Startsida / Inlägg

Nya vindar blåser i Real Täby

av Jonas Gustavsson

Hur bra är Täby egentligen?
Det är en fråga som förföljt mig under den här säsongen.
Ifjol gjorde föreningen en rejäl växling i truppen och fick omedelbar effekt och ett slutspelslag. Till i år lastades ett gäng stjärnor från upplösta Djurgården in, riktiga spetsspelare, och Täby såg helt plötsligt ut som en contender.
Eller Real Täby, som jag till och med kallade dem.
Men det har inte osat medaljkandidatur om laget ännu.
Laget har haft sina toppar (dubbla vinster mot Rönnby) men har också haft sina dalar (förlust mot Jönköping).
Med tanke på att Täby sågs som en utmanare till de stora – Iksu, Pixbo, Endre, Rönnby och Kais Mora – så måste säsongen stämplas som en blek hittills. Rönnby är det enda laget som Täby vunnit mot i den skaran, mot resten har man åkt på pisk.
Man har inte skrämt speciellt många ännu, om man säger så.
Men kanske är man på gång nu. 4-1-seger mot Rönnby idag. Och stjärnan Ranja Varli menar att det finns en annan trygghet i laget jämfört med tidigare.
– Det har känts bättre de senaste veckorna. Vi har en annan trygghet nu. Kastar inte om i femmorna så mycket, utan håller ihop enheterna, sa hon till mig.
Något som – även om Ranja Varli inte säger det rakt ut – kanske är en effekt av tränarbytet där Josef Rosengren lämnat och Tobias Ljungholm tagit över.
– Det var hans (Rosengrens) beslut att gå, han fick inte sparken, men vi var överens om att något behövde ske, sa Varli.
Ja, något behövde ske.
Nu har det skett.
– Vi har inte levt upp till förväntningarna. Med spelarna vi har borde vi vara högre i tabellen. Vi har inte fått ihop det, sa Varli och bedömde dagens insats mot Rönnby som den bästa för säsongen.
Täby har haft svårt mot topplagen, men har en solid slutspelsplats.
Det blir slutspel.
Väl där gäller den klassiska klyschan: vad som helst kan hända.
Täby har ändå spelare som Emelie Frisk, Jenny Gustafsson, Ranja Varli, Jennifer Stålhult, Matilda Sjödin och Louise Wickström. Alla av landslagskaliber.
Och nu ansluter Therése Andersson från Huddinge, ytterligare en lirare från Djurgården ifjol, en drivande back.
Pusselbitarna finns där.
De har inte passat speciellt bra ihop hittills.
Men det finns potential.
– Vi har inte hållit samma nivå som topplagen när vi mött dem, men vi börjar en ny säsong nu. Det är så det känns efter tränarbytet. Nu kör vi på för att hitta mer trygghet och för att få ihop spelet, sa Varli.
Nya vindar blåser i Täby.
Det kanske kan bli Real Täby till slut, trots allt.

***

Iksu vann derbyt mot Dalen.
Som väntat.
Men Dalen stretade emot oväntat länge. Höll ihop defensiven, lyckades vända och skapa lite halvchanser, och hade varit förtjänt av något mål. I alla fall i mittperioden.
Dalen orkade i två perioder.
Sedan gasade Iksu.
2-0 efter 40 minuter förvandlades till 9-0 efter 60 minuter.
Ett Iksu-spel som stundtals såg lite lojt och energilöst ut såg plötsligt så enkelt ut under den sista perioden. Visst, Dalens ork tröt och ju fler mål som rann in desto mer sänktes deras motivation, men det var ju inga dussinmål som Iksu levererade precis.
När Iksu väl rullar på, när passningsspelet tuggar igång, då är man mer eller mindre ostoppbara. Som stundtals där i den sista perioden, när kugghjulen helt plötsligt började tagga i varandra. Då bara flöt spelet.
Under vissa sekvenser i sista perioden såg Dalens spelare ut som publiken på en tennismatch. Huvudena gick hit och dit för att följa bollen. Sedan sa det bara pang, så satt den i nät.
Vi såg några dunderskott.
Några fantastiska passningar.
Iksu var en, två, tre klasser bättre.
Någon djupare analys behövs inte.
1912 personer i publiken. Imponerande.

***

Mer matcher ikväll:

Uppsala – Falun 4-3: Jodå, det blev seger till slut för Uppsala, men det satt – sett till siffrorna – hårt åt. Det stod 3-3 mitt i den sista perioden innan Maja Brodin klev fram och avgjorde för hemmalaget och därmed stärkte upp Uppsalas slutspelsplats ytterligare. Noterbart: comebackande Karin Hjelm noterade en assist direkt för Falun.

Malmö – Karlstad 3-2: Malmö gick upp i en 3-0-ledning redan i den första perioden, efter drygt tolv minuter, och lyckades sedan hålla den ledningen hela vägen in i mål. Karlstad vann skotten med 17-6 i de två sista perioderna, men lyckades alltså bara reducera två gånger. Malmö blandar sig därmed i slutspelsstriden på allvar, ligger på samma poäng som åttan Linköping nu.

Linköping – Endre 2-7: Som väntat så blev Endre en för svår nöt för Linköping att knäcka. Gästernas superstjärnor var också på spelhumör: två mål av Corin Rüttimann och mäktiga två mål och fyra assist av Anna Jakobsson. Kampen kring slutspelsstrecket tätnar därmed: Linköping har kvar åttondeplatsen, men Malmö är bara målskillnad bakom.

Pixbo – Jönköping 6-4: Serieettan Pixbo fick oväntade problem med nästjumbon Jönköping – men redde ut det hela till slut. Pixbo sprang iväg till 4-0 i början av andra perioden, men sedan knaprade JIK sig närmare och skapade faktiskt nerv i matchen. Men inte mer än så dock – Pixbo vann. Igen. Det mest sensationella stannar därmed vid att man släppte in fyra bollar, mycket för att vara årets upplaga av Pixbo.

***

Igår:

Huddinge – Kais Mora 6-9: Huddinge stod upp imponerande bra mot Kais Mora och det var oavgjort efter både första (3-3) och andra perioden (4-4) innan mästarna kunde spurta ifrån under den avslutande tredjedelen. Superstjärnorna satte inte främsta avtrycket i poängprotokollet, det gjorde istället Ellinor Berling, 19, som satte tre baljor. Ny torsk för Huddinge alltså, som bara tagit fyra poäng på sju matcher, och vars slutspelsdrömmar ser ut att stanna vid just en dröm. Att backen Therése Andersson lämnar för Täby underlättar inte.

***

Uppsnack inför lördagens och söndagens matcher imorgon!

  • Tjänstgörande sportredaktör: Christoffer Glader
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB