Startsida / Inlägg

Brokig mix som blivit väloljad maskin

av Jonas Gustavsson

Halva säsongen, typ, är lirad.
Vi börjar se en hel del linjer i tabellen.
Och som jag varit inne på innan så är det mesta som väntat:
Falun, Pixbo och Storvreta hänger med i toppen.
Mullsjö och Linköping är slutspelslag.
Gävle är i botten.
Det mest intressanta inför säsongen – som också blivit det under hösten – är mittgeggan. Ett gäng lag som kan sluta allt från fyra till näst sist egentligen.
Inför säsongen räknade jag inte Karlstad till det gänget, men det gör jag nu för man är bättre än jag trodde.
Egentligen inte heller Helsingborg, men de är med där också eftersom de visat sig sämre än jag trodde.
Dalen, Växjö, Helsingborg, AIK, Karlstad, Warberg, Granlo och Sirius slåss om tre slutspelsplatser – och om att inte åka ur.
Det kan hända mycket i det här gänget fortfarande – men ett lag som jag inte berört så mycket i införsnacken är Växjö. Tredje säsongen i SSL, har varit i slutspel de två tidiga åren, och jag är ganska säker på att man hamnar där igen.
Föreningen gjorde en modig generationsväxling inför säsongen, många etablerade spelare försvann – som Jesper Sankell, Richard Hessmer, Pascal Meier till exempel – och man svidade om kostymen rejält.
Varför?
För att man ville ta nästa steg. Något som man kände att man inte kunde göra med dåvarande trupp. Där hade man krämat ut det som gick.
Resultatet?
Väldigt bra. Man har fått ihop det snabbt.
Stommen med Eric Roos, Johan Roos och Filip Kjellsson har varit bärande som tidigare.
Talangerna Markus Jonsson, Valdemar Ahlroth, Ludwig Persson och framförallt André Andersson har tagit kliv framåt.
Internationella nyförvärven Eero Kosonen och Manuel Engel har visat att de håller i SSL.
Unga nyförvärv som Robin Mourujärvi, Niklas Ramirez och Oliver Johansson har varit överraskande bra.
En brokig mix från start har blivit en väloljad maskin.
Trots en del skador, bland annat på Eric Roos och Filip Kjellsson.
Växjö har fått ut väldigt mycket hittills.
Jag är inte säker på att det finns någon högre högstanivå än man hittills visat, dock. Även om högstanivån som levererats räcker långt.
Jag gillar det jag sett hittills och jag tror att det blir slutspel igen.
Även om mittgeggan i SSL är otroligt oviss.

***

Då tippas söndagens matcher:

Storvreta – Karlstad 1: Jag har stor respekt för det som Karlstad lyckats leverera hittills under säsongen, men värmlänningarna har inte imponerat i de två senaste matcherna, där man fått pisk av såväl som Helsingborg som Pixbo på hemmaplan. Inte för att det är något att orda om, men Helsingborg körde verkligen över Karlstad, och Pixbo var inte speciellt bra och vann ändå. Så Karlstad har en del att grubbla över. Jag tror det blir svårt att sno poäng i Uppsala också, Storvreta vinner igen efter två jobbiga nederlag.

Helsingborg – Falun X: Hmm, vad får vi se för Helsingborg i den här matchen? Jo, men jag tror ändå att man ger Falun en rejäl match. Dels för att man är starka hemma där man ännu inte blivit poänglösa någon gång, dels för att man gjorde en bra match mot Falun borta, dels för att Falun inte känns topptrimmat just nu. Helsingborgs jojo brukar vara mest upp i hemmamatcher mot topplag – så jag tror skåningarna nyper minst en pinne i den här fajten.

AIK – Warberg 1: Warberg är stukade efter fem raka förluster, förstafemman hackar och var också modifierad sist. Nja, formen känns minst sagt tveksam hos hallänningarna – eller ja, spelmässigt har man ändå varit bra i många matcher, men ändå inte räckt till. Det där kommer vända, men jag är tveksam om det gör det mot AIK. Mikael Karlbergs mannar är i bra slag, kämpar hela tiden och kommer slita rejält här. Tror på en etta.

Sirius – Växjö 2: Jag har trott att Sirius skulle vakna flera gånger nu, men det har inte skett. Jag tror inte de gör det mot Växjö heller, smålänningarna är i riktigt bra slag med fyra segrar och en oavgjord på de fem senaste, målskyttet imponerar och spetsarna gör det de ska: poäng. Ganska mycket tvärtemot vad som sker i Sirius alltså. Växjös spelvändningar och självförtroende avgör. Dunkar in tvåan (och ger mig sjutton på att Sirius vaknar bara för det…).

***

Full bevakning ikväll.

  • Tjänstgörande sportredaktör: Jesper Thedéen
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB