Startsida / Inlägg

2016 – nytt år, nya utmaningar, nya möjligheter

av Jonas Gustavsson

Gott Nytt År!
Nytt år, nya utmaningar, nya möjligheter.
En tid för att se tillbaka och minnas, men framförallt en tid för att blicka framåt, göra ett nytt avstamp, och avge nyårslöften.
Jag ger inga löften – utan skickar istället iväg fem innebandyförhoppningar inför det kommande året:
– Att vi får se några ”spektakulära” värvningar under januari månad, den sista månaden innan transferfönstret stänger. Någon allsvensk lirare som får SSL-chansen, någon stjärna som väljer att göra comeback. Det skulle hetta upp SSL inför slutspelet.
– Att vi får en fullsatt Tele2 Arena under SM-finalerna i april. Att uppvakta, locka och trycka in 20 000 personer till SM-finalerna är en gigantisk utmaning, men lyckades det blir det tidernas bästa innebandyinramning.
– Att svensk innebandy tar ett ansvar kring statistiken i innebandy, en gång för alla. Sätter sig ner, skissar upp vad som är hygiennivå, och sedan luftar, diskuterar och kompromissar fram ett vettig förslag med klubbarna. Ordentlig statistik skulle lyfta SSL två, tre, fem, tio klasser.
– Att vi en gång för alla får till ett bättre system för anmälningar i SSL. Det är ett ansvar som absolut inte ska ligga på klubbarnas axlar, de ska fokusera på sitt, det vill säga sitt spel, sina spelare och allt det där. De ska inte hålla på att granska motståndare och anmäla förseelser. Det måste det finnas ett centralt organ som sköter, dels för att slippa pajkastningen mellan klubbarna, dels för att slippa godtyckligheten i anmälningarna, dels för att få ett rättvist system.
– Att Kim Nilsson har blivit ännu bättre av sin sejour i Schweiz och att han eldar upp SSL som sjutton kommande säsong. Han kommer bli innebandyns stora snackis inför kommande höst, så är det bara. Ölänningen kommer bli SSL:s största attraktion. Man längtar redan.
2016 har potential att bli ett förbaskat bra innebandyår.

***

2016 tjuvstartar med dubbla arenamatcher.
I samma arena då, givetvis.
Linköping möter Malmö och Växjö på dam- respektive herrsidan i Saab Arena under lördagen.
Publikfest väntas.
Kanske till och med 6000 åskådare.
Som jag ältat tidigare: arenamatcher är en trevlig krydda i vardagslunken.

***

Då tippar vi!

Herrarna först.

Lördag:

Linköping – Växjö 1: Svårtippat möte mellan två lag som sett bra ut under hösten. När Linköping var nere och mötte Växjö i höstas så blev det en klar förlust, så östgötarna lär vara rejält revanschsugna på hemmaplan. Det kommer bli tätt och tajt, men tror hemmalaget vinner det här med uddamålet. Tabelläget kryddar ju den här matchen också: två poäng skiljer sexan Linköping och nian Växjö (där comebackande David Östergren gör säsongsdebut).

Måndag:

Dalen – Warberg 1: Sju raka förluster för Warberg nu som är inne i en jobbig trend, och man fick ingen nytändning av comebackande Magnus Svensson senast heller utan åkte på en rejäl näsbränna, 1-9 mot Karlstad hemma. Det blir inte lätt att plocka poäng borta mot Dalen heller, även om Umeågänget blandar och ger en hel del just nu (eller ja, innan jul då). Känslan säger etta.

Damerna.

Lördag:

Linköping – Malmö X: Nykomlingsmöte. På ”neutral plan” i Saab Arena alltså. Känns ganska ovisst på förhand, så dunkar in ett kryss för det känns lite som att det kan gå hur som helst. Dock grymt viktig match för båda lagen – laget som vinner hakar nämligen på i slutspelskampen på allvar, medan laget som förlorar får en brantare backe i slutspelskampen.

Söndag:

Endre – Kais Mora 2: Endre är obesegrade i nya hemmaborgen på Gotland – men jag är tveksam till om den sviten överlever helgen. Kais Mora har radat upp segrar på sistone, fem raka inklusive vinsten mot topplaget Pixbo senast, och mästarna känns i bra slag och har ett bättre lag på pappret. Det blir säkerligen en het fajt – de här lagen har ju en slutspelshistorik tillsammans – men tippar bortaseger.

Rönnby – Dalen 1: Seriens två ”slow starters” möts. Båda lagen har varvat upp efter miserabla säsongsstarter och Rönnby, som vunnit sex och spelat en oavgjord på de sju senaste matcherna, är givetvis storfavorit på hemmaplan. Ganska säker på ettan. Dessutom: Linnéa Nilsson har gjort mål i sju raka matcher, blir det en åttonde?

***

Skönt att plasten drar igång igen.

  • Tjänstgörande sportredaktör: Johan Lundin
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB