Startsida / Inlägg

Vilken chans ni har nu, Gävle

av Jonas Gustavsson

Jag – och många med mig i innebandy-Sverige – räknade ut Gävle rätt saftigt inför den här säsongen.
Säsongsstarten var ju miserabel och ändrade inte den uppfattningen precis. Storförlust redan i premiären mot Linköping och sedan har det bara rasat vidare.
Det har inte varit mycket som pekat på att det där laget ska kunna skrälla speciellt mycket i vinter.
Men.
Så kom den där sensationella vinsten mot AIK i senaste matchen.
Det går inte att i ord beskriva den glädje som visades när Alexander Larsson skickade in 6-4-bollen där i slutet.
Men det var nog lika mycket lättnad som glädje, gissar jag.
Eller som Alexander Larsson sa till mig efteråt: ”nu har vi visat innebandy-Sverige att vi kan”.
Kanske ett viktigt budskap att sända ut, men troligen ännu viktigare för gruppen internt att få ett kvitto på att man har kapacitet plocka SSL-poäng.
En seger är ingen seger, säger en del.
Den där segern betydde mer än en seger, säger jag.
Nu tror jag förvisso inte att Gävle överlever den här SSL-vintern ändå, men nu har man sannerligen chans att sätta färg på tabellen. Laget har fått blodad tand, möter nu Dalen på bortaplan och kan om man vinner den matchen klättra ovanför nedflyttningsstrecket, på Dalens bekostnad.
Snacka om att Gävle kommer ha en dunk med motivationsbränsle med sig upp till Umeå.
Nu är ju dessutom lagets fixstjärna Alexander Larsson, som varit skadad i säsongsinledningen, verkligen redo på allvar. Han fick kliva av mot Warberg, men spelade hela matchen mot AIK och satte alltså sin första SSL-kasse, som sedermera blev matchvinnande.
Med honom tillbaka, de första SSL-poängen inspelade och med chansen att klättra upp på säker tabellmark i helgen så skulle jag som Dalen-spelare vara lite orolig inför söndagens möte.
Umeå-laget har inte imponerat hittills och det har nog såtts en del tvivel hos en del spelare.
Att i det läget ställas mot det här uppumpade Gävle känns lite som en mardröm.
Vilken chans, Gävle.
Jag skulle inte bli förvånad om laget vinner på söndag.

***

Herrmatcherna i helgen!

Lördag:

Helsingborg – Granlo 1: Helsingborg var inte alls nöjda efter bortamatchen mot Warberg som förlorades klart och skåningarna lär osa av revanschlusta i den här kampen. Granlo lyckades kämpa till sig en övertidsseger hemma mot Dalen senast – comebackande Patrik Svensson avgjorde sensationellt nog matchen – men får svårt i den här bataljen. Jag tror Helsingborg vinner ganska klart.

Söndag:

Pixbo – Sirius 1: Jag har inte sett så mycket av Pixbos rakare innebandy i år – så är jag ingen taktiker heller, i och för sig – men visst har laget imponerat ändå, man har sådan extrem spetskompetens i uppställningen att laget aldrig kan räknas bort, även när man spelmässigt inte är på topp. Sirius blev manglade av Linköping i torsdags och jag tror inte Uppsala-gänget orkar stå emot ett bolltrillande Pixbo.

Dalen – Gävle X: Det här känns lite som en rysare. Gävle lär ha fått blodad tand av segern mot AIK senast, lagets första SSL-poäng, och möter nu Dalen som ligger precis ovanför nedflyttningsstrecket, och vinner Gävle så går man förbi Umeå-laget. Snacka om motiverande. Att Dalen inte skulle vara ett topplag i år var väl väntat, men man har varit oväntat bleka hittills, och självförtroendet är inte på topp. Drar in ett kryss.

Storvreta – Växjö 1: Svårtippad match, för Växjö har visat sig luriga hittills. Det är dock inget snack om att Storvreta har ett bättre lag på pappret och Uppsala-gänget sitter ju också på en fin formkurva, trots förlusten mot Falun senast. Jag tippar att Storvreta grejar det här, bland annat i kraft av hemmaplan, men Växjö kommer sälja sig dyrt. Tror på en målrik match med tajt slutresultat.

Karlstad – Falun 2: Karlstad går från klarhet till klarhet, solid insats mot Mullsjö senast, men ska inte rå på Falun som börjat varva upp rejält på sistone och som visade många kvaliteter i toppmötet mot Storvreta senast. Rasmus Enström ser verkligen ut att vara på gång. Falun reder ut detta tämligen komfortabelt, misstänker jag.

Linköping – Mullsjö 1: Intressant möte. Linköping gjorde en väldigt solid match mot Sirius senast och körde över Uppsala-laget, och det känns som det tippade topplaget är på väg att varva upp. Mullsjö är bra, men jag tror inte att man räcker till mot kompakta Linköping, speciellt inte nu då man också har David Gillek avstängd. Detta kan bli en målsnål och tajt tillställning.

***

Damerna kör hel omgång under söndagen:

Iksu – Karlstad 1: Segermaskinen Iksu rullar som bara den just nu. Det framforsande tåget kommer inte Karlstad, som torskade mot Malmö i fredags, kunna stoppa. Solklar hemmaseger.

Endre – Dalen 1: Endre visade härlig målform hemma mot Linköping, inte minst Corin Rüttimann som bombade in fem bollar, och det känns som att gotländskornas maskin ska börja rulla igång nu. Dalen har inte imponerat nämnvärt hittills, och kommer få problem. Hemmaseger.

Linköping – Kais Mora 2: Kais Mora var lite skakade mot Huddinge under fredagskvällen, men redde ändå ut det där och vann. Det tror jag man gör mot Linköping också. Speciell match för Amanda Larsson givetvis, stjärnan som lirat i Kais Mora länge men som nu är stöttepelare i Linköping. Jag tror dock inte Kais Mora visar några sympatier för det.

Huddinge – Jönköping 1: Alltså, Jönköping verkar vara i fritt fall och försvaret läcker värre än någonsin, och det är svårt att se hur man ska kunna stjäla säsongens första poäng i Stockholm. Huddinge har varit bra hittills och är solida. Hemmalaget faller inte igenom.

Rönnby – Falun 1: Rönnby har knappast imponerat hittills, men spelmässigt var man helt okej mot Täby senast även om det inte blev någon poäng. Effektiviteten framåt måste upp, men självförtroendet är så där. Mot Falun – som dock ”bara” föll med 5-3 mot Uppsala senast – blir det dock seger. Finns inget annat.

Uppsala – Malmö X: Lurig match. Två lag som överraskat i säsongsinledningen. Uppsala har verkligen hittat ett spel som fungerar. Samtidigt har Malmö tagit poäng i alla bortamatcher hittills och stjärnan Ellen Rasmussen är i fin poängform. Nja, smäller dit ett kryss.

Täby – Pixbo 2: Jag gillar vad jag såg av Täby i fredags, men att vinna mot ett Pixbo i högform jämfört med att vinna mot ett haltande Rönnby är två skilda saker. Pixbo har varit supersolida defensivt hittills, bara sju (!) insläppta mål. Täby har offensiv spets – men jag tror Pixbo tar det här. Liten, liten kryssvarning dock, men den är väldigt liten.

***

Full bevakning på söndag.

  • Tjänstgörande sportredaktör: Christoffer Glader
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB