Startsida / Inlägg

Vilken jävla succé, Rickie!

av Jonas Gustavsson

Igår skrev jag att Rickie Hyvärinen inte är någon AIK-frälsare.

Jag hade fel.

Alltså, jag sågade ju inte den sensationella AIK-värvningen som offentliggjordes för fyra dagar sedan, men jag trodde ju inte Hyvärinen skulle in och sätta abnorma avtryck direkt.

Men så blev det: Hyvärinen var en av de stora huvudpersonerna när AIK vann ödesmatchen – som jag valt att stämpla den som – borta mot Höllviken med 6-5. Nyförvärvet presenterade sig direkt i den första perioden där han satte dubbla kassar och sedan var han regissör bakom det matchvinnande målet som kompisen Patrik Hagberg petade in.

Vilken jävla (ursäkta ordvalet) succé, Rickie Hyvärinen.

– Det var jätteskönt. Jag fick förtroende direkt, även i power play. Vi har varit på en roadtrip så jag har hunnit sätta mig in i AIK:s sätt att spela. Jag känner mig fräsch både i kroppen och mentalt och det här vara bara inspirerande och skapade många positiva känslor, sa han när jag fick tag i honom som hastigast medan han och laget stressade till flyget hem från Skåne.

AIK-ledningen satte ju Hyvärinen i en bekant miljö, dessutom. Dels med gamle Caperiotäby-vapendragaren Patrik Hagberg, dels med Joel Kanebjörk som han lirat med i Storvreta.

– Det är två killar som jag spelat med innan, så det var skönt, sa Hyvärinen som visade kemi omgående med inte minst Hagberg.

– Det var som att komma tillbaka till gamla goda tider igen. Jag vet hur han spelar och vi kunde gjort ännu fler mål med tanke på hur mycket vi skapade, men deras målvakt var bra.

Det är bara att gratulera AIK till fingertoppskänslan kring Hyvärinen: hur man matchade honom, att ge honom power play-tid direkt, att sätta honom i en välbekant miljö.

Jag tror inte att den främsta AIK-känslan idag var glädje. Det var nog lättnad. Vinst innebär andrum i bottenstriden, att Höllviken nu är tre poäng bakom. Eller ja, i princip fyra poäng eftersom AIK också har 16 plusmål att gå på i målskillnaden.

Höllviken? Jobbigt läge nu. Laget låg under med både 1-3 och 3-5 men hämtade ikapp två gånger om, men blev alltså utan poäng ändå. Laget har nu nio raka nederlag och möter Storvreta borta och Falun hemma i de kommande omgångarna, matcher som på förhand ser jäkligt tuffa ut. Höllviken har sannerligen satt färg på hösten, men nu vet i fasen om man orkar resa sig.

Men det kanske inte är värt att säga något: laget har varit uträknat och vänt förr.

***

Hade ett getöga på matchen mellan Mullsjö och Falun. En målsnål historia som hemmalaget lite överraskande kunde vinna med 2-1. Starkt av Mullsjö, svagt av Falun.

Mästarna hade en hel del boll men hade svårt att förvalta det i riktigt heta chanser.

Samtidigt agerade Mullsjö smart. Och tog tillvara på de chanserna man fick. Att det var norske landslagsbacken Daniel Gidske – snyggt avslut! – som avgjorde var ju lite typiskt i en sådan här match, det var liksom inte storstjärnornas kväll, utan det var innebandyarbetarnas kväll.

Faluns enda mål var en delikatess: upprusning av Jonas Adriansson som crossade till Rasmus Enström som stod still, höll i, och sedan crossade tillbaka till Adriansson som fortsatte sin löpning och avslutade direkt. Snabbt, distinkt, snyggt.

***

I övrigt på herrsidan idag:

Dalen – Växjö 7-4: Vilken ketchup-effekt! Växjö såg ut att vara på väg mot en trea efter att pånyttfödda målskytten Marcus Johansson dunkat in 4-2 i början av sista perioden, men sedan sköt Dalen fem raka mål och vann med 7-4. Starkt av Umeå-laget som hade fyra raka nederlag i bagaget. Tjeckiske stjärnan Milan Tomasik hade ju bara gjort ett mål på hela säsongen, nu satte han tre, en viktig pjäs att få igång för Dalen.

Kais Mora – Pixbo 4-2: Vilken praktskräll! Pixbos damer i söndags (föll mot Karlstad) och nu herrarna också alltså. I första mötet för säsongen så vann Pixbo med hela 12-3 och kanske var det någon form av omedveten underskattning inblandad. För att krydda det extra så var det ju Warberg-ratade schweizaren Paolo Riedi som avgjorde med sitt 3-2-mål och han har nu gjort mål i alla sina tre matcher med Kais Mora, snacka om succévärvning.

***

Comebackernas tid.

Lite så är det. Så slog vinterns obligatoriska samtal till stjärnan Sara Kristoffersson.

Och hon var ju lite överraskande inte oäven för en comeback.

– Jag stänger inga dörrar men det måste vara en förfrågan där allt går ihop med jobb och hemmet. Då skulle jag överväga det, absolut. Det ska mycket till, men jag är öppen för förslag. Det går alltid att hitta lösningar, sa hon.

Underförstått: hon måste gå ner i arbetstid för att det ska funka, så det måste vara en klubb med ekonomiska muskler som kan ersätta henne för utebliven arbetsinkomst om det ska bli spel. Det behöver inte bli i Kais Mora heller.

Kunde en division ett-klubb lösa hennes önskemål så var inte oäven för att lira där heller.

– Finns det en lösning är jag intresserad, sa hon.

Annars var hon inne på att jobba med innebandy i framtiden. Till exempel med att lyfta daminnebandyn. Kanske i en klubb, kanske på något mer övergripande plan.

– Jag brinner för daminnebandyn. Att få fram den mer i media, till exempel. Det finns mycket att jobba med där, sa hon.

***

Surrade med Kais Mora-tränaren Roger Jonsson om lagets solida 6-2-seger mot Dalen idag. Eller ja, syftet var ju att surra Kristoffersson, men fick inte ut så mycket där.

Han var nöjd med segern mot Dalen.

Och han var nöjd med storfavoritens säsong i stort.

– Det har väl varit som förväntat. Det liknar fjolåret. Vi har fem, sex nya spelare och det tar tid att spela ihop ett lag. Vi tänker mycket på att vara förberedda inför slutspelet.

Hur gör man det, och samtidigt lever i nuet?
– Vi går aldrig in i en match och inte ger allt, men vi provar lite olika formationer för att inte bli låst in någon form. Bland annat. Vi testar lite olika saker.

Ni har ett stjärngalleri, är det problem att få ihop allt?
– Nej, jag tycker inte det. Spelarna får lägga sin prestige åt sidan. Sedan har vi haft en del skador också, vi pratar inte så mycket om det, så vi behöver alla spelarna vi har. Som idag, då saknades ju Therése Karlsson till exempel.

Ni har fått in Jonna Mäkelä också?
– Hon ger trygghet. Hon kom i fredags så det är tidigt att säga något, men hon kom mer och mer ifjol. Vi har tre, fyra nya backar i år också, så det tar lite tid att spela ihop sig.

Johanna Holmbom är på g efter sin skada?
– Ja, hon gjorde något byte mot Falun och spelade första tio idag. Hon ser bra ut men har bara tränat två gånger så vi skyndar långsamt. Hon kommer tillföra massor, hon bryter mönster och kan gå in på obekväma ytor.

***

Damsidan i övrigt idag:

Jönköping – Iksu 4-5: Som väntat så blev det tajt men Iksu lyckades reda ut det till slut, om än med små marginaler. Emelie Wibron sköt det matchvinnande 5-4-målet i slutet av andra perioden sedan blev det mållöst under den sista tredjedelen. Iksu har ett bra lag, men det sprakar sannerligen inte om stjärnkollektivet. Känns mer och mer som en outsider i slutspelet, snarare än en seriös guldkandidat.

Karlstad – Endre 3-5: Nej, Karlstad orkade inte följa upp den imponerande skrällen borta mot Pixbo utan föll i hemmakampen mot skickliga Endre. Samtidigt: detta är inte en match som Karlstad måste vinna, det kommer viktigare fajter framöver.

Telge – Uppsala 3-4 (ot): Tippade att Telge skulle ta hem detta, men det blev oavgjort, vilket ändå var ett viktig trendbrott för nykomlingen som haft det tungt en tid. Uppsala fixade två pinnar – allt tack vare storstjärnan Amanda Delgado Johansson som satte alla fyra (!) kassarna.

Falun – Täby 6-5 (ot): Jobbade in ett kryss här och fick rätt (för en gångs skull). Täby är inte riktigt i samma fina form som man var tidigare under säsongen samtidigt som Falun överraskar en del. Till slut grejade hemmalaget extrapoängen också sedan backen Dragana Mrksic avgjort.

Rönnby – Huddinge 8-5: Rönnby fortsätter att vräka in mål, sprang ifrån till 4-0 och ledde med 8-2 efter halva den sista perioden, innan Huddinge kunde putsa siffrorna i slutet. Fem nya poäng av Madde Backlund som nu är uppe på 45 pinnar och således ”bara” har 15 poäng upp till 60 poäng, som tränaren Pelle Alvin lovade från hennes klubba inför säsongen.

Djurgården – Pixbo 4-4: Oavgjort i omgångens stormatch. Pixbo ledde med både 3-1 och 4-3, men förmådde inte knyta ihop säcken. Djurgårdens poängräddare? Storstjärnan Emelie Lindström om sannerligen är i storform. Hon sköt 4-4-målet.

***

Nu återhämtar vi oss till supersöndagen som bjuder på 13 SSL-matcher. Och en lördag som bjuder på en tjuvstarts-match.

  • Tjänstgörande sportredaktör: Christoffer Glader
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB