Startsida / Inlägg

Vilken slutspelsdramatik!

av Jonas Gustavsson

Oj, vilken dramatik det kommer att bli kring slutspelsplatserna i herrarnas SSL.

Kolla bara på tabellen nu inför den 19:e omgången.

Pixbo och Falun har ryckt, en totalkollaps kan bara hindra dem från att bli etta och tvåa i tabellen och skaffa sig hemmafördel hela vägen fram till en eventuell semifinal.

Men sedan.

Linköping 33 poäng
Warberg 31 poäng
Helsingborg 30 poäng
Dalen 29 poäng
Storvreta 28 poäng
Mullsjö 28 poäng
Sirius 28 poäng
Växjö 27 poäng

Åtta lag inom sex poäng. Och då har Växjö dessutom en hängmatch att lira, mot Kais Mora, och har chansen att täta till den här slutspelskampen ytterligare.

I min tippning inför säsongen hade jag AIK i mixen, men de hinner aldrig ikapp. I samma tippning hade jag Warberg, Sirius och Dalen utanför topp-8.

Vad jag tror nu?

Väldigt svårt. Jag tror Warberg grejar en biljett, man är tillräckligt bra för det av det jag sett. Säger samma sak om Linköping. Efter det – mycket svårare. Jag tycker inte att Storvreta visat upp tillräckligt mycket kvalitet för att vara ett givet slutspelslag, så man kommer få jobba för att säkra en plats bland de bästa.

Mycket kommer handla om formen de sista omgångarna. Så enkelt är det. Det finns kvaliteter i alla lag. Samtidigt blandar och ger alla hej vilt, så det är svårt att peka på något lag och säga att de kommer fixa det här. Förutom Linköping och Warberg i min bok, då jag tycker de lagen är något vassare än övriga slutspelskonkurrenter.

Hur som helst: vilket race.

Kommer bli kamp in på målsnöret.

***

Då så, herrarnas matcher i helgen.

Lördag:

Granlo – Warberg 2: Warberg har torskat dubbla matcher, mot AIK och Pixbo, utan att för den delen ha varit dåliga. Dock så måste man börja få igång produktionen från sin förstafemma igen, Mattias Kongstad har svalnat rejält, för att börja vinna. Granlo är i helt okej form och blir ingen enkel nöt att knäcka, men tror ändå på Warberg här. Det är dags för lite utdelning nu.

Kais Mora – Storvreta X: Alltså, vad ska man tro om den här matchen? Hade någon frågat inför säsongen så hade jag ristat in tvåan i en sten, men nu är jag inte så säker. Kais Mora greppade sista livlinan genom att övertidsvinna mot AIK senast och har lite vind i seglen, samtidigt som Storvreta brottas med både formen och identiteten, plus saknar Henrik Stenberg. Dunkar in en kryssvarning här.

Söndag:

Falun – Helsingborg 1: Klar etta. Faktiskt. Falun kommer ha fått en rejäl uppbasning efter förlusten mot defensivstarka Dalen senast och kommer köra på som en ångvält, och det kan inte ett vacklande Helsingborg stå emot. Samma Helsingborg som fullkomligt rasade ihop i sista perioden mot Växjö senast och som inte alls är i slag just nu – å andra sidan kan det vända på en sekund när det gäller skåningarna. Men inte i den här matchen.

Dalen – Höllviken 1: Dalen är enda lag som gått fullt hus under 2015 och det har gjort att man på allvar blandat sig i slutspelsstriden. Samtidigt är Höllviken seriens formsvagaste lag nu med tolv raka nederlag och platt fall mot Mullsjö senast. Dalen föll mot Höllviken borta – men gör inte om det igen. Klar etta där Martin Tokos, som är het just nu, dunkar in ett par bollar för hemmalaget.

Linköping – Mullsjö 1: Linköping fick ett viktigt trendbrott mot Sirius senast och det lyfte nog av en hel del ok från spelarnas axlar. Nu kan man spela avslappnat på ett annat sätt. Mullsjö svajar lite fram och tillbaka men är framförallt risiga borta där man inte vunnit sedan i september. Hoppet står till heta förstakedjan med Jimmie Pettersson, Sebastian Palmqvist och David Gillek – men jag tror inte det räcker mot hemmalaget.

AIK – Sirius X: AIK var nog rejält missnöjda över poängtappet borta mot Kais Mora senast, men har ändå luft i bottenstriden. Jag tror man luggar poäng av Sirius, som uppträdde svagt mot Linköping senast, och som kanske är på väg tillbaka till verkligheten efter sex raka poängmatcher innan förlusten. Drar in ett kryss.

Växjö – Pixbo 2: Växjö visar bra form där man kört över Linköping och Helsingborg (sju poäng av hete Valdemar Ahlroth!) i de senaste omgångarna, men båda motståndarna kom till spel med nedåtgående formkurvor, och mot Pixbo blir det något helt annat. Gästerna har ett par imponerade segrar i bagaget och blir favorit i den här matchen. Dock lite kryssvarning.

***

På damsidan, där samtliga matcher spelas under söndagen, tippar jag så här:

Endre – Djurgården 1: Endre har vacklat på slutet och åkte på rejält med stryk mot Rönnby senast. Någonstans finns dock en bra grundkompetens i laget och på hemmaplan är man traditionellt starka, och bör kunna spela bort ett ganska tunt Djurgården som är svårvärderade efter den senaste tidens turbulens. Någonstans säger magkänslan en hemmaseger.

Kais Mora – Telge 1: Kais Mora fullkomligen körde över Karlstad i fredags och lär ånga på mot Telge, som i sin tur åkte på storstryk av Iksu. Känns som en av säsongens mest givna ettor i min bok. Skulle Telge lugga poäng här är det en bragd.

Iksu – Falun 1: Iksu fick igång ett tidigare rostigt målskytte mot Telge senast och verkar ha hittat delar av formen. Lär bli lite samma matchbild mot Falun, med skillnaden att man spelar hemma, och det tror jag man kan dra ytterligare fördel av. Bör bli en klar hemmaseger.

Huddinge – Jönköping X: Rejäl förlust för Jönköping senast, men laget har spelat bra i många matcher och vunnit matcherna man ska, det vill säga mot lagen på undre halvan. Huddinge, som föll i derbyt mot Djurgården, har två raka hemmavinster. Svårtippat, men drar in krysset.

Pixbo – Rönnby X: Stormöte. Två lag i bra form, dessutom. Senast lagen möttes var det ett målkalas som Rönnby vann med 10-8. Tror, även om det är två offensivt starka lag, på en mer målsnål historia den här gången. Matchen känns viktigast för serietrean Pixbo som har chansen att knapra in på toppen, då man siktar mot en andraplats för hemmafördel i en eventuell semifinal. Laget är två poäng bakom Kais Mora och fyra poäng bakom Rönnby.

Täby – Karlstad 1: Täby tog en tung seger mot Dalen senast och skapade nytt andrum i slutspelsstriden. Men framförallt var det ett trendbrott efter sju raka förluster. Karlstad hade inget att sätta emot Kais Mora senast, föll med 0-12, och kommer inte orka störa Täby heller.

Uppsala – Dalen X: Oerhört viktig match i slutspelsstriden, så klart. Uppsala är fyra poäng efter Dalen, och mellan lagen finns slutspelsstrecket. Uppsala har tre segrar på de fyra senaste matcherna, en Amanda Delgado-Johansson i storform och hungrar efter slutspel. Dalen har å andra sidan varit lite sisådär på slutet. Doftar lite hemmaseger, men tror Dalen grejar ett kryss.

***

Då kör vi!

  • Tjänstgörande sportredaktör: Johan Lundin
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB