Startsida / Inlägg

Dubbel bestraffning – på ett nytt sätt

av Jonas Gustavsson

Det här med dubbel bestraffning i innebandy är ju ett diskussionsämne.
Att ett lag kan få en straff emot sig och om motståndarna bränner den så får man ändå spela box play.
Att det är en regel som borde slopas tycker jag är givet.
Men idag fick dubbel bestraffning en ny betydelse.
Fråga Storvretas Victor Andersson.
Mot Växjö blev han utvisad i mittperioden – och när han satt där på botbänken så blev det en duell precis framför honom, han fick en klubba i pannan, ett jack och det rann rejält med blod. Det tog ett tag innan man fick ordning på det där.
Dubbel bestraffning, alltså.
Men Andersson bröt inte matchen. Pannan tejpades ihop, han fick ett rejält bandage och lirade vidare.
Och gjorde det solitt som vanligt den här säsongen. Victor Andersson är ju en talang som tagit tid på sig att blomma ut, men som också lidit lite av Storvretas djup i laget där det varit ont om plats på centerpositionen. Han har ju vikarierat som back genom åren, bland annat. Men nu, då Mika Kohonens era i klubben är slut, har han fått jobbet som centerankare i andrafemman och gjort det strålande.
Den kedjan med Andersson, Albin Sjögren och Rasmus Sundstedt har varit Storvretas bästa hittills – och en av SSL:s största överraskningar så här långt.
– Rasmus Sundstedt är bäst i världen, eller i alla fall topp-5. Man blir chockad över det han kan göra med en boll. Han skapar enormt med yta för oss andra. Albin Sjögren är en målskytt av rang. Vi har en tydlig rollfördelning. Jag ska sköta uppspelen och ge bollen till de andra. Vi har bra kemi, vi tänker innebandy på samma sätt, förklarar Andersson.
Tillbaka till matchen – Storvreta vann med 9-5.
Välförtjänt, tycker jag.
Framförallt så bjöd ju Växjö på ett gäng mål, där man hade bollen under kontroll, men där Storvreta-spelare helt enkelt snodde bollen och var hänsynslösa i spelvändningarna. Både 4-3 och 5-3, som mer eller mindre avgjorde matchen, kom efter grova Växjö-misstag.
Växjö tycker jag annars imponerar i höst. Ett helrenoverat lag som fått ihop verktygen överraskande snabbt och hotat ett gäng topplag.
Idag blev misstagen för kostsamma – något som kan kanske var ett resultat av trötthet då man gick på två femmor i matchen och bland annat saknade centerstjärnan Filip Kjellsson.
Storvreta studsade tillbaka efter Falun-förlusten. Jimmie Pettersson fick äntligen belöning för sitt oändliga slit med målmässig islossning och totalt fyra baljor. Storvretas spetsfemma – Pettersson, Alexander Rudd och Joakim Olsson – har ju varit förhållandevis sval hittills i höst, i alla fall med tanke på vad de här lirarna kan, men det verkar som man är på gång nu.
Det skapar ännu mer spets och bredd hos serieledarna.

***

Nej, Gävle tog inte tillvara på det gyllene tillfälle man skapat sig själva genom att skrällvinna mot AIK i veckan.
Förlust mot Dalen med klara 7-3.
Det stod 3-3 i den andra perioden – innan veteranen Alexander Bodén klev in i handlingen på allvar.
Han spelade fram Johan Eriksson till 4-3 i slutet av andra och inledde sedan tredje perioden med att sätta dubbla mål och ge sitt lag ett 6-3-överläge som man sedan aldrig släppte.
Viktig seger för Dalen.
Man var det bättre laget i den här matchen, i alla fall under de sekvenserna av drabbningen som jag kollade på, så det var inget snack.
Viktigt också att få igång Alexander Bodén och hans målskytte, givetvis. Han är en av stöttepelarna som måste bära Umeå-laget i vinter.

***

Mullsjö utan avstängde David Gillek.
Det slutade med en katastrofstart mot Linköping, 0-4 efter första perioden, och till slut en klar förlust, 2-6.
Vad Gillek hade gjort för skillnad får vi aldrig veta, men det är en härförare och ånglok som med sin blotta närvaro skapar en viss respekt hos västgötarna.
Linköping ångar på.
Solklar seger mot Sirius senast.
Solklar seger mot Mullsjö idag.
Som sagt: det känns som att den där väloljade skördetröskan från fjolåret har börjat mullra igång.

***

Pixbo tog en klar seger mot Sirius.
7-3 till slut.
Men majoriteten av målen kom från oväntade målskyttar: två mål vardera från backarna Tim Wiklund och Jens Milesson.
Att få produktion även från sådana spelare, som i huvudsak har andra uppgifter, gör att ett lags slagstyrka ökar.
Milesson får föresten anses vara en sensation. Kom ifrån från division ett-spel (!) inför förra säsongen och har varit ordinarie sedan dess, och nu alltså vuxit några centimeter i offensiven. Han har redan lastat in tio poäng under hösten och är sextonde man i poängligan. Galet imponerande.
Pixbo hakar på i toppen. Tvåa. Och strålande målskillnad.
Sirius har fått ett par smällar nu. Och får stryk rejält, dessutom. Vi minns ju Linköping-matchen senast. Uppsala-laget har nog en del att grubbla över, vad det verkar.

***

Karlstad fortsätter att spänna musklerna.
Förlust mot uddamålet mot Mullsjö senast.
Förlust med uddamålet mot Falun idag.
Två matcher som gett noll poäng i tabellen, men som visar att nykomlingen inte ligger så långt efter de bästa lagen i serien och som, om allt stämmer, kan lugga poäng i vilken fajt som helst.
Det var tunga uppförsbackar mot mästarna med underlägen 0-3, 1-4 och 2-6, men man la sig inte ner för det, utan jobbade ikapp, skapade kontakt och var till slut bara ett mål bakom. Men kom inte närmare än 6-5.
Som sagt: Karlstad fortsätter att imponera.
Man är helt klart SSL-mässiga.
Det är Alexander Galante Carlström också. Målskyttarnas målskytt. Tre mål idag. Nio mål totalt. Bäst i SSL.
Men inte i ensamt majestät: även Karlstads Adam Colling har krutat in nio bollar. Imponerande.

***

Skrällarnas eftermiddag på damsidan.
Karlstad snodde poäng av Iksu på bortaplan, 5-5.
Linköping stal en pinne hemma mot Kais Mora, 5-6-förlust efter övertid.
Oväntat.
Men kul.
För SSL:s skull alltså.
Iksu och Kais Mora är solida topplag – men inte oövervinneliga. Dagens resultat känns som viktigt besked för övriga lag i serien att det finns chans till poäng i alla matcher.
Linköping ledde inte inte någon gång mot Kais Mora, men arbetade sig tillbaka hela tiden och fick in en kvittering till slut också – genom lagkaptenen Anna Wiman, med fyra poäng under aftonen – vilket gav en pinne innan målmaskinen Malin Andréason avgjorde.
Iksu var mer illa ute med ett 5-3-underläge i slutet, men succéförvärvet Nina Bärtschi klev in och satte både 4-5 och 5-5 vilket räddade poäng.
Kollade läget med Emelie Wibron som fick en smäll i och med 5-5-målet och tappade luften – ingen fara med henne, hon lirade vidare -och hon sa så här:
– Det är klart att vi är besvikna. Förhoppningen är att detta var en engångsföreteelse och att den här matchen ska stärka oss på sikt. Självförtroendet hos oss har vuxit under hösten men detta kanske tar ner oss på jorden igen, även om vi alltid har en ödmjuk inställning oavsett vilka vi möter.

***

Målskytten Corin Rüttimann.
Smaka på den.
Fem mål i fredags. Tre mål idag – i 8-4-segern mot Dalen.
Totalt har schweiziskan nu gjort elva mål i år. Något som kan sättas i relation till Anna Jakobsson, som brukar vara överlägset bästa målskytt i klubben, som ”bara” gjort sju mål.
Ifjol gjorde Rüttimann 16 mål.
Fortsätter hon i någorlunda takt kommer hon slakta fjolårssiffran.
Klubben har länge efterfrågat att hon ska skjuta mer. Jag vet inte om hon gör det – men fler av skotten hon skjuter går i mål. Enligt coachen Alexander Brinkmann gick sex, sju procent av skotten i mål ifjol, i år ligger samma siffra på 15 %.
Mer än dubbelt så effektiv alltså.
Det är ju inga dussinmål som centern rullat in heller, utan det är riktiga kanoner.
Rüttimann är ju erkänd som en av världens bästa spelare, men målskyttet har aldrig varit den främsta styrkan. Fram till nu då, verkar det som. Det ger Endre och lagets förstakedja ännu mer spets framåt, innan har det varit Jakobsson som varit den givne skytten. När Rüttimann nu tar avsluten också så får man en dimension till i den kedjan – vilket gör den ännu jobbigare att möta för motståndarna.
Rüttimann själv snackar om tur (vilket är bullshit för några av skotten som hon skickade in i helgen var projektiler i kryssen) – men erkänner att hon tränat extra på effektiviteten. Och bland annat fått tips av keepern Liisa Kokkonen.
– Jo, vi har pratat mycket om hur man ska skjuta och hur målvakterna arbetar. Jag hade grymt dålig statistik ifjol, jag behövde väl hundra skott för att göra ett mål, så visst har jag tränat på det en del.
Behövs inga 100 skott för att göra mål i år inte.

***

Övriga damfajter:

Huddinge – Jönköping 4-3 (ot): På temat skrällar. Jönköping tog första poängen för säsongen efter att ha nått 3-3 borta mot Huddinge, innan man föll efter övertid. Att bara släppa in tre mål under ordinarie tid är ett gigantiskt steg framåt för laget som läckt rejält hittills – och med en tätare defensiv så kom också första poängen. Huddinge kvitterade till 3-3 med mindre än tre minuter kvar och sedan avgjorde Caroline Adelöw på övertid.

Rönnby – Falun 6-1: Visst blev det seger för Rönnby idag. Men med tanke på skillnaden mellan lagen på pappret så borde väl resultatet vara större – men det viktigaste för Rönnby, som haft en riktigt risig säsongsstart, var att få vinna. Oavsett resultat och prestation, om vi ska vara ärliga. Det återstår fortfarande en del frågetecken – men en viktig självförtroende-boost för Västerås-gänget. Skotten 43-12 (!).

Uppsala – Malmö 6-1: Trodde ju på Malmö. Det sprack. Rejält. Uppsala gick upp till 5-0, och då var vi 14.29 in i sista perioden, innan Malmö tilläts klämma in sig i målprotokollet. Uppsala fortsätter att imponera. Dubbelsmäll för Malmö dessutom, eftersom Ellen Rasmussen bröt matchen på grund av en skada, dock oklart hur allvarligt det är.

Täby – Pixbo 3-5: Täby har vaknat. Gjorde en smart match mot Pixbo, var så när att få med sig poäng men orkade inte riktigt på slutet. Pixbo är ett solitt topplag, har en kanonkeeper i Sara Hjorting och några sylvassa spetsar framåt – men Täby visade att man kan hota de bästa lagen i serien. Ett bra besked för gänget som annars haft en halvtrög höststart. Pixbo är förbaskat bra just nu.

***

Skyldig er lördagens fajt mellan Helsingborg och Granlo också.
Som Granlo alltså vann med 6-5 efter övertid.
Granlo hade dessutom det målmässiga övertaget i hela matchen och Helsingborg hade inte ledningen någon gång. Skåningarna lyckades förvisso äta ikapp och nå oavgjort, men sedan avgjorde stjärnan Johan Samuelsson på övertid och fullbordade därmed sin fyrapoängskväll.
Starkt av Granlo som plockat viktiga poäng i de senaste matcherna.
Desto dystrare för Helsingborg, som allt mer framstår som en besvikelse så här långt. Å andra sidan är skåningarna som en bergochdalbana, så jag har en känsla av att det kan vända väldigt snabbt när laget i allmänhet, och finländarna i synnerhet, börjar varva upp.
En enda trepoängare och sju poäng på sex matcher är i alla fall rejält i underkant för ett lag som förväntas vara ett gjutet slutspelslag.

***

Intensiv innebandy.
Nu lugn vecka innan det bränner av igen nästa helg.

  • Tjänstgörande sportredaktör: Christoffer Glader
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB