Startsida / Inlägg

En sekund – men ingen tillfällighet

av Jonas Gustavsson

Endre vann borta mot Dalen.
Men det satt långt inne då den avgörande 4-3-bollen satt med bara en enda sekund kvar att spela.
Sara Steen vann kampen framför mål och smackade in Anna Jakobssons instick. Distinkt, snyggt, och rejält.
Men hon själv kunde inte beskriva målet:
– Jag vet knappt vad som hände. Anna (Jakobsson) slog in bollen på volley och jag sköt. Jag minns inte mer, jag fick en blackout och vet bara att bollen gick in, sa Steen.
Nåväl, det blev ju bra för gotländskornas skull.
Dalen ledde med 3-1 efter 40 minuter, innan Endre vände via 3-0 under sista tredjedelen. En stark sistaperiod alltså, men det är ingen tillfällighet. Senast mot Linköping vann Endre sistaperioden med 2-0, och i matchen innan dess vanns slutakten med hela 4-0 mot Iksu.
Matchen innan dess föll Endre med 3-1 mot Uppsala, men vann sistaperioden med 1-0.
Vinst i fyra raka tredjeperioder där man inte släppt in ett enda mål.
Endre har vunnit 14 av 19 sistaperioder under säsongen.
Ett rejält styrkebesked, så klart.
Innebandymatcher brukar ju avgöras i sista perioden, eller till och med under de sista 10 minuterna, så att vara stark där är en nyckel.
En nyckel som Endre alltså verkar ha hittat.
– Vi har ett brett och bra lag vilket gör att vi kan gå på mycket folk. Plus att vi är bra tränade. Vi har ofta en växel till att lägga in i slutet, sa coachen Alexander Brinkmann när han skulle förklara.
Steen spann vidare:
– Framförallt så är vi bra tränade. Vi orkar rulla och trycka på. Det känns som vi blir extra taggade om vi ligger under. Vi ger aldrig upp och har alltid mycket energi. Någon annan förklaring har jag inte, sa hon.
Hur som helst: att vara stark i slutet är en enorm styrka i innebandy.
Endres bredd betalar sig.

***

Täby – som ju slog tillbaka Rönnby med 4-1 senast och där Ranja Varli berättade att harmonin i laget börjar komma mer och mer sedan tränarbytet – började piggt borta mot serieettan Pixbo, men orkade inte hålla ut.
Pixbo vann med hela 7-2 till slut, efter att ha vunnit period två och tre med totalt 5-1.
Det blev 3-0 i sista perioden.
På tal om tredjeperioder alltså.
Och ska man jämföra med Endre så har Täby inte alls samma bredd. Långt ifrån faktiskt. Trots att en lirare som Therése Andersson anslutit. Det talar inte för Real Täby framåt vårkanten, för i just slutspelet kommer bredden, orken och tredjeperioderna bli oerhört viktiga.
Pixbo däremot har ju allt det där.
Malde ner Täby.
Sju olika målskyttar, vilket också talar sitt tydliga språk.
Men ännu mer imponerande: bara två insläppta mål.
Pixbo har släppt in 41 mål på 19 matcher. Det ger ett snitt på 2,16 insläppta per match, ett rekordsnitt i SSL som serien ser ut nu. 2,38 i snitt hade Balrog säsongen 2006/07, det är den bästa noteringen sedan SSL blev riksserie. Om Pixbo fortsätter så här så lär ju den gamla noteringen ryka.
Serieettans defensiv är urstark.
Den kommer räcka långt den här säsongen.

***

Mer damer idag:

Jönköping – Huddinge 2-3: Nu är hoppet ute för Jönköping. Huddinge avgjorde med bara 25 sekunder kvar genom  Elin Roos och såg till att hemmalaget gick upp på 18 poäng i tabellen, precis som Karlstad och Dalen. Jönköping, under nedflyttningsstrecket, står kvar på fyra – och de 14 poängen kan man naturligtvis inte äta ikapp. Inte en chans. JIK åker ur.

Falun – Rönnby 3-5:  Linnéa Nilsson frälste Rönnby och såg till att det blev väntad favoritseger till slut. Det stod 3-3 efter nästan halva matchen, innan Nilsson sprätte in 4-3 och sedan även 5-3 i den sista perioden. Västeråslaget är därmed uppe på vinnarspåret igen efter dubbla förluster.

Kais Mora – Linköping 6-4: Väntad seger, hyfsat väntade siffror eftersom Linköping inte alls är någon lätt motståndare och eftersom Kais Mora form inte är på absolut toppnivå just nu. Anna Wijk noterade två mål och två assist och var som vanligt härförare för mästarna. Efter matchen kom en bomb: Linköping lånar ut Amanda Larsson till Kais Mora resten av säsongen.

Malmö – Uppsala 3-6: Uppsala fortsätter att rada upp segrar och plockade sjätte raka vinsten på bortaplan mot Malmö. Nya SSL-stjärnan Klara Molin klev som brukligt fram för succélaget och matade in dubbla bollar. Alltså, hur långt kommer det här att räcka för Uppsala? Är det dags att börja se laget som ett hot i slutspelet, till och med?

Karlstad – Iksu 3-6: Iksu fortsätter att vinna matcher – om än inte med någon imponerande marginal den här gången. Men seger igen, alltså. Fyra mål av Amanda Delgado Johansson – snacka om att hon förstärkt och spetsat Iksu sedan sin ankomst.

***

Christian Mattsson behövde 15 minuter på sig för att spräcka målnollan i sin SSL-comeback igår och totalt blev det tre poäng när Linköping vann med 4-3 efter övertid mot Warberg.
Daniel Hernandez var dock snäppet värre.
Inte poängmässigt, men tidsmässigt.
3.44 dröjde det – sedan smackade han 1-0 för Mullsjö mot Sirius.
I sin SSL-debut.
Med sitt första skott.
Han gjorde en Mario Lemieux, helt enkelt (ni vet NHL-stjärnan som också satte sitt första skott i NHL och sedan byggde en fantastisk karriär).
– Det är klart att man kan drömma om det, men ibland får man ha lite flyt också. Det är kul att inleda bra, sa en ödmjuk Hernandez.
Han sköt 1-0 alltså.
Sedan plockade han ner bollen när Petter Nilsson gjorde ett utkast, vilket föranledde 2-0.
– Det var meningen. Vi hade snackat om att han kastar bollen i mitten. Det blev bra, sa Hernandez.
Sedan sköt han 5-1 i andra perioden också.
Två mål. Att lägga till de sex baljorna han skickade in med Balrog i lördags.
Skaplig helg.
– Ja, det kan man säga, skrattade Hernandez.
Han fick chansen i förstakedjan med Sebastian Palmqvist och David Gillek. Han hyllade omgivningen. Men klubben var nog minst lika nöjda då starten var lovande och att man kanske hittat en fullblodig ersättare till Emil Kihlblom som ju tappade gnistan och har startat om i allsvenska Östra.
Hernandez om sina förväntningar:
– Inga egentligen. Men jag vill göra mål, det är därför jag är värvad. Jag ska skjuta när jag får läge.
Matchen då, som Mullsjö vann med 10-5 till slut?
Ja, jag vet inte hur man ska beskriva den. Det läckte åt lite alla håll. Men Sirius start var svag, och på något sätt var det väl ändå det som fällde laget till slut. 0-3 efter tio minuter gjorde att man fick jobba i uppförsbacke hela matchen, och så fort man börjat klättra upp lite så trillade man ner igen när västgötarna gjorde nya mål.
Mullsjö gjorde det bra, får man säga.
På tal om nyförvärv.
Sirius gick bet på en potentiell värvning. Klubben – som har skadeproblem på centersidan –  har nämligen hört sig för om Kristoffer Widlundh som lirade SSL-innebandy med Växjö ifjol men som flyttade till Uppsala i somras. Hagunda ville dock inte släppa honom – och han har också svårt att kombinera SSL med jobbet.
– Smickrande att de vill ha mig, och om situationen varit annorlunda med arbete och Hagunda hade jag inte tvekat en sekund. Jag saknar SSL, meddelade han när jag frågade om en eventuell övergång.
Tungt besked för Sirius.
Och tung förlust mot Mullsjö, för nu är man bara är två poäng före Granlo i bottenstriden.
Kampen för nytt SSL-kontrakt fortsätter.

***

Landslagsuppehåll.

  • Tjänstgörande sportredaktör: Jesper Thedéen
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB