Startsida / Inlägg

Så här bra är kvartsfinallagen

av Jonas Gustavsson

Ikväll smäller det.

SSL-slutspelet drar igång.

Laddar upp med en guide, och plusbetyg på alla lagen, inför kvartsfinalstarterna.

***

PIXBO – HELSINGBORG (tippar 4-0 i matcher)

PIXBO

Målvakter ++++
Jon Hedlund har varit magiskt bra i år. Dock något orutinerad och ännu mer orutinerat bakom honom. Känslan är dock att han kommer palla pressen.

Backar ++++
Såg tunt ut inför säsongen, men killar som Joakim Fors och Jens Milesson har vuxit i SSL-kostymen imponerande snabbt. Har också världens bäste back i Martin Östholm och habila killar i Tim Wiklund, Andreas Johansson och Martin Ojaniemi.

Forwards +++++
Förstalinan med Kasper Hydén, Daniel Calebsson och Patrik Malmström är superspets. Andrakedjan är också riktigt bra med retstickan Emil Julkunen och laget sitter dessutom på en tung tredjekedja med bland annat pansarvagnen Victor Selindh som kommer bli viktig i slutspelet.

Tränare ++++
Filosofen David Jansson har byggt det nya Pixbo under tre år och har präntat in en tydlig plan. Dock: coach-Jansson är redan klar som förbundskapten i Schweiz nästa år – påverkar det något?

Kommentar: Pixbo har vuxit fram som en stor guldfavorit under säsongen. Att man hade bra kompetens i målet och framåt var det inget snack om, men nu när också backsidan varit så bra så finns inga svaga punkter.

Totalt: 17+

HELSINGBORG

Målvakter +++
Jonathan Paulsson var bra redan ifjol, men har i år tagit ytterligare kliv framåt och tillhör numera eliten bland SSL-målvakterna. Dock tunt bakom honom.

Backar ++
Helsingborgs svagaste lagdel där tilltänkte kanonen Asser Jääskeläinen bara varit okej. Saknas spets och har några unga orutinerade pjäser. Anders Lindberg och Kristoffer Fält får ta stort ansvar.

Forwards ++
Att målmaskinen och zorro-specialisten Daniel Johnsson är skadad drar ner slagstyrkan betänkligt. Linus Nordgren och Jani Kukkola är klasscentrar, men får dra ett alldeles för tungt lass. Mika Moilainen måste hitta jämnheten och rivjärnen Marcus Gullstrand och Carl Nilsson måste kliva fram mer.

Tränare +++
Varit lite stökigt eftersom Magnus Anderberg blev sjukskriven och var borta ett tag. Nu tillbaka dock – men har inte kunnat sätta hela sin prägel på laget på sistone, vilket är ett orosmoln inför slutspelet.

Kommentar: Helsingborg har varit en jojo under säsongen. Med Daniel Johnson borta är den offensiva slagstyrkan rejält reducerad och skåningarna har inte en chans att överleva kvartsfinalen.

Totalt: 10+

***

FALUN-SIRIUS (tippar 4-0 i matcher)

PIXBO

Målvakter +++++
Har SSL:s bästa målvaktsduo i VM-keepern Johan Rehn och påläggskalven Måns Parsjö-Tegnér. Båda kan vinna matcher åt Falun.

Backar +++++
Snacka om att ha både bredd och spets. Har tre riktiga spetsar i Emil Johansson, Thomas Holmgren och Johannes Larsson (när han lirar back), men man har också robusta killar som Adam Fernqvist och Mattias Carlgren som är starka i defensiven. Plus duktiga Jack Kvist och Ciya Hajo (som även lirar center).

Forwards +++++
Tappade Alexander Rudd och Billy Nilsson till i år – men är ändå sylvassa framåt med Rasmus Enström och Alexander Galante Carlström i spetsen. Bra bredd också, då Alexander Hallén slagit igenom, Johannes Skog hittat målet igen och Tero Tiitu varvat upp. Plus att Jonas Adriansson varit sensationellt bra.

Tränare +++++
Thomas Brottman har rutin så det räcker och blir över. Och vet hur man coachar det här laget till guld.

Kommentar: Falun har vunnit guld två år i rad – och är favoriter att vinna ett tredje raka. Egentligen bara Pixbo som kan utmana, men Falun har det absolut bästa laget.

Totalt: 20+

SIRIUS

Målvakter +++
Petter Nilsson gjorde sig ett namn ifjol och fick då också testa på landslaget. Har följt upp det med en stark säsong igen.

Backar +++
Det glimrar inte om Sirius backbesättning, men man får jobbet gjort. Bra pjäser i Calle Kostov-Bredberg, John Barck och Patric Krisandersson – men saknar den absoluta spetsen, framförallt gällande offensivt kunnande.

Forwards +++
Fantastisk spets, orutinerad bredd. Så kan det sammanfattas. Billy Nilsson vann poängligan och Dan Johansson var SSL:s främsta assistmakare. Peter Berlin, Johan Eriksson och Erik Svenson är också riktigt vassa spelare – men sedan tunnas det ut.

Tränare +++
David Ahlmark har samlat på sig gott om rutin och vet hur han ska få ut maximalt av det här laget.

Kommentar: Sirius är i första slutspelet någonsin, och någonstans tror jag att det finns en liten mättnad av det. Kommer verkligen försöka mot Falun – men kommer inte ha någon chans.

Totalt: 12+

***

LINKÖPING-WARBERG (tippar 4-2 i matcher)

LINKÖPING

Målvakter ++++
Har två bra målvakter i rookie-succén Robin Laakso och veteranen Henrik ”Bea” Quist. Oavsett vem som får förtroendet så finns potential att stänga igen.

Backar ++++
Riktigt bra backbesättning som har både fysik och fart. Fyra kanonbackar i Anton Karlsson, Jesper Johansson, Martin Hovlund och Tobias Gustafsson som gör att man nosar på 5+.

Forwards +++
Att Martin Karlsson – härföraren och pådrivaren – gick sönder var ett avbräck. Har starka kort i Matej Jendrisak och Hampus Dargren som levererat mycket på sistone. Har stor uppsida – men då måste killar som Mikael Karlsson, Simon Klein och Marcus Johansson lyfta sig ytterligare.

Tränare +++
Johan Astbrant är fortfarande orutinerad – och har haft svårt att få igång Linköping under våren efter en stark höst.

Kommentar: Linköping var en raket i höstas – men har dippat under våren. Känslan är ändå att östgötarna har ett lag som är byggt för slutspel med sin fysik, tyngd och noggrannhet. Kan bli en överraskning, även i en semifinal.

Totalt: 14+

WARBERG

Målvakter +++
Per Svedin har verkligen imponerat i Warbergs kasse sedan han tog över efter legenden Peter Sjögren. Stor del i att hallänningarna krånglade sig till slutspel.

Backar +++
Mattias Wallgren och Filip Stenmark är ett solitt första backpar – men sticker inte ut offensivt, även om Wallgren lyft sig där i år. I övrigt är man habila med Daniel Gunnarsson, Daniel Falk och Joakim Andersson, men glänser inte.

Forwards ++
Lever egentligen bara på förstakedjan med Mattias Kongstad, Rikard Eriksson och Daniel Karlander som måste leverera för att laget ska lyckas. Bakom dem finns talangen Simon Palmén, och sedan ingenting. En kille som Mattias Hasselström måste få igång målskyttet igen.

Tränare +++
Rookien Oscar Lundin hyllades under hösten när Warberg överraskande var i toppen. Lite jobbigare i vår. Lundin har mycket smartness – som kan bli värdefullt i slutspelet.

Kommentar: Får slå ur underläge i slutspelet efter att ha uppvisat usel form sedan VM och efter att på något sätt ha lyckats ta sig till slutspel trots förlust i sista omgången. Dock tillräckligt taktiskt drillade för att sno ett par matcher av Linköping.

Totalt: 11+

***

MULLSJÖ-VÄXJÖ (tippar 4-3 i matcher)

MULLSJÖ

Målvakter +++
Värvade in förre landslagskeepern Benjamin Lindahl inför den här säsongen och har en säker sista utpost.

Backar ++++
Kim Hadelund gjorde comeback i sista SSL-omgången och kommer fortsätta matchas in nu, och med honom tillbaka sitter Mullsjö på en grym topp-4, där också Kasper Hedlund, Adam Fransson och straffspecialisten Daniel Gidske ingår.

Forwards +++
Har en riktigt vass toppenhet med David Gillek, Sebastian Palmqvist och Jimmie Pettersson, men också okej understöd i form av lirare som Kevin Lundgren, Johan Nygårdh och snabbe Kim Ganevik. Men beroende av att förstakedjan levererar.

Tränare +++
Mikael Hill har coachat Mullsjö smart under säsongen och laget har varit som bäst under andra halvan.

Kommentar: Mullsjö satte färg på slutspelet ifjol när Storvreta pressades till sju matcher. Andra förväntningar nu, men är i bra form. Framförallt grymt skickliga i omställningsspelet.

Totalt: 13+

VÄXJÖ

Målvakter +++
Schweiziske landslagskeepern Pascal Meier blandar och ger en del, men är allt som oftast riktigt vass. Har även en bra backup i Kim Kulich.

Backar +++
Viktigaste namnen i bröderna Johan Roos och Eric Roos som i mångt och mycket symboliserar lagets spel med sitt starka, robusta och effektiva spel. Även Markus Jonsson är riktigt bra. Men saknar spets på djupet efter att Simon Nilsson stuckit iväg.

Forwards +++
Unga kedjan med André Andersson, Ludwig Persson och Valdemar Ahlroth har varit sensationellt bra. Men har även kompetens i Linus Jämtdal, Filip Kjellsson, Marcus Johansson och Jesper Sankell som alla är av högt SSL-snitt, men där samtliga kan mer än de visat under säsongen. Finns alltså sparkapital.

Tränare +++
Niklas Nordén är en känslomänniska som hörs hela tiden. Ibland för hetlevrad – och behöver hålla rätt kyla mot Mullsjö i en matchserie som kan bli intensiv.

Kommentar: Växjö har ett jämnt lag utan de största spetsarna. Har spelat massor av kryss under säsongen och är svårslagna. Det kommer bli en holmgång mot Mullsjö och Växjö behöver få igång fler av de offensiva stjärnorna som bara varit okej under vintern.

Totalt: 12+

***

Jäkligt skoj att det drar igång!

Pixbo-Helsingborg och Linköping-Warberg idag. Falun-Sirius och Mullsjö-Växjö imorgon.

  • Tjänstgörande sportredaktör: Christoffer Glader
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB