Startsida / Inlägg

David Gillek – The Force Awakens

av Jonas Gustavsson

Då var det dags.
The Return Of David Gillek.
The Force Awakens.
Som vi säger i de här tiderna.
Sju matcher har han varit avstängd den här gången. Totalt 19 matcher under de två senaste säsongerna.
Det ska bli oerhört intressant att se lagkaptenens comeback i Mullsjö när laget ställs mot Storvreta på bortaplan.
Hur bra är formen?
Hur reagerar laget på att han är tillbaka?
– Det ska bli sjukt kul att spela igen. Det är bara att gå in och kriga. Jag har inte spelat på ett tag så matchformen kanske kommer dröja lite, sa han när jag snackade med honom under Juldagen.
– Om jag är given? Given är man aldrig, men jag levererade innan avstängningen och levererar jag så kommer jag att få spela. Jag hoppas kunna bidra med lite poäng, spetsa power play ytterligare, och tillföra i de avgörande lägena som spel sex mot fem och fem mot sex.
Det går att diskutera David Gillek i all evighet. Samtidigt som många menar att han anmäls och döms för att han är just David Gillek, så har han också en förmåga att ständigt hamna i tveksamma situationer.
Den kombinationen utnyttjar motståndarna.
Motståndarna vet att det är David Gillek som det ska sättas press på, att det är honom man ska få ur balans.
David Gillek är en spelare som blir bättre när han är lite förbannad, men motståndarna har också sett att det går att få honom att gå över gränsen och det kommer man inte dra sig för att utnyttja.
David Gillek kommer, oavsett vad någon säger, att vara under luppen av både domare och motståndare framöver.
Bara för att han är David Gillek.
Många menar också att han anmäls och döms för att han är just David Gillek.
– Så är det ju. Det finns tydliga bevis för det. Alla vet vem jag är. Men domarna har jag aldrig haft problem med. Jag får finna mig i situationen, jag kan inte göra något just nu utan får anpassa mig till systemet, sa han och menar att han inte kommer spela annorlunda mot innan.
– Nej, det är bara att gå in och köra. Jag får tänka mig för i spelet, men jag måste fortsätta gå in i situationerna och kan inte tänka på eventuella fel som kan komma. Det går fort i innebandy och det gäller att agera snabbt.
Gillek är rak. Lindar inte in saker.
Det är starkt.
Nu gäller det att hålla sig ifrån tveksamma situationer.
Klarar han det?
Och om han gör det, hur påverkar det honom som spelare?
Som sagt, comebacken är hyperintressant.
Och ger Mullsjö mer bredd framåt. Ännu mer, vill säga, för bredden i laget är bättre än någonsin.
– Alla formationer har levererat. Ifjol var vi tre, fyra spelare som producerade, sedan var det att gap nedåt, men så är det inte i år. Nu är produktionen mer utspridd, sa Gillek och menar att det är en framgångsfaktor i slutspel.
– I serien spelar vi en gång i veckan, men i slutspelet är det match varannan dag, och då behövs tre formationer som bidrar. Mycket för oss handlar om att vässa formen inför slutspelet, det är då vi ska vara som bäst. Vi har laget för att gå långt och det som talar för oss är hungern som finns.
Jag sa det innan säsongen och jag säger det igen:
Mullsjö är en stor outsider i år.
Förutsatt att David Gillek håller sig i skinnet, då.

***

Seriefinal på söndag.
Pixbo mot Falun.
Snackat med Patrik Malmström inför matchen. Det knäcket – där han förklarar sin säsong som varit målsnålare än förväntat – dyker upp på sportbladet.se vad det lider.
Snackade också om Pixbo generellt.
Om tänket efter slutspelshärdsmältan ifjol, nye coachen Per Tjusberg och tankarna med den här vintern.
Ifjol vann ju Pixbo serien men rök direkt i kvarten mot Helsingborg.
I år är serien sekundär, fokus ligger på att prestera i slutspelet.
Receptet för det?
Att bli mer som Falun.
– Falun har kanske inte världens bästa grundspel men de har ofantligt skickliga spelare som löser situationerna ändå. Deras tränare ritar inte massa pilar hit och dit, utan spelarna löser situationerna som de kommer, sa Malmström.
– I år jobbar vi också mer på det sättet. Per (Tjusberg, ny tränare i år) vill ha det så, det är mindre pilar än med David (Jansson, tränare ifjol). Per förklarar hur vi ska spela fram till en viss punkt, sedan säger han att vi får lösa resten själva.
Intressant.
Mer ansvar till spelarna. Till de offensiva kreatörerna.
Framtidens innebandy?
– Ja, det tror jag. I ett slutspel handlar det inte om pilar, det handlar om kamp, känslor och individuella prestationer. I kvarten mot Helsingborg ifjol hade vi ett grundspel men inte några fler vapen, och det straffade oss. Nu tror jag vi kan överraska mer, vi blir mer svårlästa, sa Malmström.
Pixbo vann med 8-7 efter sudden i första mötet mot Falun i höst.
– Deras förstafemma är oerhört bra men lyckas vi plocka bort den är mycket vunnet. De gillar att ha bollen, men vi ska försöka ha den så mycket som möjligt istället, sa Malmström.
– Det gäller att få dem ur balans och bli lite griniga. Ligga tätt på dem hela tiden och ta bort ytorna. Då har vi en bra chans.

***

Då är det dags för tippning!

Vi börjar med herrarna.

Lördag:

Karlstad – Gävle 1: Efter en tyngre period så blixtrade Karlstad till rejält genom att köra över Warberg borta senast, seger med hela 9-1, och det lär ha skjutit in ny energi hos värmlänningarna. Hemma, där man förvisso inte varit strålande i höst, så tror jag inte man underskattar nykomlingskollegan Gävle utan det blir en solid hemmaseger.

Storvreta – Mullsjö 1: Då var det äntligen dags. David Gillek ska börja lira igen. Hur påverkar detta Mullsjö? Vilken form är Gillek i? Intressant att följa så klart. Men oavsett så tror jag att Storvreta tar hem den här matchen, precis som man gjorde mot västgötarna på bortaplan. Alexander Rudd har ju äntligen börjat få igång poängproduktionen nu, och det betyder mycket för Uppsalagänget.

Söndag:

AIK – Granlo 1: Granlo ska inte underskattas, men jag har ändå svårt att se laget ta poäng mot AIK på bortaplan. Däremot lär det inte bli 10-4 som det blev första mötet mellan lagen, men jag tror ändå på en solid AIK-vinst. Solnalaget har vunnit fyra av de sex senaste matcherna och förlusterna har kommit borta mot Falun och Pixbo, så visst är Mikael Karlbergs manskap i bra form.

Pixbo – Falun X: Seriefinal. Pixbo besegrade ju Falun i början av säsongen, efter övertid, och det är inte alls omöjligt att hemmalaget kan vinna igen. Pixbo ser bra ut, har ändrat sitt sätt att spela en del och är inne i ett bra stim, förlusten mot Mullsjö senast till trots. Falun är också i kanonslag. Innebandyns svar på Star Wars är ovisst så dunkar in ett kryss.

Helsingborg – Sirius X: Efter att ha tagit poäng i alla hemmamatcher under säsongen så bröts sviten senast för Helsingborg som fick en lektion av Falun, men mot Sirius tror jag man studsar upp igen. Därmed inte sagt att det blir seger. Sirius känns på gång och kan mycket väl gneta till sig en pinne. Tror på en jämn fajt.

Damerna då!

Lördag:

Iksu – Uppsala 1: Amanda Delgado Johanssons nya lag mot hennes gamla lag. Men ingen ”DJ” på plan i någon tröja, vilket klubbarna kom överens om i samband med att övergången blev klar. Iksu är givetvis storfavorit och på hemmaplan är det inget snack; allt annat än en vinst för Umeågänget får ses som en stor skräll. Och det är inte dags för några nyårssmällar ännu.

Söndag:

Pixbo – Huddinge 1: Supersolida Pixbo har gjort en kanonhöst, inte minst defensivt, och det känns inte som att det finns på kartan att man skulle torska poäng på hemmaplan mot Huddinge som bara vunnit en av de sex senaste matcherna. Detta blir en klar hemmaseger, så klart.

Falun – Karlstad 2: Ska Falun lugga poäng i någon mer match så är detta en av få som känns realistiska. Karlstad har tappat några pjäser, har åkt på tre raka storförluster och är inte i någon vidare form. Samtidigt så är värmländskorna ett par klasser bättre på pappret – och jag tror att man vinner till slut. Inga gigantiska siffror dock, men Linnea Wallgren avgör.

Täby – Jönköping 1: 15 november. Det var senast Täby spelade hemmamatch. Så det lär vara ett taggat hemmagäng som får känna på egna golvet igen. Och visst blir det seger mot jumbon Jönköping vars säsong känns helt körd. Täbys spetsar avgör, som de brukar göra när laget vinner.

***

Ni missade väl inte julklappsutdelningen till herrlagen på julafton (sorry damlag, det blev inga klappar i år).
Med glimten i ögat så klart:
Klappar till alla SSL-lagen (PLUS)

***

Full bevakning under söndagen, som vanligt!

  • Tjänstgörande sportredaktör: Christoffer Glader
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB