Startsida / Inlägg

Vad är oddsen på den?

av Jonas Gustavsson

Vissa saker ska bara inte kunna hända.
Som att pensionären och förre industribacken Staffan Jacobson slopar tränarkläderna, hoppar in i Storvreta och drar in det matchvinnande målet.
Den ekvationen torde vara omöjlig.
Men blev sann idag.
Förvisso spelade Jacobson några matcher på försäsongen – han la av i våras och har bara tränat lite sporadiskt med laget – så att han faktiskt lirade mot Warberg när Jesper Berggren fick kasta in handduken må vara hänt.
Men målskytt?
Och det matchavgörande målet dessutom?
Jacobson sköt ett mål på 26 matcher ifjol. Samma facit som säsongen dessförinnan.
Att då klampa in, hyfsat ovan vid boll och klubba, utan samma träning som resten av kombattanterna innanför sargen, och sätta ett avgörande mål ska ju inte kunna ske.
Dessutom i nättaket.
– Jag fick en diagonalpassning från hörnet och sköt från halva plan. Målvakten borde ha tagit den. Jag vet inte vad han gjorde. Det studsade på honom och in, så bollen satt faktiskt i nättaket. Det var lite otroligt, säger Jacobson. 
Ja, otroligt.
Annars var det linan med Victor Andersson – han har vuxit en klass i år! – tillsammans med Rasmus Sundstedt och Albin Sjögren som ledde styrkorna för Uppsalalaget som vann med 6-3 och därmed inkasserade tredje raka segern, och då har man ändå avverkat tuffa bortamatcher mot Mullsjö och Warberg.
Jag tycker – precis som med alla lag – att det är lite tidigt att stämpla succéer och fiaskon, men visst ser Storvreta stabilare och mer harmoniserade ut i år.
Då känns det ändå som att det finns mer sparkapital att kräma ur. Som Robin Nilsberth och Henrik Stenberg, till exempel.

***

Välkomna in i spelet, Mullsjö.
Efter två torskar så tog laget en storseger mot Dalen.
10-4 till slut.
Dessutom åtta olika målskyttar. Förutom att David Gillek och Isaac Rosén – de offensiva härförarna – skrev in sig i målprotokollet igen, så fick även lirare som Kim Ganevik, Sebastian Palmqvist och Johan Nygård leverera, och det är viktigt för Mullsjö att få igång bredden.
Laget har haft en tuff inledning mot tufft motstånd – så den här segern betydde mycket.
Dalen orkade inte ladda om efter den solida och uppoffrande insatsen mot Warberg i fredags.
Men:
Backen Mattias Ljunggren. Tre mål. Har det någonsin hänt och kommer det någonsin hända igen?
Tveksamt.

***

Så kom då Karlstads första torsk i årets SSL.
3-5 hemma mot Växjö.
En match som kändes oviss på förhand – men som Växjö alltså lyckades vinna till slut.
Jag tycker det är ett styrkebesked av smålänningarna att vinna i Värmland.
Dessutom utan playmakern Filip Kjellsson.
Storskytten André Andersson noterade trippla assist och schweizaren Manuel Engel fick premiärmåla i SSL.
Karlstad har gjort det bra hittills. Ingen skam att torska mot Växjö, om än på hemmaplan. Värmlänningarna är bättre än jag trodde.

***

Vad händer Granlo?
Först 4-10 hemma mot AIK och nu 4-11 mot Linköping.
Visst, det är matcher som kan förloras, men att bollarna trillar in i så strid ström – 21 stycken! – är sannerligen oroande för gänget från Sundsvall.
Jag hade en tes om att backarna skulle sluta samman, att försvarsspelet skulle skärpas, nu när Robin Nilsberth försvann. Att man skulle knyta nävarna i fickan och ge sig fan på att visa att man kan prestera utan storstjärnan. Jag såg ut att vara något på spåren sett till premiären mot Storvreta – men nu ser den tesen ser ut att spricka. Deluxe.
Även om det är tidigt.
Linköping är starka – och studsade tillbaka efter nederlaget mot Växjö. Hattrick av Mikael Karlsson och fem poäng av Matej Jendrisak.
Undrar om Johan Astbrant fortfarande skriker efter fler forwards?

***

Damerna då.
Där var det ju en hel del fokus kring Johanna Hultgren idag. Megatalangen som vann SM-guld med Kais Mora i våras, men som sedan – som en i raden av stjärnor – lämnade klubben.
Istället är det spel i Iksu i höst.
Där svarade hon för dubbla mål mot sina gamla lagkamrater när Iksu vann med 7-6.
– Jag kände att jag behövde något nytt, en ny omgivning. Jag fick inte ut det jag ville i Kais Mora och jag kände att Iksu är den klubb som skulle gynna mig mest, säger Hultgren.
Modigt val.
Och vi ska vara ärliga: Johanna Hultgren var bra i Kais Mora – men kanske aldrig exploderade så där som man kanske trodde hon skulle göra. Och konkurrensen i laget var ju dessutom mördande, inte minst ifjol, vilket gör det tufft att som ung spelare kanske få den speltid – även om hon lirade mycket med Anna Wijk – som behövs för att blomma ut på allvar.
Framförallt: hon behövde inte ta det ansvar som hon kanske skulle behöva för att ta nästa steg.
Visst, Iksu är också ett stjärngalleri, men har gjort en generationsväxling, bygger nytt och där får Hultgren en större roll, både på och vid sidan om plan.
Det kan föranleda ett (större) genombrott.
Ska bli spännande att följa.
Iksu imponerar ju dessutom. Bortaseger mot Rönnby i premiären och nu alltså seger mot Kais Mora. Därmed har man slagit de två största favoriterna – och seglar själva fram som en stekhet guldkandidat. Och det ska man vara med laget man har på pappret.

***

Damerna i övrigt idag:

Huddinge – Falun 14-3: Herregud. Om Huddinge, förvisso ett bra lag men absolut inget stjärngalleri, fullkomligen pulvriserar Falun så kan man ju undra var dalalagets säsong ska sluta. Idag lirade ju Falun med en icke anmäld spelare, dessutom. Nä, det är inte mycket som stämmer i Falun. Bara ett under kan förnya klubbens SSL-status.

Dalen – Karlstad 0-3: Starkt av Karlstad, som därmed tog den där segern som man så väl behövde för att inte få samma skitstart som ifjol. Stortalangen Frida Swahn inledde målskyttet – som också blev det matchvinnande målet. Där kan värmländskorna ha en guldklimp. Dalen? Torsk mot Uppsala och Karlstad i säsongsinledningen. Under förväntningarna, så klart.

Täby – Uppsala 2-6: Vad händer Täby? Det Djurgårds-boostade laget orkade inte vinna hemma mot Uppsala – helt klart en överraskning. Uppsala ledde med 3-1 efter två perioder, och sedan, efter fem poänglösa perioder, blixtrade Amanda Delgado Johansson till med två assist och ett mål och såg till att segla hem den till slut klara bortasegern. Uppsala har öppnat säsongen med dubbla segrar, imponerande bra.

***

Jag är skyldig er lördagen också.

Herr:

Sirius – AIK 4-3 (sd): Oavgjort efter en sen Sirius-kvittering och sedermera sudden-vinst för hemmalaget efter ett Johan Eriksson-avgörande. Uppsala-laget visar alltså moral igen, vi minns ju 0-4-upphämtningen mot Helsingborg förra helgen. Därmed bröts också AIK:s segersvit. Trodde att Solna-laget skulle ta hem den här fajten, och man var inte så långt ifrån, men kanske ändå ett logiskt resultat med lika då jag tror de här två lagen kommer slåss kring plats sju till nio.

Pixbo – Gävle 16-1: Oj, oj, Gävle. Hur ska det här SSL-äventyret sluta egentligen? Traditionellt sett så brukar ju nya lag sprattla till lite i början för att sedan falla igenom, men här är det fritt fall från start. Det är förvisso tidigt ännu, men det känns som att Gävle blir en rejäl slagpåse den här vintern. Jag är tveksam om ens oglamourösa hemmaarenan Träffen kan skapa tillräckliga fördelar för att norpa poäng.

Dam:

Jönköping – Rönnby 1-5: Sett till förhandssnacket så dröjde det oväntat länge innan Rönnby kunde dra ifrån, först i sista perioden kom 3-1-målet och segerrycket. Västerås-laget har inte imponerat speciellt mycket ännu, men å andra sidan vinns inga guld i september. Jönköping stretade emot bra långt in i bataljen.

Pixbo – Linköping 5-2: Inte så stora siffror som jag tippade, men ändå en solid och väntad Pixbo-seger, och jag misstänker att coach Jonas Eliasson var nöjd med att laget inte är helt beroende av spetsduon Julia Larsson (ett mål) och Sara Helin (noll mål) för att vinna. Nu klev Alicia Fylke fram som tvåmålsskytt och även talangen Frida Ahlstrand målade.

Endre – Malmö 6-5 (sd): Premiärmatch för Endre i nya ICA Maxi Arena – då passade nya SSL-stjärnan Ellen Rasmussen på att sno showen, notera fyra poäng och se till att nykomlingen Malmö överraskande kunde sno en pinne på Gotland. Endre fick sista ordet till slut i och med en sudden-seger – Sara Steen avgjorde – men oväntat att hemmalaget inte lyckades ta alla pinnar.

***

Falun-Helsingborg på tisdag – innan herrarna tar Champions Cup-uppehåll. Men damerna lirar på även nästa helg – så det blir gott om plast då också!

  • Tjänstgörande sportredaktör: Jesper Thedéen
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB