Startsida / Inlägg

SSL-tempen steg precis några grader

av Jonas Gustavsson

Innebandy och comebacker.
Att man inte tröttnar.
Att det alltid kittlar till.
Jag vet att det finns folk som tycker att det är ett svaghetstecken för sporten att gamla gubbar och gummor kan komma tillbaka från år av innebandypension och kliva rakt in i SSL som om inget hänt, men jag tillhör inte dem.
Comebacker – och nyförvärv över huvudtaget – skapar rubriker och hajp.
Dagens bomb är ju gigantisk.
Magnus Svensson är tillbaka.
Tidernas bäste målskytt – ja, visst sjutton är han det? – ska lira plast igen och man känner sig som ett barn på julafton.
Ett barn som fått öppna en julklapp i förväg.
Alltså, Magnus Svensson, Stål-Mange, har inte lirat på ett och ett halvt år, har en sargad kropp och är väl i första hand inhyrd för att Warberg har en del skador i kombination med ett tufft spelschema i januari.
Men ändå.
Magnus Svensson är en spelare som väcker innebandynerven. Han har avgjort en radda stora finaler, pillat in mål i tid och otid. Få har den målkänslan och den målhungern som 32-åringen kan visa upp. Nej, han är ingen lirare som dribblar av fem man och sprätter upp bollen i klykan, men han har en otrolig förmåga att alltid vara på rätt plats vid rätt tillfälle, det känns som att bollen alltid kommer till honom, och han bränner inte läget när det väl kommer.
Han är inte spelaren som kramar klubban för hårt, blir stressad i avgörande lägen.
Tvärtom.
Han verkar obekymrad om allt annat än att få in bollen i mål.
Magnus Svenssons fysiska status lär inte vara i topp, men det där målskyttet tror jag sitter i ryggmärgen.
Jag tror målkänslan finns kvar.
Jag tror han kommer stå där och pilla in sina mål som i fornstora dagar.
Det ska bli otroligt, otroligt intressant att se den här legenden i aktion igen.
Redan på söndag mot Karlstad alltså.
Vilken höjdare.
SSL-tempen steg precis ett par grader.

***

Då tippar vi helgens SSL-fajter och inleder med herrarna.

Fredag:

Mullsjö – Pixbo 2: Ganska svårtippad match, men tror ändå att Pixbo tar hem den här fajten. Det baseras i första hand på en känsla, men också att Pixbo är inne i en vinnartrend – sex raka segrar – och hittat olika sätt att vinna fajter på, och det brukar räcka långt. Dessutom är ju Martin Östholm tillbaka i praktform. Mullsjö är förvisso också vassa, men jag tror inte det räcker till. För övrigt: sista avstängningsmatchen för David Gillek.

Lördag:

Granlo – Storvreta 2: Robin Nilsberths comeback till Sundsvall, klubben som han älskar och håller högt. Men jag tror inte han kommer visa någon pardon i den här fajten, och det tror jag inte Storvreta som lag gör heller, utan att det blir en tämligen solid bortaseger. Uppsalalaget ska vara en klass bättre, även om det var tajt (4-2) när lagen möttes tidigare i höstas.

Söndag:

Sirius – Dalen 1: Svårtippat möte, men jag har sagt innan att någon gång måste det vända för Sirius, och snart sker det. Segern mot Växjö senast, en vinst präglad av kamp och vilja, borde ha stärkt David Ahlmarks gäng rejält, och jag tror samtidigt inte att man går på rosa moln som efter derbysegern mot Storvreta, så en Gävle-baksmälla till känns avlägsen. Dalen vann mot Linköping senast och är bra, men jag tror man får dra kortaste strået här.

Falun – AIK 1: Ett hängivet och furiöst kämpande AIK är inte lätta att möta, men jag tror att klassen och spetsen avgör den här matchen och då är Falun två eller tre storlekar större. Mästarna föll mot AIK i premiären och är revanschsugna, plus har hemmaplan, och det bör avgöra den här bataljen. Plus att Rasmus Enström visade mot Helsingborg att han inte hämmas av sitt knä – han är viktig för dalalaget.

Warberg – Karlstad 1: Sex raka nederlag för Warberg som dock förtjänat mer än de två poäng man spelat in under förlustsviten, och sådant brukar jämna ut sig, och det känns som det är dags för hallänningarna att stjäla lite poäng nu. Warberg borde ha ett ton tändvätska att ta av, dels av förlustsviten, dels av den svidande premiärförlusten mot just Karlstad. Plus att Magnus Svensson gör comeback, bara det lär ju få hemmahallen att koka. Gästerna har tre raka torsk. Nej, tror på ettan.

Växjö – Helsingborg 1: Helsingborg blandar och ger och vad laget har för ansikte i den här matchen är omöjligt att säga. Men oavsett tror jag inte att det räcker, Växjö är i ganska bra slag just nu och är starka hemma. Det lär bli – precis som premiären som Helsingborg vann – en målrik match, som Växjö vinner knappt men ändå hyfsat klart.

Gävle – Linköping 2: Nej, här tror jag inte att Gävle orkar skrälla. Linköping kör alltid på tre femmor, har ett system som alla är hängivna och kommer inte störas av om Gävle chockstartar, utan östgötarna kommer mala på och det kommer att ge seger till slut.

Damerna då!

Lördag:

Jönköping – Endre 2: Jönköping förlorade sina nyckelmatcher innan VM och nu har också coachen Andreas Runnö lämnat och assisterande tränaren James Hamrin tar över. Utgångsläget är minst sagt tufft, för att inte säga hopplöst, för småländskorna. Någon poäng hemma mot Endre blir det inte heller, gotländskorna är alldeles för bra.

Malmö – Iksu 2: Iksu, som i veckan gjorde klart med superstjärnan Amanda Delgado Johansson, är så klart storfavorit borta mot nykomlingen Malmö och jag tror också att Umeålaget tar en klar seger. Det tros att DJ inte är spelklar (som jag förstått det) och att Cassandra Edberg tagit timeout. Malmö är luriga, men orkar inte stå emot i 60 minuter.

Kais Mora- Pixbo X: Supermöte så klart. För att bryta ner det i matchen i matchen: Kais Moras offensiv mot Pixbos defensiv. Laget som vinner den kampen kommer också vinna matchen, känns det som. Känslan säger att Kais Mora tar hem den här matchen, jag tycker de ser bra ut just nu, men Pixbo är jämna, tunga och tajta och kommer göra det svårt för hemmalaget. Fegar ut med ett kryss.

Söndag:

Dalen – Falun 1: Camilla Granelid har tagit timeout som tränare i Falun och utan henne så känns det som att laget inte kommer lyfta, trots segern mot Jönköping innan VM. Ett under ska till om det ska bli nytt SSL-kontrakt. Dessutom är Dalen på gång. Umeågänget vinner.

Huddinge – Rönnby 2: Rönnby har sakta men säkert tuggat igång under hösten och känns verkligen på gång. Västerås-laget håller på att klättra i tabellen – och lär fortsätta göra så. Mot ett Huddinge som kliver upp högre upp i banan i år kommer Rönnbys spelvändningar att belöna sig rikligt, tippar jag. Bortaseger.

Karlstad – Täby 2: Karlstad har det inte lätt med spelaravhoppen i höst. Nu har också Karolin Häggstad och Ida Bohlin Andersson lämnat laget. Filippa Rosendahl har ju lämnat sedan tidigare. Det skapar tunga hål i uppställningen – och jag tror inte man orkar stå emot spetsiga Täby som sitter på en arsenal av poängmaskiner. Bortalaget vinner inte stort, men seger blir det.

Uppsala – Linköping X: Spelar Amanda Delgado Johansson mer med Uppsala? Visst, VM-hjälten har inte haft samma poängmässiga utdelning som ifjol, men ändå haft stor del i Uppsalas fantastiska höst. Hur hanterar laget att hon försvinner? Det ska bli väldigt intressant att följa. Framförallt på lite längre sikt. Linköping är bra. Trycker in ett kryss.

***

Missa inte heller min höstlista där jag delar ut ris, ros och en hel del annat baserat på SSL-hösten (PLUS-låst).

  • Tjänstgörande sportredaktör: Jesper Thedéen
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB