhört skicklig coach i Vidar Jonsson.

Elva raka förluster. Det svider.

Även om Falun fick jobba för 6-4-viktorian idag.

– Falun är världens bästa innebandylag och de behövde marginaler på sin sida för att vinna idag, vilket säger mycket om vår prestation. Hade de gjort sin maxprestation hade vi inte haft en chans, men det gjorde de inte samtidigt som vi var bra. Tyvärr räckte det inte hela vägen, sa Vidar Jonsson.

Frågan är om orkar vända denna blytunga trend.

– Vi har elva raka förluster och utifrån kan det verka som vi är i världens djupaste svacka och mår jättedåligt, men vi har faktiskt bra ”go” och stämning i laget. Vi visste på förhand att vi skulle tampas i botten och vårt mål är att ha två lag bakom oss när serien är slut, och det ska vi klara, fortsatte Jonsson.

Vidar Jonsson har massor av ess i rockärmen. På frågan om nyförvärv så blev han undvikande, ville inte avslöja något för en journalist. Sedan om man han bara fejkar, vill skapa lite diskussion, eller vad vet jag inte. Några pengar lär det inte finnas, snarare så att man kan hitta något fynd i någon lägre serie i något lag som inte har något att spela för. Men frågan är hur mycket klass det finns där.

Nåväl, varken Höllviken eller Vidar har gett upp säsongen.

– Jag har coachat nederlagstippade lag i den här serien förr och det finns verktyg för att vända skutor. Det handlar i grunden om att freda egna målet och spela med enormt hjärta, sa Jonsson, som ändå är medveten om att läget är tufft.

– Det är ingen som höjer ögonbrynen för att vi förlorar, men visst är läget prekärt. Granlo vann idag och tog ytterligare poäng, och vi måste börja vinna matcher nu. De vi kan komma ikapp är AIK eller Granlo. Kanske Växjö, men då måste de torska alla sina matcher och det tror jag inte de gör.

Nja, det ska vara Granlo man hinner ikapp då. Tror knappast det blir AIK. Men det känns tveksamt, speciellt eftersom Granlo vann idag.

Hoppet är Vidar Jonssons ledarskap.

Frågade lite om den galna coachningen mot Storvreta, där man plockade ut keepern tidigt i matchen.

– Så här är det: jag kollade på statistik från de fem senaste åren när Storvreta spelat hemma mot lag i vår situation och det visade sig att Storvreta vunnit i princip alla de matcherna. Jag resonerade att om vi åker dit och möter dem som alla andra har mött dem, spelar ett spel som alla andra gjort, då kommer vi att förlora. Vi var tvungna att göra något som ingen annan hade gjort om vi skulle bryta barriären. Det fick bära eller brista, och tyvärr brast det. Men vi försökte verkligen. Vi släppte in tio mål, men sju av dem med målvakten i mål så det var ju inte bara för att vi tog ut målvakten som vi släppte in mål. Jag kan inte säga till mina spelare om att vi är bättre än Storvreta för det är vi inte, utan jag får göra andra saker. Överraska. Preparera spelarna med ett hjärta som pumpar utav helvete. Vi försökte idag mot Falun också, vi lyckades nästan, men inte hela vägen. Jag försöker vrida och vända på saker för att vi ska bryta vår trend.

Jag gillar det. Mönsterbrytning. Oväntade grejer.

Det är det – Vidar Jonssons ologiska tankar – som är Höllvikens hopp.

– Och du, skriv ner oss ordentligt nu. Såga. Ju längre ner på botten vi är, desto mer talar för oss, sa Jonsson.

***

Såg Granlo mot Kais Mora.

Som Granlo vann rättvist med 8-4, även om Kais Mora stod upp bra.

Det var också Sundsvalls-lagets spetsfemma som spelade den avgörande rollen. Fast jo, man var ju lite tveksam efter den första perioden, där just den femman var oväntat svag, men i andra började man trilla boll på allvar. Johan Samuelsson var regissör, Jonas Berglund vass och Robin Nilsberth började hota med sitt skott. När den enheten började spela på allvar så hade Kais Mora inget motvapen, även om man tappert försökte stå upp.

Kais Mora – där jag tycker Filip Mbanza var bäst i laget – inledde verkligen första perioden bra och såg bättre ut än hemmalaget, men sedan tog Granlo över mer eller mindre helt i andra och tredje perioden. Kais Mora stack upp då och då, satte också några bollar, men var aldrig riktigt nära. Det kändes inte riktigt som man trodde på det heller, vilket kanske inte är konstigt med tanke på tabellplaceringen och högen av förluster.

Resultatet innebär ju att Granlo lämnade bottenstriden. Avståndet ner till nedflyttningsstrecket är nu sju poäng.

Hoppet för Kais Mora och Höllviken är att hinna ikapp AIK – något som känns svårt.

***

Jodå, Djurgården lyckades – utan sin coach och sin toppkedja – att besegra jumbon Karlstad borta med 4-2. Starkt med ett så decimerat manskap.

Matilda Sjödin, en av säsongens genombrottslirare i SSL, låg bakom alla mål med tre fullträffar och en assist. Hon blir viktig framöver, tillsammans med comebackande Hermine Dahlerus, nysignade Ann-Sofi Sundholm och landslagsbacken Jenny Gustafsson.

Klubben uppges ligga nära en ny tränarlösning, vi får se vad som händer i den frågan.

I övrigt på damsidan idag:

Telge – Jönköping 1-5: Jönköping fortsätter visa fin form och ångar på. Jag trodde på seger mot Telge, men inte att den skulle bli så stor. Å andra sidan ledde JIK ”bara” med 1-0 efter drygt två perioder, innan man drog ifrån i tredje. Nu är småländskorna helt plötsligt bara två pinnar från en slutspelsbiljett, även om Täby och Dalen närmast ovanför har en match mindre spelad. Telge? Känslan är att man får rikta in sig på att i första hand hålla distansen till jumbon Karlstad.

Kais Mora – Rönnby 4-6: Jag trodde på Kais Mora i den här matchen, men Rönnby visade sig starkast och har därmed slagit storfavoriten Kais Mora dubbla gånger i år. Kais Mora ledde med 3-2 med halva sista perioden kvar, men då gjorde Rönnby fyra raka mål och avgjorde. Västerås-laget är därmed nya serieledare.

***

Nya kamper imorgon.

  • Tjänstgörande sportredaktör: Christoffer Glader
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB