Det var på tiden, Real Mora

av Jonas Gustavsson

GLOBEN. 29 år. Så länge har Mora väntat på ett nytt innebandy-guld.
Nu är det här.
Och vad kunde bli bättre än att Therése Karlsson klev fram som en av finalens stora matchvinnare. Storstjärnan missade ju hela slutspelet på grund av sjukdom ifjol, missade höjdpunkten i Malmö Arena, satt på läktaren och fick se sitt lag förlora tungt mot Djurgården i sudden death.
Det slutspelet har hon velat ha tillbaka hela sommaren.
Det fick hon tillbaka idag. Med råge.
Therése Karlsson var magnifik: ledde sitt lag med outtröttliga löpningar, hade tonvis med energi och visade otrolig vilja. Första målet var flyt – andra målet var stor klass när hon vandrade in i slottet, väntade, väntade, väntade, fick bort keepern innan hon iskallt lyfte in det matchvinnande 4-2-målet.
Rönnby skapade de bästa chanserna i första och andra perioden. Att storskytten Madelene Backlund blev mållös i finalen är egentligen ett mirakel. Hon hade fyra storchanser i mittperioden, men rånades hon inte av storspelande Jonna Mäkelä – som var Kais Moras största matchvinnare – så satte hon bollen i målramen.
Rönnby-coachen Pelle Alvin satte ord på det inför sista perioden: ”Vi måste sätta våra chanser”.
Det gjorde inte Rönnby i mittperioden. Och det blev lagets fall.
I sista perioden tycker jag inte att det var så mycket snack. Trots att Rönnby forcerade in 3-4 bara 20 sekunder efter Kais Moras 4-2-boll så var det aldrig riktigt farligt när Västerås-laget försökte sätta press, utan istället lyckades Kais Mora spela sig ur situationerna, fick spelvändningarna, skapade målen som behövdes.
Det hela blev extra tydligt under slutminuterna.
Kais Mora parkerade i anfallszon, låste fast bollen, gav inte Rönnby ens en lillfingernagels chans att knapra ikapp.
Där brann det i Kais Mora-ögonen.
Det var en beslutsamhet och jävlar anamma som tog udden av Rönnby-offensiven.
Kais Mora vann välförtjänt.
Efter 29 års väntan, efter två bittra finalförluster de tre senaste åren, så har man äntligen bärgat den där efterlängtade guldmedaljen.