Startsida / Inlägg

Utskällningen som gav effekt

av Jonas Gustavsson

Jag är inget fan av utskällningar.
Tror sällan att det är rätt medicin.
Men jag är också ganska godtrogen, vilket är både positivt och negativt. Jag tror alltid att alla vill väl, att man ger sitt bästa. Naivt kanske, men så är det.
Alla delar nog inte min mening.
Och idag så gav en utskällning i alla fall utdelning för Karlstad som vann mot Granlo med 9-4.
Snackade med Niklas Hovivuori (får kolla stavningen varje gång), coach i Karlstad, om vad som hände mellan andra och tredje perioden där laget låg under med 2-4 efter 40 minuter, men där man exploderade i sista perioden och vann med sanslösa 7-0.
Hovivuori sa: ”Det jag sa passar inte i barntidningar”.
En rejäl uppsträckning, med andra ord.
Och snacka om att han fick en reaktion.
7-0.
Galet.
Kedjan med bröderna Adam och Tom Colling tillsammans med Sebastian Degeryd får vi snart sortera in bland SSL:s främsta offensiva enheter. Helskotta vilken effektivitet och kemi som finns där, något som man började bygga i Allsvenskan ifjol och som man förädlat vidare i höst.
Adam och Tom har ju spelat ihop sedan urminnes tider, men Degeryd har ju visat sig vara ett bra komplement. Frågade Adam om han kändes som den tredje brorsan, men kom på att tredje brorsan redan finns i laget, och frågade då om han var fjärde brorsan. Komplicerat.
Det var dock inte svaret:
– Ja, kanske, garvade Adam Colling kort.
Adam Colling lastade ju in sex poäng och är nu både skyttekung och poängkung i SSL. En knall så klart, speciellt nu när vi kommit en bra bit in i serien.
Men någon hybris är det inte tal om:
– Det är alltid kul att producera och jag är en spelare som ska göra det, men det viktigaste är att laget vinner och att vi håller oss kvar i SSL, poängen är bara bonus, sa Adam.
– Men det är klart att det här inte är något man trodde inför säsongen. Det har gått bra men det kan också vända fort. Det vet jag sedan tidigare. Jag spelar med bra spelare som ska ha beröm, det får man inte glömma.
Karlstad är bra alltså.
Sliter på.
Slutspelslag?
Kanske, kanske. Det finns många lag som kommer bråka om playoff-platserna och Karlstad är absolut ett av dem.
Men vilken kollaps av Granlo. 0-7 i sista perioden. Det är inte godkänt, oavsett hur bra Karlstad är.

***

Dalen slog Storvreta med 4-2 i Fyrishov.
Den såg man ju inte riktigt komma, precis.
Dessutom sköt Jonas Svahn – som ju lösryckt ryktades till just Storvreta i våras – det avgörande målet när han svepte in en delikat Alexander Bodén-passning där i slutet av den andra perioden.
Ett mål som kom efter att Dalen tappat en 2-0-ledning till 2-2 – och som sköt in ny energi i laget som man sedan kunde rida på i resten av fajten.
Smart Dalen: tätt, tajt och snålt spelande – och när man väl släppte till något så stod succékeepern Måns Parsjö-Tegnér där och motade bollar.
Han tog ju en straff slagen av Alexander Rudd också.
Rudd som fått två straffar bortdömda i höst – något som Parsjö-Tegnér, som spelat med bolltrollaren i Falun, utnyttjade:
– Jag tror han hade det i huvudet. Han gick lite långsammare än han brukar. Han brukar dra mer i sidled så att man får jobba men nu kom han så nära att en backhand blev enda alternativet så jag kunde läsa den, sa keepern när jag pratade med honom efteråt.
– Han brukar ha ganska många varianter annars så det är inte helt enkelt.
Både Svahn och Parsjö-Tegnér lyfter fram laget, krigarkänslan och uppoffringen som nycklar i segern. Och det är så man måste jobba om man ska skrälla. Dalen kan inte vinna mot Storvreta på rena ”skills”, men man kan jobba ner motståndet. Som idag.
Dalen känns fortfarande lite upp och ner, men visst finns det kapacitet i laget.
Det visade man ju nu, om inte annat.
Storvreta saknade skadade Robin Nilsberth, föresten.

***

Välkommen tillbaka efter pappaledigheten, Patrik Åman.
Men AIK-keeperns comeback blev ingen frälsning för Solna-laget som haltat en del på sistone: 9-5-förlust mot Växjö.
Ingen tacksam uppgift att möta ett Växjö som spelat ganska bra på slutet, men som inte fått med sig några poäng och som stod på fyra raka torsk. Växjö var bra, men det var också läge för retroaktiv utdelning, vilket man verkligen fick.
Skarpskytten André Andersson skottade in fyra bollar och totalt fem poäng och har visat att fjolårets genombrott inte var någon dagsslända, utan att han är ”the real deal”. Han ledde poängligan en stund i eftermiddag också, innan Adam Colling började vräka in pinnar i Karlstads sista period mot Granlo, men ligger ändå tvåa i sammandraget inför landslagsuppehållet.
Det är sensationellt bra.
Det innebär ju också att Sveriges landslag byter om kommande helg utan SSL:s två poängbästa spelare: Colling och Andersson. Det finns mer talang att ösa ur för Jan-Erik Vaara, alltså.
Växjö – som hade spelmotorn Filip Kjellsson tillbaka – tog i och med segern ett skutt upp i tabellen och klev förbi AIK med en pinne.
Som sagt: striden på den nedre halvan av tabellen är högintressant.

***

Ni minns vårens slutspel va?
Helsingborgs sensationella skräll mot Pixbo i kvartsfinalen, där smarta och högeffektiva skåningar slet av Pixbos tumkam och fick serievinnarna att råka ut för en härdsmälta av sällan skådat slag.
Idag möttes lagen igen – och Pixbo fick lite revansch för vårens kollaps efter att ha vunnit med 6-4.
Helsingborg ledde med 4-3 i den sista perioden, innan måltjuven Patrik Malmström klev fram och gjorde både 4-4 och 5-4 innan han fanns med i förarbetet till Martin Östholms 6-4.
Jag misstänker att Pixbos taggningen inför matchen var påtaglig med tanke på vårens fadäs.
För Helsingborg är det blytungt: ingen trea sedan i premiären och bara fyra inspelade poäng på de sex senaste fajterna. Laget har halkat ner som elva i sammandraget och avståndet upp till slutspelsstrecket har nu vuxit till sex poäng.
Vad händer egentligen?
Helsingborg har ett bra mycket bättre lag på pappret än vad tabellen skvallrar om.
Landslagsuppehållet kommer lägligt.

***

Warberg-expressen rullar.
Efter att ha startat säsongen med två poäng på tre matcher så har hallänningarna nu vunnit fyra raka matcher, där starka Linköping 7-6-besegrades efter övertid under söndagen.
Jag har tidigare lyft lagets ”secondary scoring” som en nyckel, att spelarna bakom förstafemman också lastar in poäng, vilket de svarat upp mot på sistone.
Men idag var det förstafemmans match.
Kvintetten Mattias Wallgren, Filip Stenmark, Rikard Eriksson, Mattias Kongstad och Daniel Karlander låg bakom alla sju målen för Warberg. Sanslöst, egentligen.
Jag ska vara ärlig: jag har fortfarande svårt för att se detta som en superfemma i SSL. Men det är kanske dags att acceptera det nu. Kombinationen av två backar som egentligen har en begränsad offensiv, en benhård tvåvägscenter och två ganska anonyma yttrar har coach Oscar Lundin smält samman till enhet som har samma tonläge. Det klickar helt enkelt. Jag tycker inte att det finns så mycket stjärnmaterial där egentligen, men jag underskattar nog hela högen.
Man var bra ifjol.
Man är bra i år.
Det är givetvis inga tillfälligheter.
Jag får nog krypa till korset: Warberg har en bra spetsfemma.
Warberg är hittills, säsongen är ännu ung, bättre än jag trodde.
Linköping fick med sig en pinne. Misstänker, utan att ha sett matchen, att man knappast var nöjda med att släppa sju bollar.

***

Damsidan idag var ganska väntad – och det var inte nykomlingarnas eftermiddag:

Linköping – Täby 3-5: Kändes som en lite osäker match eftersom Linköping är bra, men Täby redde ut det till slut, trots uddamålsunderläge inför sista perioden. Där klev dock stridsvagnen Louise Wickström fram och både kvitterade och gav Täby ledningen vilket avgjorde matchen, innan Matilda Sjödin med sin andra fullträff för aftonen rullade in 3-5 i slutsekunderna.

Malmö – Kais Mora 2-11: Oj, trodde verkligen inte att de skulle rinna iväg på det här sättet, men Kais Mora är en offensiv maskin som när man har rull kan explodera i offensiven. Som här. Målmaskinen Malin Andréason dunkade in tre nya bollar och Anna Wijk samlade ihop ett traditionellt knippe poäng (tre idag).

***

Jag är som brukligt skyldig er lördagen också.

Herrarna:

Mullsjö – Sirius 6-3: Ett David Gillek-löst Mullsjö lyckades besegra Sirius med 6-3 till slut, men det satt ganska långt inne, även om siffrorna summeringsvis blev hyfsat klara. Styrkebesked av hemmalaget att registrera sex olika målskyttar i målprotokollet – och kanske viktigt att många kliver fram nu när lagkaptenen är borta en tid framöver. Sirius gjorde enligt rapporterna en solid defensiv insats men räckte inte hela vägen fram.

Falun – Gävle 10-2: Väntat, minst sagt. Skottstatistiken 48-13 adderar ytterligare till de solklara segersiffrorna. Mästarna är som sagt på gång på allvar. För Gävles del är det inte så mycket att säga: detta var ingen match man skulle vinna, det skiljer helt enkelt för mycket när man läser igenom laguppställningarna på pappret. Vissa mirakel är helt enkelt inte möjliga.

Damerna:

Pixbo – Endre 1-3: Så kom den då, Pixbos första förlust i höst. Som väntat så var det gotländskornas spetsspelare som anförde gästerna: Corin Rüttimann gjorde 1-0 och Anna Jakobsson satte 2-1. Starkt av Endre givetvis, som i och med den här insatsen bevisade att man är redo att bråka med de allra bästa lagen den här säsongen. Första riktiga elddopet för Pixbo – som förvisso slagit både Täby och Rönnby, men ändå – slutade alltså med förlust.

Falun – Iksu 2-16: Jo, Falun har ju lyckats tajta upp sina matcher på sistone, men när pånyttfödda topplaget Iksu kom på besök så höll det inte. Gästerna vann solklart och det rasade verkligen iväg. Bland annat fem mål och sex poäng av stjärnan Emelie Wibron.

Karlstad – Huddinge 6-3: Det verkar som att de starka insatserna mot topplagen gav en självförtroende-boost för Karlstad. Värmländskorna hade 2-0 efter första och sköt 5-1 i mitten av andra, och redan där var ju matchen avgjord. Nu har ju spetsförvärvet Emma Dahlström börjat leverera poäng också, två mål och en assist i den här fajten, vilket breddar hoten framåt.

Uppsala – Rönnby 2-3: Är Uppsala ”the real deal”? Man börjar ju undra efter en knapp 2-3-förlust mot Rönnby, för även om gästerna inte imponerat i säsongsinledningen så är man ju ett klart bättre lag sett spelare för spelare på pappret. Hur som: Uppsala fortsätter att imponera. Men Rönnby vann alltså efter att Moa Schilström skyfflat in det matchvinnande målet. Har Rönnby vaknat? Kanske. Laget behöver presentera lite mer bevis innan jag är övertygad.

Dalen – Jönköping 5-2: Oj, vad tungt Jönköping. Nu är det hela fem poäng upp till Dalen ovanför nedflyttningsstrecket. Samtidigt viktigt för Dalen som får lite arbetsro. Och inget snack i den här matchen: Umeå-gänget seglade ifrån till 5-0 efter halva fajten och höll sedan i. Det går dock inte att frångå att Dalen är en av de stora besvikelserna hittills i serien – och man måste vakna till ordentligt om det ska bli slutspel igen.

***

Så. Landslagsuppehåll stundar. Lugn och ro ett tag alltså. Men hoppas kunna bjuda på något blogginlägg innan nästa omgång ändå, som lite pausunderhållning.

  • Tjänstgörande sportredaktör: Jesper Thedéen
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB