Startsida / Inlägg

Derby med speciell laddning

av Jonas Gustavsson

Derbyna mellan Storvreta och Sirius har alltid haft en stor laddning.

Ett klassiskt storebror-lillebror-derby, David mot Goliat, som alltid väcker känslor. Men det är just det också: det har alltid varit David mot Goliat, alltid funnits ett tydligt styrkeförhållande. Storvreta har alltid varit favorit och givet topplag. Sirius har alltid varit underdog och varit utmanaren.

Så är det inte den här gången.

Visst, Storvreta ligger på slutspelsplats, Sirius gör det inte. Fyra poäng skiljer och Sirius kan inte gå om i händelse av en derbyvinst.

Men.

Storvreta är i gungning den här säsongen. Den där självklarheten i laget finns inte längre. Den där extra växeln som laget kunde lägga i efter två mediokra perioder för att sedan gå ut och köra över sina motståndare under den sista tredjedelen saknas. Comebackande coachen Stefan Forsman har uppenbarligen inte lyckats med sina nya idéer. Plus att spelare underpresterat, Rickie Hyvärinen lämnat, Mika Kohonen är på nedgång och man drabbats av en del skador.

Samtidigt har Sirius tagit kliv framåt i år. Ifjol var laget, som då gjorde SSL-comeback, uträknade av alla men gjorde en habil säsong och höll sig kvar med bred marginal. Då var defensiven nyckeln, men offensiven ganska uddlös. Det rådde man bot på genom att lasta in Billy Nilsson och Erik Svenson till i år. Vips, så fanns både bättre spets och djup framåt.

Storvreta är fortfarande storebror – men det är inte David mot Goliat längre.

Istället känns det som att två jämbördiga lag möts.

Nu ligger dessutom en slutspelsplats i potten. Jag vet inte när Storvreta senast missade slutspel, men Sirius har aldrig varit där. Det kan ju till och med bli så i slutändan att Sirius snuvar Storvreta på en slutspelsplats.

Galet scenario, om man ser till förhandstipsen eller historiken.

Men fullt realistiskt.

Därför blir onsdagens derby ett derby med extra speciell laddning: det klassiska styrkeförhållandet är utraderat, poängen har stor betydelse i slutspelskampen för BÅDA lagen.

Det står mer på spel än det brukar. Mycket mer.

***

Ni såg väl Martin Östholms skott som satt – bokstavligt talat – i masken på Dalens Martin Rudeström?

Underlig incident som man kan skratta åt, men ska det verkligen kunna hända? Dags för tillverkarna att se över maskerna kanske, innan det händer någon olycka.

***

Då så, tippning.

Onsdag:

Linköping – AIK 1: Ganska säker på ettan här. AIK:s säsong är över, laget har säkrat kontraktet (i praktiken, tippar att det en formsak innan det blir klart i teorin också) och kan inte nå slutspel, så man har inte så mycket att spela för. Visst, kan man agera avslappnat, men jag tror inte det räcker mot ett heltaggat Linköping – med en formtoppad Matej Jendrisak – som har slagläge för en plats bland de fyra bästa i tabellen.

Storvreta – Sirius X: De här derbyna brukar ju vara heta oavsett, men nu blir det extra krydda i och med slutspelsstriden, där fyra poäng skiljer lagen åt och där Sirius har chansen att göra det riktigt jobbigt för Storvreta inför avslutningen. Har en stark krysskänsla, men det kan gå hur som helst.

Kais Mora – Falun 2: Kan bara gå på ett sätt, trots daladerby. Kais Mora åker ur SSL, som väntat, och ska inte ha något att sätta emot topplaget Falun som börjat varva upp mot slutspelsformen. Rasmus Enström och Alexander Galante-Carlström lastade ju in poäng senast mot AIK och lär fortsätta göra det.

Växjö – Warberg X: Ganska svårtippat möte. Slutade 5-5 i höstas och ligger nära att tippa kryss igen. Växjö kommer närmast från 0-8-nederlaget borta mot Sirius medan Warberg förlorat två raka matcher som var viktiga för slutspelspositioneringen, så det är två revanschsugna lag som drabbar samman.

Pixbo – Höllviken 1: Seriettan Pixbo mot Höllviken som förlorade nyckelmatchen mot Granlo senast, och som närmast nog är avhängda i botten. Det kan ju bara gå på ett sätt. Höllviken har nog på intet sätt gett upp utan kommer att kämpa till sista svettdroppen som brukligt, men kompetensen räcker helt enkelt inte till. Martin Östholm är i kalasform och bombar in mål just nu.

Granlo -Dalen 2: Granlo vann nyckelmatchen mot Höllviken i senaste omgången. Därmed pustar man nog ut lite grand, eftersom SSL-kontraktet mer eller mindre är klart. Dalen, som storförlorade mot Pixbo senast, är fortfarande bara poängen från slutspelet och det här en match man måste vinna för att skapa sig fördelar i den kampen. Det tror jag också att man gör, även om formen och leveransen från storstjärnorna varit sisådär i ett par matcher.

Torsdag:

Helsingborg – Mullsjö 2: Intressant möte, men gillar den formen som Mullsjö uppvisar just nu, med fem raka segrar, och tror att man av bara farten betvingar Helsingborg på bortaplan. Många lirare hos västgötarna som leverera bra innebandy just nu. Helsingborg? Beror på matchstarten känns det som. Bra start, bra match. Dålig start, dålig match. Tror ändå på tvåan.

***

Kul med slutspurt.

  • Tjänstgörande sportredaktör: Christoffer Glader
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB