Startsida / Inlägg

Återstart – och två vattendelarmatcher

av Jonas Gustavsson

Återstart i SSL igen.

Och nu inleds slutspurten.

Skrev ett mastodontinlägg om förutsättningarna inför avslutningen igår, med kommentarer och prognoser kring alla lag. Läs den, om ni missade.

I herrarnas SSL så är det bara fem omgångar kvar. 15 poäng kvar att spela om.

Och redan i helgen, i den 22:a omgången, har vi två riktiga vattendelarmatcher. Alltså två matcher som kan avgöra det mesta inför de fyra sista omgångarna. Det handlar om ödet för tre lag.

Först: Höllviken mot Granlo.

Höllviken under nedflyttningsstrecket, Granlo precis ovanför. Fyra poäng skiljer. Vinner Höllviken är det bara en poäng som skiljer och då blir det en rejäl kamp in på målsnöret. Vinner Granlo utökas avståndet till sju poäng, med bara tolv poäng kvar att spela om, och då är det så klart givet att Höllviken åker ur och att Granlo klarar sig.

Snacka om viktig match för båda lagen. En match som avgör lagens förutsättningar inför de fyra sista matcherna.

Sedan: Sirius mot Växjö.

Sirius har fem poäng upp till slutspel nu, där både sjuan Växjö och åttan Helsingborg står på 33 poäng. Vinner laget mot Växjö minskas det till två poäng och rejält häng inför slutspurten, förlorar man så är det åtta poäng upp till Växjö, och fem eller fler poäng upp till Helsingborg (beroende på hur laget sköter sig mot Kais Mora, men det är en match som skåningarna borde vinna), med bara tolv poäng kvar att spela om.

Grymt viktig match för Sirius alltså, som mer eller mindre måste vinna för att hålla i slutspelsdrömmen. Laget har vunnit alla möten mot Växjö på SSL-nivå tidigare, vilket talar för Uppsala-gänget.

Vi kan alltså säga så här: om Granlo vinner mot Höllviken och Växjö vinner mot Sirius så är mycket av tabellen avgjord: Kais Mora och Höllviken åker ur, Granlo har säkrat kontraktet och Sirius når inte slutspel.

Spänningsmomentet som återstår då är vilka som inte får lira slutspel av Linköping, Mullsjö, Warberg, Storvreta, Växjö, Helsingborg och Dalen. Sex platser, sju konkurrenter.

Men å andra sidan: skulle Höllviken vinna mot Granlo och Sirius besegra Växjö – då har vi en massa mer nerv att se fram emot i avslutningen.

Som sagt: två riktiga vattendelar-matcher i helgen där resultaten får avgörande konsekvenser för Höllviken, Granlo och Sirius inför slutspurten.

***

Ni har väl inte missat Emil K Lagnelius enkät med alla 14 SSL-lagen på herrsidan? PLUS-låst, men PLUS är en bra investering, inte minst för den här artikeln.

Många sköna svar där.

Som Sirius-stjärnan Billy Nilsson:

Vem är mest underskattad?
– Får man ta sig själv? Då gör jag det.

Skönt med någon som sticker ut lite. Och det är det fler som gör i den där enkäten.

***

Tippning. Först herrarna.

Fredag:

Höllviken – Granlo X: Vägskälsmatch i bottenstriden. Vinner Granlo har de mer eller mindre säkrat kontraktet. Vinner Höllviken skiljer bara en poäng och det blir en kamp in på mållinjen. Höllviken är luriga hemma, Granlo beroende av ett fåtal spelare. Svårtippat, men tror på kryss. Lutar lite mot tvåan också, inte minst för att Johan Samuelsson är i bra poängform.

Lördag:

Helsingborg – Kais Mora 1: Helsingborg hade förlorat fem raka matcher innan det blev en knapp 2-1-seger mot Granlo innan uppehållet, och som brukligt är det svårt att sia om var skåningarna står, men givetvis ska det bli seger hemma mot ett avsågat Kais Mora. Kan inte tänka mig något annat. Tror knappast att Linus Nordgren och Daniel Johnsson går poänglösa från en match till.

Dalen – Pixbo 2: Nja, Dalen inledde ju 2015 strålande, men har sedan torskat klart mot både Höllviken och AIK, och det känns som formtoppen ebbade ut väldigt snabbt. Samtidigt är Pixbo i toppen för att stanna, och tippar att man tar hem detta. Till och med komfortabelt, för man är ett par klasser bättre.

Falun – AIK 1: Falun är för bra för AIK, vilket är den enkla anledningen till att det blir en etta. Någonstans har nog AIK insett att man inte kommer nå slutspel, samtidigt som kontraktet är klart, så känslan är att man inte kommer ta fram de där extra procenten som krävs för att skrälla mot ett lag som Falun. Klar hemmaseger.

Söndag:

Linköping – Storvreta 1: Visst, Linköping har inte varit så bra sedan Martin Karlsson-skadan, men känns ändå bättre än ett totalt oharmoniserat Storvreta. Ytterligare två saker talar för östgötarna: hemmaplan och hemmadebut för Mikael Karlsson. Kopierar Linköping det tajta spelet från segern mot Warberg senast så bör man vinna tämligen komfortabelt.

Sirius – Växjö X: Sirius är bra hemma, men inte i toppform, samtidigt som Växjö kryssar mest i SSL. Därför känns det ganska enkelt att stämpla in ett nytt kryss här. Pressen ligger på Sirius som behöver vinna för att få in en fot i slutspelsdörren igen, men frågan är om kunnandet räcker för att luckra upp ett fysiskt Växjö. Historiken talar dock för Sirius som inte förlorat mot Växjö på SSL-nivå.

Mullsjö – Warberg 1: Ganska svårtippat, men Mullsjö är i kalasform just nu och har vunnit mycket på slutet. Warberg har svajat lite mer, men kan inte alls räknas bort i en sådan här match. Känslan är att starten blir avgörande, laget som får ett tidigt målmässigt grepp vinner. Sätter min slant på Mullsjö.

***

Damerna.

Lördag:

Jönköping – Dalen X: Intressant match ur slutspelsperspektiv naturligtvis där åttan Dalen bara är två poäng före Jönköping. Dessutom: Dalens form svajar, Jönköpings är bra. Jag tror ändå att Dalen gnetar till sig minst ett kryss – i kraft av ett bättre lag, totalt sett – och håller avståndet nedåt.

Djurgården – Falun 1: Djurgården har ju börjat få lite lugn och ro igen, har fått tillbaka både tränaren och spelare, och körde ju över Dalen innan uppehållet. Laget har tillräckligt med offensiva alternativ för att luckra upp Falun och tror på en ganska stor hemmaseger. Dessutom är ju succén Matilda Sjödin i kalasform, och fortsätter säkert lasta in poäng.

Telge – Pixbo 2: Ett Telge i fritt fall mot ett hungrigt Pixbo som jagar en plats som etta eller tvåa i tabellen? Kan bara gå på ett sätt – det vill säga en stor bortaseger. En av omgångens mest givna matcher (jinxar jag något nu…?).

Söndag:

Endre – Täby 1: En av omgångens mest intressanta matcher, men Endre är starka hemma och ska kunna mala ner Täby. Lagets spetskompetens är vassare än gästernas, även om ett Täby med Jennifer Stålhult och Louise Wickström aldrig ska underskattas.

Huddinge – Karlstad X: Viktig match för Karlstad, som har chans att få ett övertag på Telge i bottenstriden om man luggar poäng mot Huddinge. Hemmalaget har förvisso inte säkrat kontraktet, men har sex poäng ner, och frågan är om motivationen är lika hög som hos gästerna. Trycker dit ett kryss.

Iksu – Kais Mora 2: Omgångens stormatch. Sett på pappret, och i tabellen, så ska ju Kais Mora ta en skapligt enkel seger här, men Iksu har, trots förlusten borta mot Pixbo, ändå visat mer gry den senaste tiden och är försvarsstarka vilket kan frustrera ett bollrullande Kais Mora. Drar ändå dit tvåan, för tror att gästernas bredd avgör.

Rönnby – Uppsala 1: Rönnby är i vasst slag nu och spelare som Madelene Backlund, Adina Augustsson och Malin Wikström är riktigt bra poängform. Dessutom lär Helena Lundqvist Cabrera göra säsongsdebut. Den bredden orkar inte Uppsala – som precis kritat nytt kontrakt med stjärnan Amanda Delgado-Johansson – inte orka stå emot.

***

Känns som att en hel del avgörs i helgen.

  • Tjänstgörande sportredaktör: Christoffer Glader
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB