Startsida / Inlägg

Nordgren, Nordgren, Nordgren, Nordgren

av Jonas Gustavsson

Efter fem raka sudden-kvartsfinalmatcher mellan Pixbo och Helsingborg så bröts den sviten idag.

Men det blev bara ett mål som skiljde lagen, så den trenden höll i sig. Pixbo vann till slut med 5-4 efter en avslutande nervpers, och utjämnade därmed matchserien till 1-1 och roffade tillbaka hemmaplansfördelen.

Men man måste berömma Helsingborg.

Jag skrev och ringde om damernas sista omgång i eftermiddag så hade bara matchen i bakgrunden, men blev väl inte förvånad över att favoriten Pixbo gled ifrån målmässigt där veteranen Daniel Calebsson – som fått en forsande slutspelsstart – straffade in 1-0 och dunkade in 2-0 innan Martin Östholm mitt i slottet fick stå och vräka in 3-0. Ytterligare två snabba kassar satte Pixbo i ett 5-1-övertag i sista perioden.

Det underläget mot SSL:s serievinnare borde ha knäckt vilket lag som helst. Speciellt lynniga Helsingborg, som tappade en ledning senast, och som blivit utklassade av Pixbo tidigare under säsongen.

Men icke.

Skåningarna startade en våldsam forcering. Linus Nordgren, som gjort Helsingborgs första mål i matchen, gjorde tre raka kassar och helt plötsligt var det 4-5. Dessutom tre identiska mål, där han stod vi bortre stolpen, fick en crosspass och bara sopade in bollen vid första stolpen.

Tre identiska mål.

Av samma spelare.

Jag såg att Pixbo-coachen David Jansson stod och slog i sin bibel, någonstans där borde det väl ha stått om Nordgrens position och avslut. Att han får göra det tre gånger om inom loppet av sju minuter ska ju inte bara få hända, sett ur Pixbo-ögon. Man vet ju att det är Nordgren – som troligen kollar på Melodifestivalen med syrgastub ikväll efter två kvartsfinaler där han spelat kopiöst mycket – som ska göra det för skåningarna. Även om passningarna var delikata och Nordgren är en av SSL:s bästa spelare så ska man inte få göra samma spel tre gånger om. Så är det bara.

Nu redde ju Pixbo ut det här till slut, men det osade sannerligen hett i slutet och med lite flyt hade Helsingborg fått in någon boll till, och tagit de här lagen till en traditionell sudden.

Nu blev det inte så, bland annat tack vare en nyckelbrytning av Martin Östholm i slutet.

Trots Helsingborgs seger i första matchen, och att man var nära nu, så står mitt reviderade tips från igår fast: Pixbo tappar inte någon mer match i den här serien.

Ju längre serien går, desto mer kommer Helsingborgs ork att tryta, desto mer kommer Pixbos bredd att ge utslag.

Fyramålsmannen Linus Nordgren kan inte orka hur mycket som helst. Eller…?

***

Såg inte mötet mellan Warberg och Linköping.

Men när matchprotokollet innehåller noll poäng från förstafemman så kan man konstatera att Warberg inte vinner. Så var det nu också. Jag har efterfrågat ”secondary scoring” hos hallänningarna, och det fick man av Sandro Dominioni och Simon Palmén idag, men det hjälper ju inte om den ledande kedjan inte sätter in sina sedvanliga pinnar på bankkontot.

Linköping vann med 5-3, sköt enligt statistiken bara 13 skott på mål, men hade fem olika målskyttar. Den malande maskinen har en annan bredd, en annan trygghet, än Warberg. Det är min känsla i alla fall.

Järngrepp om matchserien för Linköping med 2-0 i matcher och tredje bataljen på hemmaplan.

Men – tror fortfarande Warberg kniper någon eller ett par matcher.

***

Jobbade ju in damernas sista omgång och kvartsfinalval tidigare. Tippning av kvartarna finns i ett tidigare blogginlägg – och surrade ju också med alltid lika frispråkige Pixbo-coachen Jonas Eliasson som delade ut en rejäl känga till Djurgården.

Kan man tycka vad man vill om – men det hettar ju upp den kvartsfinalserien.

***

Sirius-Falun och Växjö-Mullsjö imorgon.

  • Tjänstgörande sportredaktör: Johan Lundin
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB