Startsida / Inlägg

Det går att ta på anspänningen

av Jonas Gustavsson

Det går nästan att ta på anspänningen redan nu.
På söndag spelas en riktig vattendelarmatch:
Granlo mot Sirius.
Förutsättningarna i tabellen:
12 Sirius, 13 poäng (-27)
13 Granlo, 13 poäng (-28)
Mellan lagen dras nedflyttningsstrecket.
Närmast ovanför lagen finns Warberg på 16 poäng, ett Warberg som i helgen möter Gävle, och om inte något oförutsett inträffar – trots hallänningarnas skrala form – så bör Warberg ha 19 poäng när vi summerar söndagen.
Man behöver alltså inte vara någon Einstein för att förstå vikten av mötet mellan Granlo och Sirius. Som serien utkristalliserat sig så känns det som att de här två lagen gör upp om den sista SSL-platsen 2016/17.
Laget som vinner den här matchen skapar enorma fördelar inför fortsättningen.
Jag roade mig med att ta fram resterande program för lagen:
Granlo: Dalen (b), Helsingborg (h), Växjö (b), Karlstad (h), Pixbo (b), Falun (h), Gävle (b), Warberg (b), Mullsjö (h).
Sirius: Linköping (b), Pixbo (h), Warberg (b), Mullsjö (h), Falun (b), Karlstad (b), Storvreta (h), Gävle (h), Växjö (b).
Det finns inga enkla matcher, men vid en första anblick så känns den här matchen mer viktig för Sirius än för Granlo.
Lek med scenariot att Granlo tar tre poäng:
Sirius har Linköping, Pixbo, Mullsjö och Falun i fyra av de fem kommande matcherna vilket på förhand känns som noll poäng in.
Granlo har samtidigt Dalen, Helsingborg, Växjö eller Karlstad – matcher där man absolut kan sno poäng.
Skulle Sirius halka mer än fyra, fem poäng efter så kommer andra värden in i kampen än bara spelschema och motståndare: nämligen stressen över att vara efter. Då tror jag inte Sirius reder ut det här.
Skulle Granlo torska så finns större chans att knapra ikapp de där tre poängen, eftersom man har ett ”lättare” spelschema.
Men hur man än vrider och vänder på det: laget som vinner hamnar i förarsätet.
Vilka plockar hem det här då?
Min magkänsla säger Granlo.
Laget är vana vid att slå ur underläge, ha allt att vinna. Har en riktig fältherre i Johan Samuelsson. En Ondrej Mikes som äntligen börjat lasta in mål. Laget har förvisso förlorat en del, men de tre senaste matcherna är torsk med uddamålet, så man är där. Dessutom: laget har hemmaplan.
Sirius har känts mentalt veka hela hösten. Har inte lyckats lära sig av misstagen, startar ofta dåligt, har inte fått igång sina stjärnor. Nu spelas säsongens hittills viktigaste match, men jag är inte alls säker på att Uppsalalaget svarar upp mot den utmaningen.
Det här blir en nervpers, men jag tror Granlo trivs bättre med situationen än vad Sirius gör.
Det kan mycket väl avgöra.

***

Då tippar vi helgens matcher. Herrarna först.

Söndag:

Falun – Växjö 1: Växjö har inte lyckats vinna mot Falun på snart tre säsonger, men kanske har en av sina bästa chanser nu då man är i kanonform med poäng i nio raka fajter och med en imponerade vinst mot Karlstad senast. Falun är dock också i bra slag, slog tillbaka Pixbo i seriefinalen senast, och är givetvis favorit. Dessutom är Alexander Galante Carlström i grym målform. Jag tror Falun motsvarar förväntningarna. Hemmaseger, men inte med några gigantiska siffror.

Pixbo – Storvreta X: Intressant toppmöte. Storvreta har varit en hel del upp och ner under hösten och har mer potential än man ännu visat med tanke på vilka namn som finns i laguppställningen. Pixbo hade en hel del frånvaro i senaste överkörningen av Gävle, och är lite svårbedömda. Doftar lite kryss.

Granlo – Sirius 1: Oj, snacka om viktig match. Båda lagen står på samma poäng i tabellen och laget som torskar hamnar i ett prekärt läge och kommer få kämpa för att inte åka ur. Sirius mentala styrka har knappast imponerat den här säsongen och även om man på pappret har ett bättre lag än Granlo så är jag inte alls säker på att man överlever den här fajten. Tippar hemmaseger.

Warberg – Gävle 1: Trendbrott senast för Warberg som efter åtta raka förluster spelade oavgjort mot Storvreta. Att få bryta den där sviten med förluster var nog viktigt för hallänningarna. Matchen mot Gävle ska naturligtvis bara vinnas. Det finns en viss risk för prestationsångest hos hemmalaget, men nej, jag tror man reder upp detta och tar första segern sedan 2 november. Warberg-notis: toppcentern Rikard Eriksson har bara gjort poäng i en av de sex senaste matcherna (!).

Linköping – Helsingborg 1: Senast lagen möttes så vann Helsingborg efter sudden och vi kan nog förvänta oss en ganska målmässigt jämn match nu också, men jag tror att hemmalaget – bland annat i kraft av just hemmaplan – kommer dra det längsta strået till slut. Det finns dock en viss kryssvarning här, speciellt eftersom Helsingborgs spetsduo Linus Nordgren och Daniel ”Magic” Johnsson är i bra slag.

Mullsjö – AIK 1: Mullsjö tog en solid seger mot AIK tidigare under säsongen och känslan är att det kommer ytterligare en här. Mullsjö har inte förlorat på hemmaplan sedan i premiären och är urstarka i Nyhemshallen. AIK är förvisso i bra form, har bra utväxling på stjärnorna, men den här uppgiften känns övermäktig. Nu har ju Mullsjö även fått igång kaptenen David Gillek.

Karlstad – Dalen X: Omgångens lurigaste match. Dalen är i kanonform, men är främst bra hemma. De senaste bortamatcherna har slutat med oavgjort mot formsvaga Sirius och en utskåpning mot Växjö. Men en pinne kan det mycket väl bli mot Karlstad som inte var bra senast mot Växjö.

Damerna då!

Lördag:

Malmö – Endre 2: Malmö är faktiskt det enda laget som snott poäng av Endre på Gotland. Men skånskorna är inte lika bra på hemmaplan, och jag tror inte man har något att hämta mot Endre som är ett betydligt bredare och spetsigare lag. Solid bortaseger.

Falun – Huddinge 2: Huddinge har inte vunnit på bortaplan sedan i premiären mot nykomlingen Malmö, men nu lär det vara dags igen. Falun är nämligen alldeles för svaga för att rå på något av lagen ovanför nedflyttningsstrecket. Så är det bara. Huddinge plockar den här matchen hyfsat klart, men det blir nog inte med 14-3-marginal som i första mötet.

Linköping – Pixbo 2: 13-0 mot Falun kanske inte säger så mycket, men visst är Pixbo i riktigt bra form. Framförallt så är ju defensiven fantastiskt bra den här säsongen, och den lär ju räcka för att stänga ner Linköping också. Första mötet slutade 5-2 i Pixbos favör, och vi kan nog räkna med ett liknande scenario här. Noterbart: Linköpings Stina Sjögren har gjort mål i sju (!) raka matcher.

Karlstad – Dalen 2: Svårtippad match. Karlstad har tappat flera spelare och har förlorat mycket men lyckades störa Endre ganska rejält senast. Kanske börjar de nya hierarkierna sätta sig efter spelartappen och förändringarna. Dalen är på uppgång och kunde mycket väl ha vunnit mot Uppsala senast, men föll till slut med uddamålet. Jag tror Umeålaget vinner en målsnål historia. Gör Amanda Skyltbäck mål för fjärde matchen i rad…?

Kais Mora – Iksu X: Vilket stjärnmöte! Iksu är ju hyllade till skyarna under säsongen och det hela nådde sin kulmen via 16-3 mot Rönnby senast. En baksmälla efter en sådan urladdning vore inte konstigt, men jag tror Umeålaget står upp emot Kais Mora och plockar minst en pinne, kanske alla tre. Kais Mora är bra, men Iksu är bättre.

Rönnby – Jönköping 1: Hur reagerar Rönnby på stjärnsmällen mot Iksu senast? Att torska med hela 16-3 svider och då hjälper det inte att man plockat 22 av 24 poäng innan dess. Jönköping har lyft sig på slutet, spelar en tajtare och effektivare innebandy, och kommer till Västerås med allt att vinna. Inget lätt motstånd, speciellt inte om självförtroendet fått sig en törn. Allt annat än en etta vore dock en skräll.

Uppsala – Täby X: I andra omgången vann Uppsala med 6-2 borta mot Täby och det kändes som uppochnervända världen mellan uträknade Uppsala och hajpade Täby. Men det var då. Nu har serien satt sig och lagen är på ungefär samma våglängd. Täby har inte imponerat på sistone och kan få trubbel här. Dunkar in ett kryss.

***

Missa inte mitt dokument om Iksu som efter två bleka säsonger är tillbaka som dominanter på damsidan igen:
Så blev Iksu seriens stora gigant – igen (PLUS)
En del snack som inte fick plats i det där knäcket.
Bland annat surret om Amanda Delgado Johansson. En värvning som inte bara var bra i sig, utan som också signalerade mot andra att Iksu är tillbaka på allvar som toppklubb, och att man kan locka de största stjärnorna.
Det trots att spelarna i Iksu inte har någon ersättning.
Istället satsas resurserna på förutsättningarna runt laget.
Klubbchefen Jocke Sjöström:
– Hon (”DJ”) hade kunnat åka till andra ställen och få bättre ekonomiska förutsättningar, men brann för att bli bättre och utvecklas. Vi vill inte göra avkall på förutsättningarna runt laget för att några ska ha lön, även om man önskat att de fått ersättning för allt det jobb de lägger ner. Hon kunde ha kvitterat ut några tusenlappar på andra ställen, men kanske saknat en del saker runtom. Nu fick hon allt hon ville ha med det runtomkring här. Det avgjorde för henne. Den signalen kändes extra skön för oss. Ett extremt bra kvitto för det vi håller på med.

***

Fullskalig bevakning på söndag!

  • Tjänstgörande sportredaktör: Christoffer Glader
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB