Startsida / Inlägg

Johan Roos-gate – en sista vända

av Jonas Gustavsson

Jag ska inte dra det här med Johan Roos-gate i långbänk, men en vända till.

Idag kom juridiska nämndens förklaring till varför domen inte kom före kvart sex. De hann helt enkelt inte sammanträda innan. Även om nämnden agerade inom ramen för regelverket, så förstår jag ändå inte varför. Anmälan kom in under måndagen – och redan då visste man att ett yttrande skulle vara inne en vis tid på tisdagen, så man kunde planerat in ett möte tidigt och fixat allt innan kvart sex. Jag har respekt för att ledamöterna i JN har ordinarie jobb, men alla behöver inte vara närvarande och man visste över ett dygn innan att det skulle bli ett möte. Det borde ha gått att lösa.

Man hade möjlighet, men inte skyldighet.

Vad jag tycker om det har jag redan ältat.

Jag ska inte hacka mer på juridiska nämnden, eftersom det uppenbart är systemet, som JN utgår ifrån, som det är fel på.

Så här funkar det:

Grundserien: anmälan ska vara inne inom två månader, yttrande ska ske inom 7-10 dagar, sedan ska dom komma så fort som möjligt.

Slutspelet: anmälan måste komma inom 24 timmar, yttranden ska komma inom ytterligare 24 timmar och sedan har JN 24 timmar på sig att delge domen.

Att tiden är för lång under grundserien behöver jag inte ens kommentera, eftersom det är galet att det går att anmäla något två månader efteråt, och att yttranden sedan ska få över en vecka på sig att svara. Det där borde man kunna avverka på några dagar. Ska man anmäla, så ska man göra det direkt.

Även i slutspelet är tiden för lång, eftersom matcher spelas inom 48 timmar. Händer något i match fem, ska det givetvis få konsekvenser för match sex, och inte först i match sju.

Sunt förnuft.

Det här systemet måste givetvis snäppas upp till nästa säsong.

För så här kan det inte fungera.

Det positiva jag kan se i den här fadäsen med Johan Roos är att det börjar ringa stora varningsklockor som gör att det blir förändringar. Uppmärksamheten som det blivit skvallrar ju om att något är väldigt fel i systemet och att det behöver rättas till.

Det som behöver redas ut:

1) Vem ska ansvara för anmälningarna?

2) Hur ska ledtiderna se ut?

Nu stänger jag ner diskussionen från min sida, hoppas på ändrade förutsättningar i framtiden och njuter av den återstående slutspelsunderhållningen.

  • Tjänstgörande sportredaktör: Jesper Thedéen
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB