Startsida / Inlägg

Snacka om styrkebesked, Sirius

av Jonas Gustavsson

Oj, vilket besked Sirius.

Det var ju en måstematch hemma mot Växjö eftersom det var fem poäng upp till slutspelet med bara fem matcher kvar att spela. Förlust och slutspelsdrömmen hade varit borta.

Då går laget, med fyra raka förluster i bagaget, med ett tungt slutspelsok på axlarna, in och fullkomligen kör över Växjö. 8-0 är ju sanslösa siffror, även om det rann iväg lite mål i sista perioden efter att Växjö plockat keepern i en vild chansning att närma sig.

Sirius visade verkligen att man vill nå sitt första slutspel någonsin.

Växjö var dock inte alls bra, men det var också ett heltänt Sirius som gjorde smålänningarna dåliga. De två första målen som Sirius gör, som kom under ett par minuter i början av matchen, var rena julklappar från Växjö-backarna som spelade rakt i gapet på Sirius-spelare som tackade och tog emot. Den starten paralyserade gästerna och injicierade samtidigt energi i hemmalaget, och det präglade resten av matchen.

Imponerande.

Billy Nilsson var som brukligt en av segerorganisatörerna, men tog inte till några överord.

– Vi var riktigt tända och visste hur viktigt det här var. Det verkade som Växjö var mer tagna av allvaret. De fick inte till något spel alls. De kändes inte redo, sa han till mig.

– Hade vi förlorat den här matchen hade vi nog fått glömma slutspel. Idag gör många sin bästa match för säsongen. Vi hade fyra raka förluster innan detta, så det var verkligen en uppryckning.

Laget hade ju en bra period där man tog 16 av 18 poäng, men sedan förlorade man fyra raka innan dagens seger. Konstigt hur det kan svänga så.

– Jag förstår inte heller. Hade vi vunnit mot Linköping där så hade vi gått upp som trea i tabellen, det kanske fick oss att grubbla för mycket. Men då kanske vi borde ha grubblat idag också. Jag vet faktiskt inte vad som ligger bakom, sa Billy.

Nu kan ju lillebror Sirius dessutom snuva storebror Storvreta på en slutspelsplats. De möts i nästa omgång.

– Sirius har ju nosat på slutspel innan men att Storvreta kan missa är ju något nytt, sa Nilsson som dock inte vill vara skadeglad på Storvretas bekostnad om man snor konkurrentens slutspelsbiljett.

– Jag personligen struntar i det och vill bara spela slutspel, men det finns nog många som är uppvuxna med Sirius som skulle gilla det.

Just Billy Nilsson är ju en stor anledning till Sirius framgångar i år. Eller ja, laget ligger väl typ där man ska sett till förhandstipsen, men jag tycker ändå man gjort det något bättre än jag trodde. Laget var solitt ifjol, men med spjutspetsen Billy Nilsson har man fått en dimension till i laget.

– Det rullar på. Det säger sig självt att man växer med mer speltid och förtroende. Jag jobbar på och vill in i landslaget. Jag är glad men inte nöjd förrän vi når slutspel, sa han.

Jakten fortsätter. Laget har två poäng upp till slutspelsstrecket.

Herrarna i övrigt idag:

Linköping – Storvreta 5-5: Starkt av Storvreta att ta poäng borta mot Linköping och enligt rapporterna var det en ganska jämn tillställning, där Nicklas Paulsson till slut sköt 5-5 för Uppsala-laget i sista perioden. Noterbart är att hemmadebuterande Mikael Karlsson blev poänglös.

Mullsjö – Warberg 5-4: Mullsjö såg ju att segla iväg till en komfortabel seger då Sebastian Palmqvist rullade in 5-1 för Mullsjö med mindre än fem minuter kvar att spela i en period som Warberg haft spelmässigt. Warberg sköt dock tre snabba mål i slutet och skapade rejäl nerv  – men fick inte in någon kvittering. Starkt av formstarka Mullsjö som befäste en plats bland de fyra bästa i tabellen.

***

Comeback för Helena Lundqvist idag. Den senaste i pensionärsligan, där vi bland annat sett Hermine Dahlerus, Camilla Wahlström och Malin Dalbjer ta ner plastklubban från hyllan tidigare.

Lundqvist satte avtryck direkt, dunkade in två bollar och ledde Rönnby till en 7-5-seger mot Uppsala. Fast enligt henne själv skulle det varit tre mål.

– Men ett dömdes bort för hög klubba. Men det var det inte alls. Det är sådant som händer. Jag fick en bra känsla för målskyttet i alla fall, sa hon, och var nöjd med comebacken:

– Jag är jättenöjd med min insats. De första matcherna handlar om att jobba med det jag ligger efter i, som tajming, kemi med spelarna och rörelsemönster. Jag kände mig inte trött en enda gång vilket är skönt att ha med sig inför fortsättningen.

Visserligen har Rönnby tappat Evelina Rösnäs till skada, men Helena Lundqvist är en uppgradering och gör Västerås-laget ännu vassare. En riktigt utmanare till Kais Mora om guldet. Det är ju en vinnarskalle det där också, som verkligen vill vinna.

Efter guldet 2013 flyttade hon till Falun och skippade plasten, trots att Falun frågat henne om spel. Att laget  inte hade någon medaljchans gjorde att de fick nobben.

– Jo, så är det väl, erkände hon.

Rönnby däremot, kan gå hela vägen.

– Vi har potential för att vinna guld. Jag tycker truppen är jämnare än 2013 och det är många som har höjt sig något snäpp. Alla tar för sig, många driver på spelet, och det är ganska unikt. Det känns som ett enormt bra kollektiv.

Och som sagt, med Lundqvist i laget blir man ännu bättre.

– Jag har rutin från stora matcher och kanske kan smitta av mig lite av den erfarenheten. Att man faktiskt tänker på rätt saker när det ska avgöras. Jag ställer höga krav på både mig själv och min omgivning, jag vill vara där och stötta men också bidra med poäng. Jag är inte rädd för att avgöra matcher om man säger så, sa hon om vad hon kan bidra med.

Damerna idag:

Endre – Täby 5-5: Endre ledde med 5-3 i sista perioden efter dubbla Anna Jakobsson-mål, men Täby lyckades tråckla sig tillbaka och nå oavgjort sedan stjärnan Louise Wickström dunkat in kvitteringen med bara fem sekunder kvar att spela. En viktig Täby-poäng i slutspelsstriden där de slutspelsjagande lagen förlorade.

Huddinge – Karlstad 4-3: Nej, Karlstad lyckades inte lugga poäng av Huddinge för att nå fastare mark i tabellen, utan föll med uddamålet efter att ändå haft 3-3, men släppt in sista målet i slutet av matchen. Nu lär ju Huddinge-kontraktet vara klart också, laget har nio poäng ner till Telge med bara fem matcher kvar att spela.

Iksu – Kais Mora 2-5: Kais Mora börjar varva upp på allvar. Att vinna borta mot försvarsstarka Iksu med hyfsat klara siffror är bra. Känslan är att serieettan fått in ännu mer tyngd i och med intåget av keepern Jonna Mäkelä som är riktigt bra. Iksu? Nja, men blir en farlig outsider i slutspelet.

***

Jag är ju skyldig er lördagen också.

Som på herrsidan blev en rejäl styrkedemonstration av topplagen Falun och Pixbo som båda vann med tvåsiffrigt. Falun (Alexander Galante Carlström 3+2) tvålade dit AIK med hela 10-4 på hemmaplan medan Pixbo vann med hela 10-3 på bortaplan mot Dalen.

Visst är AIK och Dalen båda utanför slutspelsplatserna, men lagen har ändå spelat sin bästa innebandy under 2015 och är inga enkla motståndare, så jag ser det snarare som att topplagen imponerade än att de mötte svagt motstånd.

Känslan biter sig fast att Falun och Pixbo är vårens kommande finalpar.

Helsingborg hann också med att ta en väntad 6-3-seger mot Kais Mora, där skåningarna skuttade upp i tabellen igen och förbättrade förutsättningarna i slutspelskampen. Kais Mora är nu tolv poäng ifrån nedflyttningsstrecket med tolv poäng kvar att spela om, plus en rejält uslare målskillnad än både Granlo och AIK, och därmed är det klart att laget åker ur. Som väntat.

På damsidan var det samma styrkedemonstration av topplagen, där Pixbo 10-5-vann (Sara Helin 3+1, Johanna Dahlin 4+1) mot formsvaga Telge borta och där pånyttfödda Djurgården 11-1-krossade (Matilda Sjödin 5+1, Emelie Lindström 0+6, Hermine Dahlerus 2+2) Falun på hemmaplan.

Samtidigt vann Dalen nyckelmatchen mot Jönköping med 6-5 och befäste slutspelsplatsen, där gapet ner till just JIK ökade till hela fem poäng, och där man också drygade ut avståndet till främsta rivalen Uppsala till fyra poäng (eftersom de föll mot Rönnby idag).

***

Ny herromgång redan på onsdag.

  • Tjänstgörande sportredaktör: Christoffer Glader
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB