Startsida / Inlägg

Matchboll, Helsingborg…

av Jonas Gustavsson

Suttit inlåst i en hockey-lada i eftermiddag.

Men noterar att Helsingborg fortsätter att bita i mina ”expert”-fingrar. Vinst efter övertid mot Pixbo idag, och nu har skåningarna sensationellt nog 3-2 i matcher och matchboll.

Vem såg den komma?

Jag har sett delar av matchserien, imponerats över Helsingborgs sätt att ändå stå upp, men kände efter senaste matchen att den skånska bensinen började ta slut. Pixbo var ett snäpp bättre – framförallt mer koncentrerade. Martin Östholm och Patrik Malmström började leverera.

Det kändes liksom som att Pixbo vaknat.

Men idag alltså – ny seger för Helsingborg.

Skåningarna låg under två gånger i matchen, men lyckades kvittera två gånger om, och sedan avgjorde Nicklas Lidholm på övertid.

Utan att ha sett matchen så känns det lite talande att en kille som Lidholm får avgöra – för det är slitvargarna i Helsingborg som sannerligen snäppat upp i slutspelet. Stjärnorna Linus Nordgren och Jani Kukkola i all ära – de gör ett hästjobb och är navet i laget – men att killar som Lidholm, rivige Carl Nilsson och förre landslagsspelaren Marcus Gullstrand spelar årets bästa innebandy just nu är nyckeln till att man matchar Pixbo.

Egentligen borde man inte orka, med tanke på hur hårt man matchar laget.

Egentligen borde man inte orka skrälla, men tanke på hur laguppställningarna på pappret ser ut.

Men: det är därför idrotten är rolig.

Skrällar berör.

Men Pixbo. Vilket fiasko om man ryker i kvarten, efter den fantastiska grundserie som man gjorde. Detta lag som David Jansson format och vårdat under tre år, och som liksom kändes redo för att utmana om guldet i år. Nu lirar man med kniven på strupen i nästa match.

Snacka om nervpers mot ett Helsingborg som har allt att vinna.

Damerna:

Dalen sätter sannerligen oväntad färg på kvartsfinalserien mot favoriten Rönnby. Umeå-laget snodde första matchen efter en sudden-seger, och idag hade man 5-2 efter två perioder innan Rönnby iscensatte en stark forcering och vände och vann med 6-5. Veteranen Helena Lundqvist satte tre mål. 2-0 i matcher till Dalen hade satt enorm press på Rönnby – men nu har Västerås-laget ett bra utgångsläge.

Pixbo slog tillbaka Djurgården med 7-4 och har nu 2-0 matcher. Lagets egna tant Camilla Jordansson sköt två mål under andra halvan av mittperioden, som satte Pixbo i ett 5-3-överläge, och det släppte man sedan aldrig. Tufft för Djurgården nu, som ska lira borta i nästa batalj. Svepning på gång?

***

Inlåst i en hockeybunker igår också, så är skyldig er fredagen.

Och där lyckades ju Mullsjö 4-3-vinna efter övertid mot Växjö, och kvitterade till 2-2 i matcher.

En match som hade en kokande inramning med en stor Mullsjö-klack i Fortnox Arena.

Växjö valde ju som bekant att anmäla Mullsjös David Gillek efter den tredje matchen och under fredagen kom domen som förkunnade att veteranen missar resten av kvartsfinalen. Sett till förseelsen, som jag uppfattade den: ett motiverat straff.

Även om Gillek själv menade att det såg värre ut än det var i teve.

Jag tror hela den där historien kommer sätta stor prägel på matchserien.

I en eld som brann redan innan kvartsfinalserien, och som tagit sig allteftersom i de tre första matcherna, så kastade Växjö nu in en hel bensindunk och skapade ett inferno. Växjö gjorde givetvis det här för att plocka bort Gillek ur matchserien, Mullsjös pådrivare och slutspelsexpert, men får också betala ett högt pris i form av ett motståndarlag som fick en skopa tändvätska, som kommer sluta sig samman ännu mer och som kommer ta fram extra krafter.

Om anmälan och Gilleks avstängning verkligen blir till en fördel för Växjö återstår att se. Jag är tveksam.

Och match fyra verkar ha gett underlag för det.

Hade domarna gjort anmälan hade det inte alls blivit samma sak, men nu blir allt Mullsjö-fokus riktat på Växjö. Så klart.

Kul att Johan Nygårdh fick kliva fram som matchvinnare. Forwarden som haft en strulig och jobbig säsong, som sedan varvat upp men letat efter den produktivitet han visat upp tidigare, är en typisk lirare som kan lyfta sig med lite extra tändvätska.

Helt klart är i alla fall att den här matchserien lever upp till förväntningarna på förhand.

Det har varit hett – och kommer förbli hett.

Damerna lirade också dubbla matcher igår.

Kais Mora krossade som väntat Täby. Seger med 10-1. Knappt värdigt resultat i ett slutspel, men Kais Mora är fantastiskt bra.

Iksu snodde första matchen mot Endre. I Södervärnshallen. Starkt givetvis, men jag har ju tippat att Iksu tar det där och då måste de ta en bortamatch, och då kan man lika gärna göra direkt.

***

Mer innebandy imorgon.

Då utanför hockeybubblan.

  • Tjänstgörande sportredaktör: Christoffer Glader
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB