Startsida / Inlägg

Det kan väl inte hända igen, Storvreta?

av Jonas Gustavsson

Ni minns ifjol?
Storlaget och tippade medaljaspiranten Storvreta var säsongens flopplag och missade slutspelet.
Alexander Rudds ord efter torsken mot Falun i sista omgången var talande:
– Det är ett praktfiasko. Inget snack om saken. Det känns som vi förlorat all vår heder. Man skäms, det är pinsamt.
I år är det revanschens år. Uppsalalaget var inte blygsamma på transfermarknaden utan lastade in Robin Nilsberth och Jimmie Pettersson, två av SSL:s absolut bästa spelare i respektive roll.
Det började bra i höstas. Fyra raka segrar. Sju vinster på tio första omgångarna. En solid topplacering.
Men sedan har något hänt.
På de sju senaste matcherna har det bara blivit två segrar (Granlo och Karlstad) och Storvreta har halkat ner till sjundeplatsen i tabellen och nian AIK är bara två pinnar efter.
Det som länge sett ut som en given slutspelsplats har nu förvandlats till en slutspelsstrid.
Lite samma läge som ifjol, alltså.
Men ändå inte.
Ifjol var Storvreta under isen, famlade i mörkret, saknade identitet. Det är inte samma mörker i år, det finns en tydligare grund att stå på. Om det i princip bara var ner ifjol, så är det mer upp och ner i år.
En blick i pappret, en översyn av laguppställningen, skvallrar om det finns så mycket mer potential i det här gänget.
Problemet är att för många inte når upp i sin riktiga kapacitet:
Alexander Rudd har inte alls varit så dominant som han kan vara och poängskörden är, med hans mått mätt, rejält i underkant.
Henrik Stenberg är en bra bit från sin storhetstid, han får inte alls ut lika mycket av sitt slit som förr.
Robin Nilsberth är inte alls samma auktoritet som han var i Granlo, där han bar hela försvarsspelet på sina axlar.
Andrakedjan med Victor Andersson, Rasmus Sundstedt och Albin Sjögren startade säsongen fantastiskt bra, men har sjunkit tillbaka och även splittrats. Sundstedt, som har ett magiskt skott, har bara gjort två mål på de sju senaste matcherna, för att ta ett exempel.
Av någon anledning så tuggar det inte i för stjärnorna.
Anledningen?
Jag vet inte, utan kan bara spekulera. För många stjärnor under samma tak? Ett spelsystem som inte gynnar just de här lirarna? Synkar helt enkelt inte kemin i gruppen?
Storvreta har inte hittat någon ny identitet efter att ikonerna Mika Kohonen och Hannes Öhman slutat.
Inte träffat rätt i sin nystart.
Att Stefan Forsman väljer att slänga in robuste Staffan Jacobson i spel tolkar jag inte som desperation, men en tydlig signal om att han vill han in mer jävlaranamma på planen. En spelare som ger allt, kämpar och som retas med motståndarna. En spelare som sprider energi.
Storvreta kan så mycket bättre.
Lek med tanken att AIK och Helsingborg vinner mot Gävle respektive Warberg samtidigt som Storvreta torskar mot Falun nu i veckan – vilket är ett fullt realistiskt, kanske till och med troligt, scenario – ja, då är Storvreta nia i tabellen.
Men inte kan väl Storvreta bränna slutspel en gång till?
Eller?

***

Ni har väl inte missat veckans snackis?
Legendaren och innebandyikonen Niklas Jihde ska uppfylla sitt sju år gamla löfte och sitta sargvakt i Helsingborgs hemmamatch mot Warberg. 
Ett löfte han gav 2008 i samband med Henrik Larssons sensationella val att spela SSL-innebandy i Helsingborg. Jihde lovade att sitta sargvakt om Henke gjorde mål – vilket han så klart gjorde.
– Jag hade nästan glömt bort vadet. Man ska alltid hålla vad man lovat men nu trodde jag faktiskt att det var preskriberat, sa Jihde och berättar om sina förväntningar:
– Vi får se. Jag får sitta i hörnet och laga sargen när det smäller, haha. Typiskt nog är det tevematch så alla kommer ju få se det här.

***

Tippnings av veckans matcher!

Tisdag:

AIK – Gävle 1: Gävle har vunnit två av 17 matcher den här säsongen. En av de vinsterna kom mot AIK, en skräll hemma i Träffen. Gävle gjorde en av sina bättre matcher senast borta mot Warberg, förlust 4-6, och har kommit in mer i SSL-tempot, men det räcker inte. AIK är i bra form, har hemmaplan och får tillbaka spelare jämfört med senast – så visst blir det en etta här.

Onsdag:

Dalen – Granlo 1: Dalen imponerar stort just nu. Tagit 13 av 15 möjliga poäng de fem senaste matcherna och har sju raka vinster hemma. Försvarsspelet är nyckeln, Umeågänget har bara släppt in elva bollar på de fem senaste fajterna, ett lysande snitt i innebandy. Granlo upplevde en rejält tung förlust senast mot Sirius vilket skapat ett prekärt tabelläge, och det blir svårt att vinna poäng här också. Tippar etta.

Linköping – Sirius 1: Lurig match. Sirius vann ödesmötet mot Granlo senast och kämpade hårt, men var också naiva, hade stundtals virrigt försvarsspel och var på väg att tappa matchen. Billy Nilsson, sex poäng, var räddaren. Linköping är inte i någon vass form, men jag tror ändå att man reder ut det här tack vare ett mer grundmurat system och självförtroende. Östgötarna behöver dock få igång poängspelare som Matej Jendrisak, Martin Karlsson och Mikael Karlsson som varit tämligen svala på slutet.

Karlstad – Mullsjö 2: Två lag med dubbla förluster i bagaget. Men Mullsjös form känns ändå lite vassare och det i kombination med att man i grunden är ett bättre lag gör att jag tror västgötarna tar hem det här. Karlstad har monterats ner av både Växjö och Dalen på tämligen enkla premisser och har lite soppatorsk i tanken, är känslan. Det här blir ingen målfest, dock.

Pixbo – Växjö X: Växjö är i kanonform. Poäng i tio raka matcher och seger med 8-7 borta mot Falun senast, trots att poängkungen André Andersson inte var med. Att ta poäng borta mot Pixbo är inte övermäktigt. Hemmalaget tog en tung 5-4-seger mot Storvreta senast och är i  ganska bra slag, inte minst Martin Östholm som ser vass ut. Pixbo är givetvis favoriter, men det doftar lite kryss.

Torsdag:

Helsingborg – Warberg 1: Viktig match. Helsingborg kämpar kring slutspelsstrecket, Warberg kämpar för att ta sig in i slutspelskampen. Warberg har börjat plocka poäng igen, men segern mot Gävle senast var målmässigt knapp, och det är för tidigt att säga att det vänt för hallänningarna. Helsingborg har poäng i sju av åtta hemmamatcher, tog en tung seger mot Linköping senast och är i bra form. Skåningarna tar det här.

Storvreta – Falun X: Stormöte – och svårtippat. Falun kommer från en hemmatorsk mot Växjö och är revanschsugna och borde väl ta en trea här, men min känsla säger att Storvreta kan ta någon pinne ändå. Laget har allt att vinna, behöver inte bjuda upp på samma sätt som annars i Fyrishov och gjorde en bra bortamatch mot mästarna tidigare under säsongen. Magkänslan säger att Storvreta kan gneta till sig någon pinne här, faktiskt.

***

Många intressanta matcher nu. Kul!

  • Tjänstgörande sportredaktör: Christoffer Glader
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB