Startsida / Inlägg

Hur tänkte ni här egentligen?

av Jonas Gustavsson

Jag måste ställa frågan:

Hur tänkte ni här egentligen?

Det var efter sista SSL-omgången i lördags, efter kvartsfinalvalen var gjorda i TV4, som jag – och tydligen många med mig – blev överraskande. Innebandyankaret Patric Skoglund såg ut att skruva på sig lite obekvämt – det kanske bara var min uppfattning, men så kändes det – när han sa till Pixbo-coachen David Jansson att han också skulle göra ett semifinalval, varpå Jansson lät lite tagen på sängen i telefon och svarade ”ja, just det”.

Så fick David Jansson välja semifinalmotstånd – och valde vinnaren i serien mellan Linköping och Warberg.

Just där och då sjönk det inte riktigt in. Men när det landat så kom reaktionen: vänta lite nu, vad hände här?

Vi står inför rafflande kvartsfinaler – och det ska väljas motstånd i semifinalen?

Valet innebär att slutspelsträdet är satt. Att vinnaren i serien Pixbo-Helsingborg kommer att möta vinnaren i serien Linköping-Warberg, och att vinnaren Falun-Sirius ställs mot vinnaren Mullsjö-Växjö.

Lek med scenariot att Helsingborg slår ut Pixbo, att Warberg vinner mot Linköping, samt att Falun och Mullsjö går vidare. Då står vi med semifinalerna Helsingborg-Warberg och Falun-Mullsjö, alltså sjuan mot åttan i ena semin, tvåan mot fyran i den andra.

Resultatet: sjuan och åttan i tabellen kan, på grund av, eller i de lagens fall kanske tack vare, Pixbos val spela om en plats i SM-finalen. Samtidigt blir ”belöningen” för tvåan Falun att möta fyran Mullsjö, något som aldrig hänt om Falun – som det fungerat tidigare år – fått välja semifinalmotståndare. De hade valt ”enklare” motståndare, sett till tabellen.

En del har till och med ställt frågan om Helsingborg ärver Pixbos hemmafördel om man vinner kvarten, eftersom man ärver semifinalvalet. Så är det naturligtvis inte – men bara att den frågan dyker upp är ju ett bevis på att systemet är skevt.

Alltså, hur tänkte man här?

Jag har kollat med såväl Svenska Innebandyförbundet som SEI (klubbarnas intresseorganisation), som meddelar att det är klubbarnas önskan att ha slutspelsträdet satt från början, för att det ska bli enklare att planera för semifinalen i form av bokning av hall, resor, supporterresor och så vidare. Att det varit för lite planeringstid fram till semin.

Det nya systemet sätter alltså logistiska argument före sportsliga.

Fullständigt vansinnigt, givetvis.

Jag kan köpa argumentet att man vill sätta slutspelsträdet från start, men då kan man inte skapa någon halvdan produkt där man ska välja semifinal innan kvartsfinalerna – ett val som, för att citera David Jansson, blir superhypotetiskt, eftersom det är så många variabler och scenarion inblandade och därmed saknar sportslig förankring – utan då får man sätta slutspelsträdet efter tabellen från start: ettan mot åttan, tvåan mot sjuan och så vidare, och dela upp det i två halvor – till exempel med ettan, fyran, femman, åttan på ena sidan, tvåan, trean, sexan, sjuan på andra.

Enkelt, logiskt, sportsligt.

Men oavsett hur mycket ett slutspelsträd sätts så är inget avgjort förrän kvartsfinalerna är spelade – innan det är klart vet man inte speldagar eller vilka som spelar hemma eller borta. Vinningen av att sätta slutspelsträdet är väldigt liten såvida inte två kvartsfinaler tar slut väldigt tidigt, och planeringen kan börja av den anledningen. Men det kan man ju inte räkna med – och i ett SSL som blir jämnare och jämnare tror jag vi kan räkna med många långa matchserier de kommande åren.

Det ska vara kort varsel i slutspel, det ska vara ovisst om vilka man möter – det är ju hela tjusningen. Jag förstår att det blir problem med hallar och logistik, men det blir det oavsett hur man gör, eftersom man ändå aldrig kan planera förrän matchserier är avgjorda.

Hur som helst: någon har inte tänkt hela vägen fram här. Serieettan Pixbo har haft för stor makt att sätta tonen, och tvåan Falun tvingas dansa efter den pipan – oavsett om Pixbo går vidare eller inte. Känns väldigt underligt.

Att sedan varken David Jansson eller Falun-coachen Thomas Brottman hade någon aning om att de ens skulle göra det här valet tills för några dagar sedan, trots att det beslutades innan säsongen, tyder på två saker: dålig kommunikation i klubbarna och att höjdarna inte lyssnat av med tränarna om vad de tycker om förändringen. Men det är en annan sak.

  • Tjänstgörande sportredaktör: Christoffer Glader
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB