Startsida / Inlägg

Får vi se en succédebut till?

av Jonas Gustavsson

Spelare som ansluter till lag mitt under säsongen är uppfriskande.
Skapar lite snack, lite extra hajp.
Vi har ju sett ett par sådana fall i höst – och grejen är ju att de spelarna satt avtryck omgående.
Jag menar:
Patrik Svensson gjorde ju comeback i Granlo en bit in på säsongen, sköt två mål i sin första match, avgjorde på övertid mot Dalen, och såg till att laget plockade höstens första poäng.
Bobby Edberg noterade tre poäng i sin första match med Sirius sedan övergången från Visby, var bidragande i 7-5-segern mot Storvreta, och såg till att Sirius kom upp på vinnarspåret efter sex raka nederlag.
Detta var väl lite special, ingen regelrätt comeback eller värvning, men ändå:
Staffan Jacobson hade ju lagt av, men den assisterande tränaren fick hoppa in för Storvreta mot Pixbo på grund av skadeläget, och sköt det matchvinnande målet i sin enda match, trots att han bara snittat ett mål per säsong de senaste åren.
Poängen: vi har sett ett gäng sensationella säsongsdebuter i höst.
Får vi se en till?
Under söndagen debuterar ju Marcus Ekengren för Dalen. Han är inlånad från Örebro, är en etablerad poängspelare som varit under många SSL-lags lupp, men som nu äntligen får chansen på SSL-nivå. Han kommer fortsätta träna och lira för Örebro, men också spela i Dalen när det finns tillfälle.
Han lär ju få chansen mot Växjö också.
På riktigt alltså.
Umeå-gänget dras med massor av skador.
Dessa är inte med: Martin Stolt, Albin Andersson, Felix Stenbäck, Fredrik Edholm, Jim Johansson, Martin Tokos, Anton Åkerlund, Erik ”Gäddan” Falkman och Markus Lindström.
Plus storstjärnan Ketil Kronberg som var så förbaskat bra mot Falun och som svarade för det där fräcka frislaget som ledde till 6-3-målet.
Dalen utan Ketil Kronberg får det tufft mot ett formstarkt Växjö.
Och som sagt: det finns speltid att erövra för Ekengren med all den frånvaron.
Tar han chansen?
Följer han upp de tidigare succédebuterna?
Inte alls omöjligt.

***

Är det bara inbillning från min sida eller känns det som att domarna är mer i skottgluggen än vanligt i år?
Jag tycker att det gnälls, lipas och klagas över domarna i media från var och varannan spelare och tränare just nu (jag ska inte dra alla över en kam, men det verkar vara någon trend).
Är inte innebandyfolket bättre än så?
Domarna är människor som tar in intryck, gör tolkningar och tar snabba beslut utan att hinna se flera repriser. De försöker alltid göra sitt bästa.
Och beslut tas utan att ha ett lags glasögon på sig.
Att alla har sitt lags glasögon på sig var väl talande efter Mullsjö och Växjö, där båda lagen tyckte att domarna gav fördel till det andra laget.
Samma situation ser ofta olika ut beroende på vilket lag som analyserar.
Blir det en utvisning så tycker laget som straffas att det var fel.
Laget som får power play tycker det var rätt.
Så är det och ska det vara, för man brinner för sitt eget.
Men någon form av vettig nivå tycker jag ändå man kan hålla när det gäller att kritisera och kasta skit på domarna.
Att gorma, skrika och skälla på domarna som en del gör under match ser ju stundtals patetiskt ut.
Att gnälla, lipa och klaga i media känns mest som ett sätt att gömma sig själv och hitta någon annan att skylla på.
Kom igen innebandy-Sverige, nu tycker jag vi höjer nivån.
Dessutom: kom ihåg att ni spelare och ledare på SSL-nivå ska vara förebilder för alla unga spelare och ledare som drömmer om att spela i SSL en dag. Innebandyn ska väl stå för fair play, kamratanda, schysst spel och respekt?
Ibland känns det som att några på SSL-nivå tappat det sista.
Domarna gör sitt jobb så gott de kan, är objektiva (jo, så är det faktiskt) och tävlar lika mycket som alla spelare för att få de finaste uppdragen i sporten.
De förtjänar inte all skit jag upplever att de får just nu.

***

Då så tippar vi matcherna!

Söndag:

Falun – Mullsjö 1: Jag tror inte att det blir lätt att möta Falun efter bottennappet mot Dalen senast, där man ägde boll men inte orkade förvalta övertaget i mål, och coach Thomas Brottman har säkerligen pratat om att man måste våga hota mer, våga bryta in i de kritiska ytorna, och det kan mycket väl bli så att Mullsjö får lida för Dalen-nederlaget. Mullsjö är bra i omställningsspelet och kan säkert straffa Falun en del, men inte tillräckligt mycket för att det ska bli seger.

Granlo – Warberg 2: Warberg blev straffade mot Pixbo senast och har nu tre raka nederlag, vilket kanske inte är helt förtjänt sett till spelet över de tre fajterna, där man åtminstone borde ha spelat in en tre, fyra poäng. Minst. Någon gång måste utdelningen komma, och Granlo borta känns som ett bra tillfälle, även om hemmalaget med fältherren Johan Samuelsson aldrig kan underskattas. Tror dock på en tvåa.

Växjö – Dalen 1: Svårtippad match mellan två formstarka lag som går bättre än jag förväntade mig. Känns som det kan gå lite hur som helst, men tror ändå att Växjös fart och hemmaplan blir tungan på vågen till slut, även om Dalen – med debuterande Marcus Ekengren – inte kommer ge sig frivilligt, men utan Ketil Kronberg blir det jobbigt. Målvaktskampen mellan Eero Kosonen och Måns Parsjö-Tegnér känns som en stor faktor i matchen. Doftar lite kryss, men väljer ändå ettan.

AIK – Helsingborg 1: Oj, det här kan verkligen gå hur som helst, men någonstans känns det som att AIK hittat en moral och matchvinnarkänsla den senaste tiden, och den tror jag kan avgöra här – tillsammans med keepern Patrik Åman. Helsingborg körde över Karlstad och vann med 8-2 senast, och tänker man logiskt så borde skåningarna vara formtoppade, självförtroendefyllda och favoriter här, men Helsingborg är ofta ologiska och därför tror jag på en baksmälla.

Måndag:

Gävle – Sirius 2: Håller Bobby Edberg-effekten i sig? Ja, det tror jag. Det var nog skönt för Sirius att få en vinst (vann ju derbyt mot Storvreta senast) och bryta sin förlustsvit på sex raka nederlag innan man åker till Gavlerinken för en måstematch. Nu har det värsta oket lyfts från axlarna, självförtroende pumpats in och man kan slappna av lite mer. Och visst blir det en solid seger här.

Karlstad – Pixbo 2: Karlstad blev överkörda hemma av Helsingborg senast samtidigt som Pixbo vann västkustderbyt mot Warberg. Det är en ny match, nya förutsättningar allt sådant där nu – men tror ändå att senaste omgången sitter i lite, och det talar för Pixbo. Dessutom: Karlstad har haft en pigg höst, men novemberlunken är tuff för en nykomling som inte är van vid så här många svåra matcher på kort tid, och det kan börja ta ut sin rätt. Pixbo vet vad det handlar om – och vinner det här.

Tisdag:

Linköping – Storvreta X: Omöjligt att tippa. Linköping torskade mot AIK senast, Storvreta föll mot Sirius och båda lagen förlorade med siffrorna 5-7. Båda vill så klart revanschera sig, men det handlar också om att positionera sig i toppstriden, spänna musklerna och sätta sig i respekt inför ett eventuellt slutspelsmöte – för de här lagen kan absolut stöta på varandra i avgörande matcher i vår. Dagsform avgör – och jag smackar in ett kryss.

***

SSL-action i tre dagar. Trevligt.

  • Tjänstgörande sportredaktör: Johan Lundin
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB