Startsida / Inlägg

Släkten är värst, Storvreta

av Jonas Gustavsson

Matade ju på bra om Storvreta i onsdags.

Men jag måste dra det ett varv till. För nu är läget, efter 7-6-förlusten mot Dalen, än mer prekärt. Uppsala-laget, som inte missat slutspel sedan 2002/03, har bara tagit en pinne på de fyra senaste matcherna, har halkat ner som tia i tabellen och har två poäng upp till slutspelsstrecket.

Kvar på schemat: Helsingborg hemma och Falun borta.

Inga givna poäng alls.

Matchen mot Dalen var ganska underlig. Alltså, det ramlade in lite mål här och var, men de kom från lite ingenstans. Det var svårt att säga vilka som hade greppet om det som hände – om det var bollrullande Storvreta, eller kontrande Dalen. Kanske var det lite så att båda lagen hade matchen där de ville ha den.

Nåväl: jag tycker Storvreta såg lite beige ut. Att det finns klass i laget är det ju ingen tvekan om, men det där sista bettet finns inte. Det syns att självförtroendet är naggat. Plus att man säkerligen var pressade av situationen. Visst hade man mycket boll, men skapade ändå förvånande lite högoktaniga chanser. Anmärkningsvärt, när man har lirare som Alexander Rudd och Henrik Stenberg, bland annat. En som höjt sig rejält är dock Mika Kohonen tycker jag, mer aktivitet och beslutsamhet där. Han blir viktig i sluttampen av säsongen.

Hur som helst: Dalen såg mer bekväma ut.

Ändå kändes det väl som att Storvreta skulle krångla sig ur matchen när Henrik Stenberg dunkade in 6-5 på en chans som inte var en chans, men misstag gav Milan Tomasik läge att göra 6-6 och på en spelvändning petade Johan Eriksson in 7-6. Ridå, Storvreta.

Eriksson som avgjorde är ju dessutom Storvreta-produkt. Som nu kan bli känd som den som sköt bort Storvreta från slutspelet.

– Ja, då lär jag ju inte våga åka hem och hälsa på morsan och farsan, skrattade han när jag surrade med honom efteråt, och gav sin syn på segern:

– Känslan var att vi kunde spela ut lite mer. Storvreta var mer pressade av situation än vad vi var. Vi såg en möjlighet och en rolig match, medan de inte är vana vid att vara i den här situationen långt ner i tabellen och det låste sig nog lite för dem.

Och Dalen fortsätter överraska. Ketil Kronberg var ett monster mot Storvreta – både offensivt och defensivt. Johan Eriksson visade målkänsla, Alexander Bodén var på spelhumör. Många var bra.

– Vi har hela tiden haft tron på vårt lag och vi rycker bara på axlarna åt att experterna tippat oss i botten. Vi är bättre än vad många tror, sa Eriksson.

Vilken omgång det var idag. Alla slutspelslagen, utom Dalen och Storvreta, var inblandade i kryssmatcher: Warberg, Växjö, Mullsjö, Sirius och Helsingborg. Ett bevis på årets SSL där alla kan slå alla, men också, tror jag, ett resultat av att vi närmar oss slutet: ingen bjuder på något, alla kämpar till sista svettdroppen. Slutspelskampen är sannerligen en rysare.

Dalen var ju kvällens vinnare. Piskade Storvreta samtidigt som ingen konkurrent i tabellnärheten tog någon trea.

– Det var en viktig trea för oss men det är viktiga matcher kvar och vi vet att inte kan slå oss för bröstet ännu, även om vi skapat oss en bra sits, sa Eriksson.

Linköping har säkrat sin slutspelsbiljett nu i alla fall. Men mellan fyran Mullsjö och tian Storvreta skiljer det fem poäng, med sex poäng kvar i potten. Snacka om rysare!

Herrarna i övrigt:

Warberg – Falun 3-4 (ot): Viktig poäng för Warberg som varit inne i en djup svacka, men som nu lyckades hålla jämna kliv med formstarka topplaget Falun. Till slut drog dalalaget i alla fall längsta strået sedan Rasmus Enström avgjort på övertid.

Höllviken-Växjö 3-4 (ot): Jo, kanske skulle vågat tippa krysset, men det blev ju Växjö som vann till slut efter övertid i alla fall, efter att ha vänt ett 1-3-underläge. Valdemar Ahlroth brukar ju avgöra för smålänningarna – den här gången nöjde han sig med att passa till avgörandet av Oliver Uhrberg. SSL-hoppet lever ju vidare för Höllviken som vägrar ge upp: fem poäng upp till Granlo med sex poäng kvar att spela om.

Mullsjö – Pixbo 5-6 (ot): Som sagt, Mullsjö är formtoppade nu och det var inte förvånande att man luggade Pixbo på en pinne hemma – en poäng som är viktig i kampen om fjärdeplatsen i tabellen. För ja, slutspel grejar Mullsjö. Så är känslan nu. Starkt av Pixbo att ta en tvåa: Kasper Hydén kvitterade till 5-5 i slutet innan Patrik Malmström avgjorde på övertid.

Sirius – Helsingborg 6-5 (ot): Vem avgjorde den här matchen, tror ni? Poängkungen Billy Nilsson så klart, som dunkade in avgörandet på övertid. Sirius är heta just nu och det var inte överraskande att laget vann mot Helsingborg – skåningarna som dessutom tvingades lira i Sirius reservställ eftersom man åkt ifrån sina egna matchtröjor (!). Sirius är med i slutspelskampen på allvar.

AIK – Granlo 8-4: Grattis, AIK. Nu är SSL-kontraktet 100 % klart. Därmed kan Solna-laget pusta ut, efter en säsong som varit blytung. Frälsaren Rickie Hyvärinen och doldisen Robin Landberg sköt båda två mål mot Granlo. Gästerna har fem poäng ner till Höllviken under strecket med sex poäng kvar att spela om. Men man kommer greja kontraktet. Övertygad om det.

***

En succélirare i år som borde uppmärksammas mer är ju Djurgårdens Matilda Sjödin.

Snacka om genombrott. Spännande värvning ifjol, fick se och lära, och har exploderat i år. 14 mål och 24 poäng i de 16 första matcherna var sensationellt bra. 16 mål och 22 poäng på de sex senaste matcherna är totalt galet.

Anledningen är ju tämligen simpel: de fem senaste matcherna har Sjödin lirat med Emelie Lindström, som är i praktslag just nu.

Men det förtar inte Sjödins insatser. Duracellkaninen med de korta, men virvlande, benen har bokstavligt talat tagit SSL med storm den här säsongen. Hon springer hela tiden – och orkar också.

– Snabbheten är min främsta styrka. Jag är inte så stor så får jobba mycket med att bibehålla styrkan och uthålligheten i kroppen, det är något jag bygger hela tiden. Jag har ökat träningsdosen i år också och det har gynnat mig, sa hon när jag pratade med henne om spelstilen.

30 mål, 46 poäng, en sjundeplats i poängligan. Imponerande.

Om poängsuccén:

– Det har gått bättre än förväntat. Jag hade ett utvecklingsår ifjol där det var mycket sitta på bänken och lära, men jag utvecklades av det och i år har jag tagit mer ansvar och kommit in i spelet på ett helt annat sätt.

Numera är hon Sandra Mattsson-ersättare i kedjan med Lindström och Ranja Varli. En enhet som föresten saknar en naturlig center.

– Men vi spelar 2-2-1 så det behövs ingen center egentligen. Alla gör sitt jobb så det är inga konstigheter, sa Sjödin och skrattade lite.

Nåväl – Djurgården körde över Jönköping idag, vann med 11-6, och har vuxit ut till en intressant dark horse i guldkampen. Laget saknar bredden, men har en otrolig spets, där Sjödins genombrott och Hermine Dahlerus comeback lyfter laget ytterligare, trots tappet av Sandra Mattsson.

– Vi satsar på att gå hela vägen precis som ifjol. Jag tycker vi har ett tillräckligt bra lag för det, sa Sjödin.

Nja. Kanske. Men Djurgården håller på att spela till sig en plats i topp-4 vilket ger hemmafördel i kvarten, vilket kan vara nyckeln till att nå semifinalen – och där kan man säkert skapa en del oreda, även om man inte ska rå på Kais Mora, Rönnby eller Pixbo.

I övrigt på damsidan idag:

Dalen – Rönnby 3-9: Väntad seger för Rönnby där Madelene Backlund dunkade in fyra nya poäng och hakade på i poängligakampen mot Emelie Lindström, där hon är en pinne efter. Tufft läge för åttan Dalen i slutspelskampen nu, som bara har en pinne ner till nian Uppsala att gå på.

Uppsala – Endre 4-1: Som sagt, Uppsala har ett tungt avslutningsschema, där hemmamatchen mot Endre kanske var bästa chansen till seger. Den tog man. Vinst med 4-1 och nu är man bara en pinne efter Dalen på sista slutspelsplatsen. Intressant, men laget har ett tufft avslutningsschema, så det blir nog svårt med slutspel ändå. Endre tappade fjärdeplatsen i tabellen – och riskerar därmed att förlora hemmafördelen i kvarten.

Täby – Iksu 5-7: Iksu hade 6-2 efter två perioder – men tre raka Täby-mål i slutet av sista skapade nerv, men Umeå-laget redde ut det hela till slut. Därmed tror jag att Iksu säkrade minst en sjätteplats, eftersom sjuan Täby nu är åtta poäng efter. Täbys stjärnor fortsatte i alla fall att leverera: Louise Wickström 3+1 och Jennifer Stålhult 2+2.

***

Jag är ju skyldig er lördagen också.

Där det var en match på herrsidan, och där Linköping tog en väntad 10-3-viktoria borta mot avsågade Kais Mora. Fyra nya poäng av Matej Jendrisak, men också fyra poäng, och de två första målen, för sena nyförvärvet Mikael Karlsson. Givetvis en nyckel för östgötarna att få igång artist-Karlsson inför slutspurten av serien och inför slutspelet.

Han adderar en välbehövlig spets till lagkollektivet som nu är helt slutspelsklara.

På damsidan satte Kais Mora ner foten ordentligt genom att 10-3-vinna mot Pixbo i ett hett toppmöte. Rapporterna skvallrar om hyfsat jämnt i första, men att Kais Mora sedan tog över mer och mer. Vilket också ska vara logiskt med den bredd som dalalaget sitter på. Och som påtalat innan, nu när man lastat in Jonna Mäkelä och Johanna Holmbom så breddar man den fantastiska spetsen ytterligare. Favoritskapet lever kvar.

Det var ju också ödesmatch i botten där Karlstad, som varit sist hela säsongen, vann med 4-3 mot Telge och därmed lämnade över jumboplatsen till den på förhand uträknade nykomlingen. Telge svarade – liksom Höllviken på herrsidan – för en pigg start, men har sedan svalnat totalt och känslan är att man inte orkar ta sig upp på någon kvalplats igen. Sejouren i SSL ser ut att bli ettårig.

För Karlstad kan det sluta med att man klarar sig utan kval, faktiskt. Säsongen har varit blytung, men formen har ändå stegrats under säsongen och efter Telge-segern så har man skjutit in bra med självförtroende. Eftersom Huddinge vann mot Falun med 3-2 igår så är ju värmländskorna bara ett par poäng bakom just Falun ovanför strecket. Blir en rysare.

***

Fullmatat helg nästa vecka igen. Mycket som avgörs då.

  • Tjänstgörande sportredaktör: Jesper Thedéen
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB