Startsida / Inlägg

Här finns ännu mer att kräma ur

av Jonas Gustavsson

Pixbo toppar SSL-tabellen.
Fjolårets serievinnare går mot en ny serieseger – och det trots att jag tycker att det finns mer att kräma ur vissa pjäser.
Eller så vänder man på det: Pixbo har blivit mer av en kollektiv maskin den här säsongen, som inte är lika beroende av superbacken Martin Östholm och fjolårets poängsprutande enhet med Daniel Calebsson, Patrik Malmström och Kasper Hydén (jo, andrakedjan med Emil Julkunen och Linus Henriksson i spetsen levererade ifjol också, men inte med samma kontinuitet).
Nu toppar laget tabellen trots att:
… hårdskjutande backen Martin Östholm missat flera matcher.
… målmaskinen Patrik Malmström inte ens snittar ett mål per match.
… veteranen Daniel Calebsson inte håller samma poängfrekvens som ifjol.
… Kasper Hydén och Oskar Henriksson har missat mycket av hösten på grund av skador.
Vad är det då som gör att Pixbo vinner matcher?
Försvaret är en stor nyckel – på flera sätt.
Pixbo har bara släppt in 49 mål, minst i serien tillsammans med Mullsjö. Släpper in drygt fyra mål per match alltså, vilket inte är mycket i innebandy. Bättre snitt än ifjol.
Dessutom har flera av backarna klivit fram och levererat offensivt, inte minst den senaste tiden.
Då har ju inte Martin Östholm varit med, utan andra visat framfötterna:
Jens Milesson har smackat in hela 16 poäng på tolv matcher i år och gjort mål i fyra raka matcher.
Jesper Andréasson har gjort fem mål på de fyra senaste matcherna.
Joakim Fors var poänglös senast, men hade poäng i fyra raka matcher innan dess.
Tre backar som inte är några stora stjärnor, men som vuxit rejält i Pixbo ifjol och i år, och som med härföraren Martin Östholm nu utgör en av SSL:s bästa backbesättningar, där även robusta, mer defensivt inriktade pjäser, som Tim Wiklund och Andreas Johansson också spelar viktiga roller, plus allroundkunnige Martin Ojaniemi.
Pixbos försvar blixtrar inte när man läser på pappret, men de levererar sannerligen, och bör få mer cred än de får.
Milesson är ju föresten ett superfynd, hittad i anonyma division ett-gänget Slätafly, och som på kort tid vuxit ut till en högkalibrig SSL-back med ett makalöst skott.
Försvaret har sannerligen varit en succé hittills, men dit räknas ju givetvis också forwards, som gjort sitt till för att hålla ner baklängesmålen.
Nye coachen Per Tjusberg har experimenterat en del, nu körs ju Patrik Malmström som center till exempel, och har nog inte skruvat färdigt på maskinen han ärvde från David Jansson. Helt klart är i alla fall att han lyckats göra Pixbo till ett vinnarlag, precis som ifjol. Men jag tror han också upplever att det finns mer att hämta ut och jag tror Pixbo kan växa ytterligare.
Det faktum att laget känns mindre beroende av en klick spelare, och mer kan leva på kollektivet, kommer bli en fördel i vårens slutspel.
Med fler spelare involverade i framgången minskar risken för en ny slutspelshärdsmälta.

***

Då tippar vi helgens fem matcher.

Lördag:

Dalen – Linköping 2: Dalen har gjort det bra i höst, men har en massiv frånvarolista – dock oklart hur den ser ut nu – vilket inte talar till lagets fördel, liksom senaste insatsen mot Växjö som inte var speciellt vass. Linköping jobbade ner Storvreta senast och är ett i grunden bättre lag. Det kommer att ge utslag för östgötarna i den här fajten, ganska säker på tvåan.

Mullsjö – Granlo 1: Jag tycker att Granlo, sett till förväntningarna inför säsongen, har gjort en riktigt bra höst. Man vinner matcherna man ska (nästan i alla fall), men snor också en hel del överraskande poäng här och där. Jag tror dock inte det räcker mot Mullsjö som jag tycker ser bättre och bättre ut, och som gjorde en väldigt bra insats mot mästarna Falun på bortaplan i senaste omgången. Västgötarna ska ta det här.

Söndag:

Pixbo – AIK X: Jag gillar det jag sett av AIK i de senaste omgångarna, ett kämpande lag som inte ger upp något, som spelar hårt och smart defensivt, och som har sylvassa kontringar. Dessutom har man ett gäng spetsar i riktigt bra form. Tillräckligt bra för att störa Pixbo? Nja, Pixbo är bra, vann klart mot Karlstad utan att imponera, men jag lockas lite av tanken att AIK kan sno någon pinne faktiskt. Dunkar in ett kryss.

Helsingborg – Gävle 1: Helsingborg må vara SSL:s Dr Jekyll och Mr Hyde, men hemma mot jumbon Gävle – som överraskande vann mot Sirius senast – så tror jag inte på någon dipp, utan jag tror att hemmalaget vinner komfortabelt. Man har ett så pass mycket bättre lag, och en Jonathan Paulsson i väldigt bra slag, att det inte ska kunna bli något annat än en gjuten etta.

Warberg – Falun 2: Falun föll mot Dalen och fick ”bara” två poäng mot Mullsjö senast, så mästarmaskinen hackar lite. Man har inte fått det där trycket som man ofta får, när man bara sköljer över motståndet, knappt låter dem låna bollen, utan har frustrerat kört in i kompakta försvar där man inte haft någon nyckel in. Mot Warberg, med fyra raka torsk i bagaget, tror jag det lossnar. Falun vinner.

***

Söndagsbevakning som vanligt!

  • Tjänstgörande sportredaktör: Johan Lundin
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB