Startsida / Inlägg

Tänk efter ordentligt nu, innebandy-Sverige

av Jonas Gustavsson

I höstas flöt diskussionen om ökat antal omgångar i herrarnas SSL upp till ytan. Det hölls möte om det och beslut i frågan tas i början av februari, och det mesta talar väl för att det klubbas igenom ett utökat spelschema.
Kommer det lyfta SSL? Kanske.
Är det rätt att göra det nu? Tveksamt.
Framförallt vill jag att innebandy-Sverige tänker till väldigt, väldigt noga nu.
Det finns en uppenbar risk att sporten genom det här beslutet dribblar bort en av sina största konkurrensfördelar jämfört med övriga lagidrotter som brottas om samma ekonomiska marknadsandelar:
Jämlikheten på elitnivå.
Jag ska förklara.
När jag kom i kontakt med innebandyn slogs jag ganska snabbt av att det aldrig diskuterades damer och herrar, utan att det snackades innebandy. Det var ingen diskussion kring om saker bara skulle gälla damer eller herrar, utan det var den könslösa innebandyn som stod i fokus.
TV-avtal. SM-finaler. Distriktslagsturneringar. Landslag.
Alla på samma platå.
Innebandyn är inte sett till utövare mer jämlik än basketen eller handbollen. Snarare tvärtom. Inom innebandyn brukar man prata om 30 % tjejer, 70 % killar. En fördelning som sporten – om jag förstått förbundssnacket korrekt – inte är helt nöjda med.
Men när det gäller förutsättningarna på förbundsnivå är skillnaderna små.
Eller nästan inga alls:
Landslagen har samma förutsättningar gällande ledarstab, läger och så vidare. Den jämlikheten kan ingen annan av de stora lagidrotterna konkurrera med.
Det är givet att SM-finalerna ska avgöras samtidigt.
I alla större förbundsturneringar – Innebandyfesten, SDF-SM – så är det både flickor och pojkar med.
TV4 tänker kanske inte på samma sätt, men där har svensk innebandy sett till att damerna också syns i tv, dels i SSL, dels i VM. Något som varit en självklarhet i innebandykretsar.
Det är svensk innebandys styrka, idrottens största fördel gentemot konkurrenterna: det görs ingen skillnad mellan damer och herrar.
Det borde vara något som SSL använder som argument när man paketerar och säljer ligan. Det är unikt bland de stora lagidrotterna.
Vad har detta med SSL:s ambition att utöka antalet omgångar att göra?
Jo, jag känner en uppenbar risk att det kan skapa en klyfta mellan damernas och herrarnas SSL som i förlängningen gör att herrarnas serie kommer att rusa ifrån damernas ännu mer än vad som är fallet idag.
Herrarna har redan utökat slutspelsserierna till sju matcher medan damerna står kvar på fem, men detta är en större ändring.
Missförstå mig rätt.
Jag förstår att SSL behöver utvecklas. Att herrklubbar ser utökat antal matcher som en viktig väg att gå. Att damerna – som har andra ekonomiska förutsättningar och mindre publiktillströmning och där det inte är något alternativ att trycka in ännu fler matcher – inte kan vara en bromskloss i utvecklingen.
Jag förstår tanken.
Men ibland måste man tänka vidare, utanför sin egen box.
Jag tycker damernas SSL ska ses som en tillgång.
Om någon tog tag i SSL, paketerade produkten och började kapitalisera på den, så skulle SSL-konceptet – damer och herrar – stå sig oerhört starkt. Att ha en så bred målgrupp samlad under samma flagg kan inga lagidrotter i Sverige matcha (ja, fotbollen då kanske, men där är Allsvenskan och Damallsvenskan två skilda begrepp).
Det är attraktivt på dagens ekonomiska marknad.
Damernas serie döptes om till SSL – inte SSL Dam eller så, utan bara SSL – för att allt skulle samlas under samma flagg. Det måste ha funnits en anledning till det. En idé om att bygga ett gemensamt varumärke.
Det går att bygga ett gemensamt varumärke trots serier med olika antal omgångar, men poängen med innebandyn som jämlik sport på elitnivå försvinner.
Att utöka antalet omgångar är kanske innebandyns framtid, men är vi verkligen där ännu?
Pallar publiken fler matcher?
Pallar de ideella matchapparaterna fler matcher?
Pallar klubbarna fler bortaresor?
Pallar klubbarna att få loss spelare, och betala för utebliven arbetsersättning, på alla vardagsmatcher som krävs för att få ihop det här?
Pallar spelarna, som inte är proffs, en ökad matchbelastning?
Relevanta frågor, tycker jag.
I min värld så är inte antalet matcher det största problemet, där är det orytmiska spelschemat. Flytta VM till maj och skapa ett flytande spelschema (två hemmamatcher, två bortamatcher per månad, inför några dubbelomgångar fredag/söndag) så tror jag sporten hade lyft.
Och bevarat konkurrensfördelen på marknaden som jämlik elitidrott.
Om herrarna ändrar sin serie nu så tror jag det skapas en klyfta mellan damer och herrar som blir väldigt svår att reparera.
Jag kanske är cynisk.
En utökning av herrarnas serie kanske inte påverkar damerna eller SSL-produkten alls.
Ni får gärna sticka hål på min ballong.
Men jag bara ger ett råd: tänk efter ordentligt nu innebandy-Sverige. Är fler matcher i herrarnas serie värd risken att dribbla bort innebandyn som jämlik idrott på elitnivå?

***

Då tippar vi matcherna i helgen och börjar med herrarna där vi har full omgång under söndagen.

Växjö – Granlo 1: Granlo tog en tung skalp senast mot Helsingborg och sköt därmed in rejält med energi i kampen om att säkra nytt SSL-kontrakt. I första mötet mot Växjö så blev det seger på hemmaplan, men jag har svårt att se Granlo lugga poäng i Växjö mot ett formstarkt hemmalag som dessutom lär vara revanschsugna efter första torsken. Mycket talar för en etta.

Pixbo – Dalen 1: Formraketen Dalen kraschlandade rejält senast i och med torsken borta mot Gävle, vilket var en stor överraskning. Jag tror dock inte att det sänker hela laget, utan tänder nog snarare en revanschlusta. Det blir ett intressant möte borta mot Pixbo, en match som passar Dalen utmärkt. Man kan spela defensivt och lita till spelvändningar. Jag tror inte det räcker, men Pixbo – med fyra raka segrar i bagaget – kommer få jobba för segern, helt klart.

Falun – Linköping 1: Med en rivstart redan i den första perioden mot Karlstad så avgjorde Falun den senaste matchen, och kom därmed upp på vinnarspåret igen efter två raka nederlag. En lika enkel resa blir det absolut inte mot Linköping som är tätare och solidare, men tror ändå att hemmalaget tar hem den här kampen. Dalalagets spetskompetens avgör. För inte kan väl Linköpings nya forward (jag utgår från att han lirar där igen) Eric Björk lasta in fyra nya påsar?

Warberg – Sirius X: Viktig match för båda lagen. Vinner Warberg så skapar man rejält med andrum i bottenstriden och kan börja drömma mer om slutspel – men vinner Sirius så är Warberg inblandade i bottenstriden på allvar. Skulle Warberg torska och Granlo vinner, så finns Warberg, Sirius och Granlo inom tre poäng. Där snackar vi rysare. Matchen doftar kryss, men stekhete Billy Nilsson gör att Sirius mycket väl kan sno tre pinnar.

Karlstad – AIK 1: Det är två stukade lag som möts. Karlstad fick en lektion av Falun senast  medan AIK förlorade klart på bortaplan mot Warberg. Svårtippad match, men tror ändå att hemmalaget, som vann mot Mullsjö i senaste hemmakampen, tar det här till slut. Bygger det mest på en magkänsla. Blir nog ganska tajt. Föresten: Karlstad har fått glädjande besked gällande Adam Colling som skadade sig mot Falun. Han blir ”bara” borta i två veckor.

Storvreta – Helsingborg 1: Känslan är att Storvreta kommit på fötter lite igen, segern mot Falun och krysset mot Växjö har skapat lite andrum och arbetsro, och Uppsalalaget kan börja jobba med att cementera sin topposition igen istället för att i första hand oroas över slutspelsstrecket. Känslan är också att en del av stjärnorna börjat varva upp. Helsingborg är svårtippade, men Linus Nordgren uppges vara halvskadad, och jag tror skåningarna kan få det jobbigt här.

Mullsjö – Gävle 1: Fyra raka nederlag har gjort att Mullsjö sjunkit från en stabil topplacering till en sjätteplats i sammandraget där det nu bara är en pinnes marginal ner till nian AIK. Gävle har lyft sig rejält på slutet och vann mot formstarka Dalen senast, men jag tror inte man rår på Mullsjö borta. Men visst: Gävles stegrande kurva och Mulljös formsvacka skapar ändå lite darr på ribban i den här matchen.

Damerna då!

Lördag:

Jönköping – Kais Mora 2: Jönköping har åkt på två rejäla smällar, 2-11 mot Rönnby och 1-14 mot Iksu, och är så klart stukade. Att möta regerande mästarna Kais Mora på hemmaplan blir givetvis inte heller någon dans på rosor. Given tvåa.

Karlstad – Linköping 2: Karlstad har bara en vinst på de sju senaste matcherna, och den kom mot bottengänget Falun. Dessutom är stjärnan Linnéa Wallgren skadad. Det finns inte så mycket som talar för värmländskorna alltså. Tippar att Linköping – med en spetskedja i Amanda Larsson, Anna Wiman och Maja Liljeroth som verkar vara i bra slag – tar hem detta.

Söndag:

Endre – Iksu 2: Superintressant match, så klart. Endre har inte torskat en enda match på hemmaplan, men föll sensationellt borta mot Uppsala senast. Iksu är samtidigt i sanslös form och har vunnit sina tre senaste matcher med målskillnaden 38-5, och då har man ändå mött lag som Rönnby och Kais Mora. Tippar att Umeågänget blir första lag att sno tre pinnar i ICA Maxi Arena.

Falun – Täby 2: Täby hajpades en hel del inför säsongen – inte minst av undertecknad – efter att ha lastat in ett gäng klasslirare från Djurgården, men laget har inte alls lyckats ta sitt spel till någon ny nivå. Det blev i alla fall 5-4-seger mot Huddinge senast och visst vinner man borta mot Falun. Allt annat känns otänkbart.

Huddinge – Uppsala 2: Uppsala fortsätter att imponera, trots tappet av Amanda Delgado Johansson. Seger mot topplaget Endre senast, efter en kanonprestation av Jennifer Gräll i kassen, och totalt fyra raka vinster i bagaget. Av bara farten så blir det seger mot Huddinge också.

Dalen – Malmö X: Lurigt möte, mellan ett Dalen som varvat igång under säsongen och ett Malmö som gjort det bra på bortaplan. Ska Dalen till slutspel så är det här en match som måste vinnas – och jag tror man pallar den pressen. Hemmalaget vinner en målsnål och tajt historia med uddamålet. Kaptenen Amanda Öhman, som äntligen fått igång poängproduktionen, avgör.

Rönnby – Pixbo 2: Den här matchen kittlar. Kontringsstarka Rönnby mot försvarsstarka Pixbo. Någonstans tror jag ändå att Pixbo har ett mer grundmurat självförtroende och tro på det man sysslar med, och det tror jag kommer avgöra. Men första målet blir också viktigt, tippar jag. En 5-3-seger för Pixbo, som det blev i första mötet, ligger nog nära till hands.

***

Full bevakning på söndag, som vanligt!

  • Tjänstgörande sportredaktör: Christoffer Glader
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB