Startsida / Inlägg

Sirius har hittat guld i en öken

av Jonas Gustavsson

Oj, vilken jackpott Sirius!
Igår gjorde ”krisklubben” – sex raka förluster och under nedflyttningsstrecket – klart med forwarden Bobby Edberg från Visby.
Det är ett kap.
Innebandyns spelarmarknad funkar ju inte riktigt så att man bara lyfter på luren, berättar vad man vill ha och tre timmar senare har ett gäng agenter lastat fram ett knippe alternativ som de försöker trycka ner i strupen på dig, som det typ är i hockey, utan under säsongen är marknaden med tillgängliga spelare minst sagt begränsad.
En öken.
Det som finns:
1) gamla stjärnor som trappat ner och kan göra comeback, som typ Patrik Svensson i år, eller Hermine Dahlerus och Kristoffer Kranberg ifjol.
2) spelare som hamnat i frysboxen i en klubb, och som vill bort, typ som Rickie Hyvärinen ifjol.
Dock: det vimlar inte av avdankade spelare som håller SSL-klass, och det vimlar inte av kvalitativa frysboxspelare.
Att få fatt i en lirare som Bobby Edberg, som ryktats vara på glid från Visby ett tag på grund av privata skäl, är givetvis en jackpott.
Edberg håller inte bara SSL-klass, han kan göra skillnad också. En offensiv spetsforward som när han väl var skadefri ifjol visade klass, han avslutade ju bland annat SSL-våren med Kais Mora med fem mål på fem matcher. Han är för bra för Allsvenskan men lockades av Visbys satsning, och det är inget fel med det, men han ska ju vara i SSL.
Han kostade en slant att lösa från Visby, det handlar om ett lån resten av säsongen, men det här kan bli välinvesterade pengar.
Men även om Edberg är en spelare som gör skillnad så ska han inte förväxlas med någon frälsare, likt det Rickie Hyvärinen blev för AIK ifjol.
Däremot kommer han att höja konkurrensen, hota de hierarkierna som finns, abonnera på mycket speltid och sätta press på resten av gänget i truppen.
Och det är nog precis det som Sirius vill.
Någon som kan väcka de underpresterande stjärnorna. Speciellt Billy Nilsson.
Första matchen blir speciell: derby mot Storvreta.
Men det är lika bra att kastas in i hetluften direkt.
Uppgifter gör gällande att det blir en kedja med Edberg, Dan Johansson och Billy Nilsson.
Får vi se en Bobby Edberg-effekt omgående?

***

Elfte SSL-omgången står för dörren.
Och tittar vi i tabellen så är allt som väntat.
I princip i alla fall.
Hade man bytt plats på Karlstad – höstens positiva överraskning – och Sirius – höstens negativa överraskning – så hade nog ingen ens höjt på ögonbrynen över att titta i tabellen:
Topp-5 är precis som väntat.
Det är precis som väntat tätt runt slutspelsstrecket med sex jämna lag inom fem poäng.
Granlo och Gävle är i botten.
Som sagt: det är egentligen ”bara” Karlstad och Sirius som sticker ut i sammandraget.
I viss mån Helsingborg också kanske, men man är ändå med i slutspelskampen. Man kanske ligger längre ner än vad majoriteten trodde, men man har häng och är ju inte i botten.
Men bara för att tabellen ser ut ungefär som vi trodde på förhand så betyder det inte att spänningen framöver uteblir.
Kampen mellan plats 6-13 kommer att bli otroligt rafflande.
Samma slutspelsstrid som pågick ifjol (allt avgjordes ju i en rafflande slutomgång) pågår i år – med den stora skillnaden att Kais Mora och Höllviken var i botten förra säsongen, och att inget av de slutspelsjagande lagen då riskerade att åka ur.
I år kommer någon av slutspelsjägarna att åka ur.
Karlstad är sexa i tabellen, men ”bara” nio poäng före Sirius som ligger näst sist.
Med 48 poäng kvar att spela om.
Karlstad, Dalen, Växjö, Warberg, Helsingborg, AIK, Granlo och Sirius.
Något av de sju lagen – topp-5 just nu tror jag inte blir inblandade i den här striden – kommer att spela i Allsvenskan nästa säsong.
Inför säsongen hade de flesta tippat på Karlstad.
Eller Granlo.
Just nu parkerar Sirius där.
AIK är bara fyra poäng före, Warberg och Helsingborg sex poäng före, Växjö sju poäng före och Dalen åtta poäng före.
Det där kommer bli rafflande.
Vilka som åker ur?
Ingen aning. Små saker kommer avgöra: skador, marginaler, spelschema.

***

Då tippar vi veckans matcher!

Onsdag:

Dalen – Falun 2: Dalen tappade 3-0 till 3-4 mot AIK senast och fick därmed se sin vinstsvit avslutas. Umeå-gänget vann fyra matcher i rad. Någon förhoppning om att komma upp på vinnarspåret mot Falun tror jag inte man ska ha – mästarna är i superform: laget har åtta raka trepoängare och har gjort 31 mål på de tre senaste matcherna, där Granlo besegrades senast. Ciya Hajo och Simon Cederström var på skadelistan då – men det spelar roll, Falun har en bred trupp att jobba med. Dalen-keepern Måns Parsjö-Tegnér känner ju till Falun-skyttarna väl – men det hjälper inte.

Granlo – Gävle 1: En måstematch för Granlo givetvis och jag tror inte att man har några problem att slå tillbaka jumbon Gävle på hemmaplan. Johan Samuelsson – fem poäng senast plus bländande spel – är i kanonform och kommer – tillsammans med målskyttarna Jonas Berglund, mål i sju raka matcher, och Max Wahlgren, mål i nio raka matcher – att leda Sundsvalls-gänget till en komfortabel trea.

Linköping – AIK 1: Linköping är nog inte helt nöjda med formkurvan just nu och dessutom blev det torsk med hela 10-3 mot Pixbo senast, och även om siffrorna inte speglade matchen så är de fakta och svider säkerligen rejält. Känslan är att det blir revansch hemma mot AIK. Östgötarna har ett stabilare och mer homogent lag jämfört med ett mer lynnigt AIK, och det kommer att ge utslag över 60 minuter. Komfortabel hemmaseger.

Karlstad – Helsingborg 1: Ganska svårtippad match, men det är det ju i princip alltid när Helsingborg är inblandade. Någonstans landar det här ändå i att Karlstad vinner. Värmlänningarna har staplat bra prestationer på hög, har ett gäng formtoppade spelare (Daniel Palm Gonzales har vräkt in sju mål på de fem senaste, till exempel) och en strålande keeper i Niklas Nilsson. Helsingborg – nu mer Juha Kivilehto på skadelistan resten av året – har ju bara tagit en pinne på fem bortamatcher, dessutom. Nä, drar in ettan.

Torsdag:

Mullsjö – Växjö 1: Repris på den glödheta kvartsfinalserien i våras och det känns som en helt öppen fajt mellan två snabba och omställningsstarka lag som gillar att springa mycket. Förhoppningsvis tar speeden över, så att det inte blir något tillknäppt ställningskrig. Vad som avgör? Effektiviteten på chanserna, givetvis. Jämnt skägg, men magkänslan tippar Mullsjö.

Storvreta – Sirius X: Ska Sirius vakna till någon gång så är ju ett derby ett alldeles ypperligt tillfälle. Efter att ha hemmatorskat mot Karlstad senast så har Sirius nu sex raka nederlag och ligger alltjämt under nedflyttningsstrecket. I ett derby brukar dock tabelläge, form och trupp vara sekundärt, nu handlar det om vilja, hjärta och kyla. Det känns förvisso som att Storvreta har mer av de varorna från start, men som sagt, ska Sirius vakna, få in lite jävlar anamma, så kan detta vara en perfekt möjlighet. Dunkar in ett kryss – och tror att nye Bobby Edberg målar omgående.

Warberg – Pixbo X: Warberg har haft ett par tuffa matcher nu, mot Mullsjö och Växjö, där man spelat okej men inte fått med sig några poäng. Laget har haft boll, skapat chanser – men haft förtvivlat svårt att få in bollen i nätmaskorna. Känns som att det kommer lite retroaktiv utdelning snart – och varför inte hemma mot Pixbo? Serietvåan imponerar, storseger mot Linköping senast, men tror att Warberg kan överraska och ta en pinne på sin hemmaplan.

***

Full koll på kvällens fyra fajter. Mindre koll imorgon på grund av hockeyjobb – men bloggsummerar under kvällen.

  • Tjänstgörande sportredaktör: Johan Lundin
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB