Startsida / Inlägg

Hur ska det här gå, Storvreta?

av Jonas Gustavsson

Storvreta kan missa slutspelet.

Smaka på den karamellen.

Det hade låtit osannolikt inför säsongen, men nu kan det bli realitet. Serietian Sirius vann dagens derby med 7-5 och är nu bara en poäng bakom Storvreta på den åttonde och sista slutspelsplatsen. Nian Dalen är dessutom på samma poäng som Storvreta.

Storvreta måste alltså hålla undan för två lag under de tre sista matcherna. Och ska möta Dalen borta i nästa match. Och sedan Helsingborg hemma och Falun borta. Noll garanterade poäng där.

Matchen mot Dalen blir ju dyngviktig.

Surrade med Storvreta-coachen Stefan Forsman efter derby-förlusten idag.

Han trodde så klart på sitt lag.

– Att vi är vana att vara i slutspel, svarade han på frågan om vad som talar för Storvreta i slutspelskampen.

Han var inte speciellt talför, vilket är förståeligt. Dagens nederlag var blytungt, en förlust som sved eftersom man spelmässigt var med och små saker hade kunnat göra att det tippade åt andra hållet, men nu var det Sirius som fick över vågskålen åt sitt håll. Plus då den här omtalade ordväxlingen mellan honom och Viktor Klintsten, efter att han valt att plocka av landslagskeepern efter 2-4-målet.

Klintsten är ju en vinnarskalle och känslomänniska, och var skitförbannad över att plockas av så klart. Visst, han borde tagit både 0-1 och 2-4, inget snack, men det var inte hans fel att Storvreta vacklade. Det var det ineffektiva målskyttet.

Men jag tror inte vi ska dra för stora växlar av det här, snacka om sprickor i laget eller så, utan det var helt enkelt en Forsman som behövde göra en ändring, och en Klintsten som var så inne i matchen att han helt enkelt tände till.

Bra så. Det visar vilja att vinna.

Forsman om ordväxlingen:

– Det här är elitidrott och han brinner för matchen och ville stå kvar, så jag förstår att han inte gör ”high five” med mig, sa han.

– Viktor får ta smällen för oss. Just där håller vi på att tappa matchen. Vi har precis släppt in ett mål i vårt eget power play och sedan kommer ett långskott som går in. Vi var tvungna att få ett stopp.

Fick målvaktsbytet effekt?
– Ja, det tycker jag. Vi tog tillbaka andraperioden och gav oss chansen inför sista.

Viktor Klintsten om samma sak:

– Jag ville stå kvar. Jag tycker inte att jag gjorde någon dålig match.

Fick du någon motivering?
– Nja. Att jag inte tog några bollar. Han ville väl ändra på något.

Tufft att kolla från sidan?
– Det gjorde ont i mig.

Det där är nog utagerat mellan Forsman och Klintsten imorgon. Båda agerade i stridens hetta. Mer än så tror jag inte att det är.

Annars var det, som jag tycker, ett derby som kunde gått lite hur som helst. Olika saker gjorde att det vägde över. Vissa saker som kanske var svåra att styra över. Det vimlade till exempel av underliga mål: något självmål, någon studs på en fot, någon indianpassning, något långskott. Kanske lite typiskt ett derby.

– Du slår nog huvudet på spiken där. Derby är så, det är lätt lite övertändning och kan vara svårt att hitta en balans i spelet, sa Forsman.

Det kändes ju till exempel som att Storvreta skulle ta över i ledning 2-1 och med ett power play, just i en sekvens av matchen då man spelade bra, men istället gjorde Sirius mål i box play och smällde snabbt in två mål till, och var helt plötsligt förarsätet. Så kan det gå.

Men imponerande av Sirius att blanda sig i slutspelsstriden igen. Det trodde jag inte. Hur det går i slutspelsstriden vågar jag inte sia om längre. Det känns som det kan gå hur som helst. Helt klart är att det blir en kamp i alla fall.

Hur som helst: kul derby, snygga mål, mycket känslor. Precis som det ska vara.

***

Hade också ett halvt öga på mötet mellan Växjö och Warberg där hemmalaget vann med 10-4. Snacka om uppryckning efter 0-8-förlusten mot Sirius i söndags.

Men Warberg – vad händer där?

Tre raka förluster mot konkurrenter i samma tabellskikt nu. Och idag rasade man ju mer eller mindre ihop. Otroliga misstag som Växjö högg på. Visst hade Växjö lite flyt ibland också, som 5-2-bollen som studsade i sargen och på allt möjligt innan den gick in, men det var inget snack om att smålänningarna skulle vinna.

Att se Warberg, som varit så tajta, smarta och taktiska under säsongen, tappa konceptet känns underligt. Det som kändes som ett givet slutspelslag håller nu på att spela bort chanserna, eftersom både Sirius och Dalen jagar friskt bakom och har vittring.

Coach Oscar Lundin har hamnat i ett pressat läge för första gången den här säsongen. Det ska bli spännande att se hur han reder ut det.

Växjö? Seglade upp som femma, men är ändå bara två poäng före tian Sirius. Galet tajt.

***

Dalen är ju ett av lagen som gör slutspelskampen ännu tajtare. Idag, efter två storförluster, så vann laget med 5-4 borta mot Granlo, och är nu bara målskillnad från slutspel. Nu levererade ju stjärnorna också: Martin Tokos, Ketil Kronberg och Johan Eriksson fixade målskörden – precis som det ska vara.

Dalen fortsätter således överraskande att bråka om slutspelsplatserna.

***

Linköping trodde jag absolut skulle greja en plats i topp-4. Men maskineriet verkar hacka fortfarande, då laget bara fick en pinne (5-6-förlust efter övertid) hemma mot slutspelsavsågade AIK, där Kristoffer Kranberg av alla sköt två AIK-mål i box play, och där tvåmålsskytten Kevin Björkström till slut avgjorde.

Bra av AIK, men det duger inte för Linköping om man ska vara topp-4. Ja, jag har sagt det tusen gånger, men säger det tusen till: östgötarna har tappat rejält med fart sedan Martin Karlsson-skadan.

Så är det bara.

Det kan inte ens Mikael Karlsson råda bot på.

***

Topplagen Pixbo och Falun fick oväntade problem med bottenlagen. Pixbo vann med 8-7 mot Höllviken först efter övertid (!), sedan man tappat en 7-4-ledning i den sista perioden, och Falun lyckades hålla undan till en knapp 6-5-seger mot Kais Mora i daladerbyt. Mer skiljde det alltså inte mellan den absoluta toppen och absoluta botten idag.

***

Helsingborg mot Mullsjö imorgon.

  • Tjänstgörande sportredaktör: Christoffer Glader
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB