Startsida / Inlägg

Nygammal artist äntrar scenen

av Jonas Gustavsson

Ny helg.
Nya matcher.
En nygammal artist tillbaka på scenen.
Det ska bli väldigt skoj att se Christian Mattsson tillbaka på SSL-arenan, så klart.
Den offensive, avige och irrationelle forwarden är landslagsmässig i sina bästa stunder. Synd att han inte lirat mer i SSL än han gjort.
Linköping har ju letat efter forwardsförstärkningar under en längre tid, och att få in en spelare av Mattssons kaliber är så klart jackpott.
Lika stor jackpott som när Mikael Karlsson plockades in ifjol. Karlsson blev en ”perfect fit” i laget och spelsystemet, både breddade och spetsade östgötarna, och bidrog med hårt arbete, magiska passningar och ett kilo rutin.
Kan Linköping få samma utväxling på Mattsson som man fick på Karlsson så ser det oerhört lovande ut.
Mattsson och Karlsson har ju dessutom en kemi sedan tidigare i Caperiotäby, så det känns ju inte osannolikt att de kommer att kampera ihop.
Men inte till en början Mattsson kommer, enligt corren.se, debutera i en kedja med power-centern Matej Jendrisak och duracellkaninen Joakim Ström.
Oavsett omgivning så lär han leverera.
Jag blir inte förvånad om han finns i poängprotokollet redan mot Warberg. Eller ja, jag är snarare förvånad om han i-n-t-e gör avtryck omgående.
En artist är tillbaka.
Det är välkommet.
Det kryllar inte av dem i SSL.
Linköping var en malande maskin ifjol, en maskin som blev bättre och bättre under säsongen, och som tröskade sig hela vägen till final där man gav Falun en rejäl kamp om guldet. I alla fall i två perioder.
Laget ser inte ut som en lika stark contender den här säsongen, men slagstyrkan ökar utan tvekan med Mattsson in i mixen.
Det lyckade testet med Eric Björk som forward har ju också spätt på alternativen framåt.
Johan Astbrant vill kunna pumpa på med tre kedjor och får nu större chanser att praktisera den spelmodellen eftersom alternativen ökar och bredden förstärks. Sedan misstänker jag att man gärna hade sett en center in också, men man kan inte få allt på en tunn marknad.
Linköping blir ingen lätt motståndare i slutspelet.

***

Christian Mattsson till Linköping.
Daniel Hernandez till Mullsjö.
Carl Nilsson tillbaka i Helsingborg.
Alexander Egebrant till Falun.
Therése Andersson från Huddinge till Täby.
Plus några dubbellicenser.
Det rör på sig i SSL-dammen.
Övergångsstopp på söndag.

***

Då tippar vi helgens matcher och först ut är herrarna.

Lördag:

Helsingborg – Pixbo X: Alla minns ju kvartsfinalserien mellan de här två lagen förra säsongen, en serie som sköt in ännu lite mer rivalitet i västkustmötet. Helsingborg kommer från två nederlag på bortaplan, mot Granlo och Storvreta, och känslan är att skåningarna kommer varva upp nu och jag tror absolut att laget – speciellt på hemmaplan, även om det är i Danmark – kan utmana serieettan Pixbo. Gästerna är förvisso i kanonform, men dunkar in ett kryss. Noterbart: Juha Kivilehto gör comeback i Helsingborg.

Linköping – Warberg 1: Välkommen tillbaka, Christian Mattsson. Artisten hör så klart hemma på SSL-nivå och det ska bli intressant att se om han kan komma in och tillföra lika mycket som Mikael Karlsson gjorde ifjol. Hans inkommande i truppen lär skapa en hel del energi, och jag tror inte att Warberg, som tagit tre poäng på de sju senaste bortamatcherna, har mycket att sätta emot hemmamaskinen.

Granlo – Karlstad 1: Jag har varit inne på det innan, att Granlo har ett bättre lag än man får kredd för, och jag tror det kan ge utslag hemma mot Karlstad. En match som hemmalaget mer eller mindre måste vinna för att ha chansen att hålla sig kvar. Gapet upp till strecket är redan fem pinnar. Karlstad slog AIK hemma senast, men saknar Adam Colling vilket är ett avbräck. Tippar hemmaseger.

Dalen – Storvreta 2: 12-3 mot Helsingborg senast var ett styrkebesked som heter duga av Storvreta. Där kom också en poängexplosion av Alexander Rudd, megastjärnan som gått lite på tomgång under säsongen. Storvreta är i bra slag. Dalen har åtta raka segrar på hemmaplan – men känslan säger att den sviten kan brytas nu.

AIK – Växjö X: Klurigt möte att tippa mellan två lag som slåss med näbbar och klor för att ta en slutspelsbiljett. Just nu skiljer tre poäng till Växjös fördel och smålänningarna i bra form, och jag tippar att laget tar åtminstone en pinne här. AIK kommer från två förluster mot Warberg och Karlstad, två nederlag som kan bli ödesdigra i slutspelskampen. Dunkar in ett kryss.

Söndag:

Sirius – Mullsjö 2: Lurigt möte. Sirius har – ledda av stekhete Billy Nilsson – verkligen fått ordning på grejerna på slutet. Trots snåriga lägen har man hittat vägar att vinna poäng och på något sätt retroaktivt spelat in de poäng som slarvades bort under hösten. Mullsjös form har varit svag, fyra raka nederlag innan det blev seger mot jumbon Gävle senast, men jag tror man är på uppgång och snor alla tre pinnarna i Uppsala. Målar nye Daniel Hernandez redan i Mullsjö-debuten?

Damerna då, som kör full omgång under söndagen:

Jönköping – Huddinge 1: Jönköping gjorde en stark insats mot Pixbo under fredagen och störde faktiskt serieettan innan det blev torsk. Småländskorna har varit bättre sedan tränarbytet och har en kanonchans att ta en trea mot Huddinge. Gästernas form känns så där. Tappet av Therése Andersson kommer dessutom kännas.

Dalen – Endre 2: Dalen stod upp i två perioder mot Iksu innan det rasade samman. Det kommer bli en jobbig resa mot Endre också, som vann stort och komfortabelt mot Linköping senast. Känns som en gjuten tvåa.

Falun – Rönnby 2: Falun störde succélaget Uppsala rejält senast, men föll med uddamålet. Det lär ha gett lite blodad tand – men mot Rönnby har man ingen chans. Gästerna är ett par klasser bättre och lär dessutom vara revanschsugna efter den tunga förlusten mot Täby under fredagskvällen.

Kais Mora – Linköping 1: Nja, Kais Moras form känns inte super just nu, men laget vinner ändå sina matcher. Linköping blir en intressant uppgift, men visst blir det hemmaseger även om östgötarna överraskade i senaste mötet och fick med sig en poäng. Malin Andréason lastade in ett par kassar senast, och kanske är på gång på allvar i målskyttet igen.

Malmö – Uppsala 1: Malmö har haft svårt på hemmaplan under säsongen men lyckades slå tillbaka Karlstad med 3-2 under fredagen, och det lär säkert ha gjutit in lite självförtroende. Uppsala darrade samtidigt mot Falun. Uppsala är i kraft av tabellplacering knapp favorit – men tror Malmö tar hem det här.

Pixbo – Täby 1: Intressant möte. Täby – som inte imponerat hittills i år sett till de uppskruvade förväntningarna – tog en fin skalp mot Rönnby senast. Det uppges finnas en bättre harmoni och trygghet i laget nu, och man kan säkerligen störa Pixbo som inte gjorde någon vidare bra match mot Jönköping senast. Dock: Pixbo brukar hitta vägar att vinna matcher och så blir det nog igen. Svårt att inte tippa etta.

Karlstad – Iksu 2: Inget snack om saken, det här är en match som Iksu ska springa hem. Lagets pulserande spel – och fina effektivitet framåt – lär avgöra den här matchen ganska tidigt. Karlstad är i tveksam form just nu och har bara tagit en trea på nio matcher (mot jumbon Falun).

***

Håller koll både under lördagen och söndagen.

  • Tjänstgörande sportredaktör: Christoffer Glader
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB