Tacka Sara Hjorting för den, Pixbo

av Jonas Gustavsson

Som sagt, matchserien mellan Kais Mora och Pixbo kommer bli en holmgång.

Idag, i match två, så utjämnade Pixbo till 1-1 i matcher efter en 11-5-seger. Men förvillas inte av siffrorna, det var Kais Mora som förde spelet, som skapade det mesta och bästa, men Pixbo var effektiva på de lägena man skapade.

Pixbo-nyckeln var helt klart första perioden.

Kais Mora satte en enorm press från start. Det var Kais Mora i allmänhet, och Johanna Holmbom i synnerhet, mot Sara Hjorting i Pixbo-kassen. Gästerna sköt 0-1 redan i första minuten, skapade en uppsjö med chanser till, men Hjorting var omänskligt bra. Att Pixbo kom undan med en 2-1-ledning efter den första tredjedelen hade bara en enda anledning: Sara Hjorting.

Precis innan 1-1-målet så svarade Hjorting för en världsklass-räddning på ett Anna Wijk-läge. 0-2 och det hade varit en helt annan match – istället slumpade sig 1-1 in precis efteråt.

Sedan spelade Pixbo upp sig i andra och tredje perioden, blev tajtare bakåt, skapade fler chanser framåt.

Kais Mora hade taktpinnen i hela matchen, men fick inte riktigt lika vasst grepp som Pixbo i andra och tredje, som man fick i första.

I andra perioden gjorde Pixbo 3-1 – nykontrakterade Julia Larsson lämnades ensam i slottet – och 4-1 – Isabell Krantz-skott i power play – och det målmässiga greppet släppte sedan aldrig hemmalaget. Så fort Kais Mora närmade sig, så drog Pixbo ifrån.

Men, som sagt, det var första perioden som var nyckeln. Att Pixbo fick med sig 2-1 där, trots att man var utspelade, var det som gjorde att man kunde växa in i matchen och skapa en viss frustration hos Kais Mora.

Jag är lite förvånad över att gästerna, precis som i första matchen, valde att mala konsekvent med två femmor, istället för att nyttja sitt breda spelarmaterial. Det finns en överhängande risk att man kör sig trötta tidigt. Kändes lite som att tendensen fanns hos Anna Wijk att se lite slö ut idag, faktiskt. Bäst i Kais Mora var utan tvekan Johanna Holmbom som vaskade fram massor av chanser och Therése Karlsson som hade tonvis med chanser och kunde gjort fem, sex mål om effektiviteten varit där.

Pixbo gick på mer folk, något som gav utdelning i längden i matchen, och starkt att lyckas växa in i matchen efter den jobbiga förstaperioden. Dessutom fick man igång Julia Larsson och Sara Helin, som såg giftigare ut än i första matchen. Försvarsnestorn Isabell Krantz ser också riktigt bra ut. Plus Sara Hjorting – som just nu är den stora skillnaden mellan lagen.

Match tre i Mora.

Holmgången fortsätter.

***

Rönnby rusar mot final.

2-0 i matcher mot Iksu nu.

Igår: sex poäng av Madelene Backlund, klar 7-4-seger och chans att avgöra på hemmaplan.

Det bränner inte Rönnby, så klart.

Iksu hade 2-0 i match två, vann skotten med 47-22, men lyckades ändå inte vinna. Och klarar man inte klå Rönnby när man får den starten, och dessutom får igenom så många avslut, så blir det oerhört svårt att rå på favoriten från Västmanland.