Startsida / Inlägg

Slutspelspropaganda

av Jonas Gustavsson

Ja, slutspelspropaganda.

Då syftar jag till kvällens kvart mellan Mullsjö och Växjö som hemmalaget till slut vann med 5-4, efter ett avgörande av Kevin Lundgren.

Blir det bättre än så här i ett SSL-slutspel?

Nej.

Det är så uppenbart att det inte bara är en semifinalplats som står på spel mellan de här två lagen utan att det också är väldigt, väldigt mycket prestige. Det är kul med de här nya uppstickarna som ritar om den svenska innebandy-kartan och som är långt ifrån ribbstolshallarna med de närmast sörjande på läktarna, utan som är två moderna klubbar i fina arenor med massivt publikstöd.

Den här femte kvarten hade allt:

* Det var kamp om varje millimeter ute på planen, varje boll, varje närkamp kändes som avgörande för matchen, precis som det ska vara.

* Blickarna från spelarna var oerhört fokuserade. Markeringarna efter varje avblåsning tydliga. Lite tjuvsmällar, lite efterslängar, lite provokationer – men på en bra nivå.

* Momentum svängde, precis som i de tidigare mötena, under matchen: ibland sköljde Mullsjö över Växjö, ibland sköljde Växjö över Mullsjö. Det coachades friskt från båda håll: spelare bytte omgivning, bänkades, kastades in i igen.

* Inramningen i Nyhemshallen var elektrisk, vilket drag på läktarna.

* Upplösningen var högdramatisk – Växjö kunde lika gärna ha lirkat in en kvitteringsboll. Mer än så skiljde inte.

Nu har Mullsjö tagit tre raka segrar, och vänt 0-2 i matcher till 3-2 i matcher och vägt över fördelen till sig själva igen. Trots att David Gillek saknats i de två senaste matcherna, så har Mullsjö vunnit. Idag linkade ju också Gillek-ersättaren Johan Nygårdh ut skadad, men Mullsjö vann ändå.

Som sagt: den där anmälan kanske inte hjälper Växjö, utan snarare har tänt gnistan ytterligare hos Mullsjö.

Kan bli ett intressant efterspel till den här matchen också. Växjö-stjärnan Johan Roos satte in en tydlig armbåge i huvudet på Mullsjös stjärnback Kasper Hedlund. Om den anmäls, så kommer Roos stängas av. Inget snack, om man ska jämföra med liknande fall tidigare. Sedan är frågan om någon anmäler.

Vågar Mullsjö?

Eller kliver domarna in?

Vi får se.

Oavsett: den här matchserien är glödhet. Spännande fortsättning följer.

***

Falun är – som väntat – vidare till semifinal.

9-0 mot Sirius i den femte kvartsfinalen idag.

9-0!

Sirius är delvis ursäktade av sina skador, men inte helt.

De två sista matcherna i Falun slutade alltså med den totala målskillnaden 17-0. Målskillnaden totalt i matchserien blev 33-12. Trots det luggade Sirius en match där man vann med klara 6-1. Men förutom den matchen, där Falun inte lyckades förvalta ett massivt spelövertag i chanser, och där Sirius hänsynslöst utnyttjade i princip varje spelvändning, så har det varit klasskillnad.

Falun har varit ett par klasser bättre.

Dessutom har man stängt bort SSL-poängkungen Billy Nilsson helt. Ett mål på fem matcher är naturligtvis för lite för storstjärnan, som ju lirade i Falun ifjol.

Med honom neutraliserad blev Sirius ett beskedligt byte.

Idag så tycker jag att Sirius började hänga med huvudet tidigt. Det kändes inte riktigt som man trodde på att man kunde vinna – och har man inte den tron, då rasar det snabbt. Precis som det gjorde. Falun slog inte heller av på takten, utan malde på och gav inte ens Sirius en fingernagel gratis för att ta sig in i matchen. Jag ljuger nog inte om Falun hade 80 % av bollinnehavet.

Nu hittade ju målmaskinen Alexander Galante Carlström dessutom ytan framför mål flera gånger och då bränner han inte. Att släppa in honom i slottet är som att be om baklängesmål. Sirius orkade helt enkelt inte stänga defensiven – eller få fart i offensiven.

Bensinen var slut.

Enda orosmolnet i Falun: Rasmus Enström. Visst, han har fått spela mot en köttmur och mest trilla boll utanför en box, men man kan ändå kräva mer av världens bästa tekniker. Han öppnar en del ytor i det tysta – men tre poäng på fem matcher och poänglös i tre av kvartsfinalmatcherna är anmärkningsvärt svagt.

– Ibland får man göra grovjobbet istället och jag tycker ändå att vår kedja växlat upp. Jag är van vid att göra poäng och man tar gärna något mål eller någon assist för självförtroendets skull, men så länge laget vinner så är jag nöjd, sa han, och påpekade att det är svårt att vara missnöjd när hans femma spelade 5-0 mot Sirius idag.

Så sant.

Hur som haver: Falun är dunderfavorit till att ta guld.

***

Damerna idag då.

Endre kvitterade till 1-1 i matcher mot Iksu efter att ha vunnit med 3-2 uppe i Umeå. Ny bortaseger i den serien alltså, som säkert blir en rysare som går till fem matcher. Dubbla mål av Anna Jakobsson idag – den spelare i matchserien som har potential att göra störst skillnad.

Målmässigt tajtare än senast, men Kais Mora hade inga problem att gå fram till 2-0 i matcher mot Täby efter att ha 8-5-vunnit på bortaplan. Superstjärnan Anna Wijk noterade fyra nya poäng – och har nu gjort åtta poäng på de två första matcherna.

***

Dubbla damkvartar imorgon: Rönnby-Dalen och Pixbo-Djurgården.

  • Tjänstgörande sportredaktör: Christoffer Glader
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB