Startsida / Inlägg

Två veckor – vad kommer hända?

av Jonas Gustavsson

15 januari.
16 dagar, drygt två veckor, kvar innan januari är över och därmed också tiden för övergångar.
Det brukar inte bli några stora affärer, till stor del på grund av att innebandymarknaden är begränsad. Det internationella fönstret stängde redan vid nyår, så det går inte värva från andra länder. I Sverige är så gott som alla toppspelare uppbundna av någon klubb.
Men det är inte helt dött.
Det finns en del kvalitetsspelare i Allsvenskan och division ett, i lag som kanske inte har så mycket att spela för efter januari, som kan vara SSL-aktuella.
Det finns en del pensionerade legendarer, som skulle kunna tillföra i många lag. Vi har ju sett Magnus Svensson och Patrik Svensson komma tillbaka, bland annat.
Det finns ju också en öppning i Gävle.
Ifjol var Kais Mora toksist i serien i januari och det var flera spelare hos dalalaget som var på väg till andra klubbar. Max Wahlgren hamnade i Granlo. Johan Widh var klar för Storvreta, men det sprack eftersom övergången kom in för sent.
Nu är det samma läge igen, men den här gången är det Gävle som är toksist.
Utan att ha hört mig för – och trots att Gävle själva inte gett upp säsongen när man läser kommentarer från spelare och ledare – så tror jag det kan finnas intresse av att sälja spelare. Eller i alla fall hyra ut någon. Det finns flera fördelar: få in lite friska pengar, låta spelare skaffa nya erfarenheter i andra klubbar, lufta nya unga spelare som får viktiga roller i Allsvenskan nästa säsong.
Vad finns då?
Målmaskinen Andreas Dahlqvist, givetvis.
Patrik Rokka, definitivt.
Alexander Larsson, som sitter på massor av potential.
Tobias Steineck, även om det kanske inte finns klubbar som skriker efter just målvakter.
Gävle kan nog räkna med att få ett och annat samtal om någon eller några spelare i alla fall. Precis som Kais Mora fick ifjol.
Hur som helst: januari är en rolig tid.
Hoppas vi bjuds på några smällkarameller i alla fall.

***

Deadline för övergångar är siste januari (inom Sverige, internationella fönstret är redan stängt och reglat). Vad borde SSL-lagen förstärka med? Jag har gått igenom lagen och listat största behovet – och spekulerat i vad som finns för att fylla just det behovet. Varning: här vimlar det av personlig spekulation.

AIK
Behöver: Skulle inte må dåligt av en spetsforward till. Rickie Hyvärinen-enheten är stark, men hade kärnkraftsverken Joel Kanebjörk och Karl-Johan Iraeus haft en spetsforward – sorry Alex Kjellbris, Nicklas Hedengran – med sig i sin enhet så hade den kedjan lyft. Ekonomin i klubben lär dock inte tillåta värvningar.
Vad finns: Andreas Dahlqvist, Gävle. Jumbon är toksist i SSL och kan säkert tänka sig släppa spelare vad det lider, speciellt om det ger lite cash in. Dahlqvist, nyligen uttagen i blågult, hade spetsat AIK.

Dalen
Behöver: Har en bra keeper, fyra solida backar och ett gnetgäng framåt och jag tror inte ledningen är intresserad av att rucka på de hierarkier och den kemi som finns. Men visst: offensiven har inte sprakat så en offensiv forward finns det absolut plats för.
Vad finns: Daniel Sonidsson, RIG. Jag ska vara ärlig: jag vet inte ett skit om honom, men går man på RIG och är poängbäst i division ett-gänget där, så förtjänar man definitivt att SSL-testas.

Falun
Behöver: Har seriens bästa back- och forwardsuppsättning (Alexander Egebrant är ju dessutom på ingång) och på den tunna marknaden finns inget som hade förstärkt de lagdelarna. Däremot är man känsliga i målet om Johan Rehn skulle gå sönder. Tidigare fanns Måns Parsjö-Tegnér som backup, men nu är det rejält tunt.
Vad finns: Tobias Steineck, Gävle. Stabil målvakt som varit helt okej i ett läckande Gävle och som skulle vara strålande som backup till Rehn. Fick Steineck erbjudandet så hade han nog inte tackat nej heller.

Granlo
Behöver: Försvaret lider givetvis enormt av att Robin Nilsberth lämnade skutan inför säsongen. Granlo har en bra keeper och hyfsat med spets framåt, men skulle må väldigt bra av att få en auktoritär back som kan driva upp bollen.
Vad finns: Daniel Schmidt, Rosersberg. Lämnade nyligen Järfälla för att lira i division två (!), vilket är slöseri med en SSL-kalibrig back. Ingen Nilsberth så klart, men en back som skulle lyfta Granlos försvarsspel. Men vad ska Granlo locka med?

Gävle
Behöver: Om vi vänder på frågeställningen, vad behöver i-n-t-e Gävle? Saknar spetskvalitet i alla lagdelar. Har inte gett upp, men bara ett under kommer hålla klubben kvar i SSL. Med tanke på det så vore det bästa att plocka in någon ung lirare vars SSL-rutin man kan nyttja i Allsvenskan nästa säsong.
Vad finns: Karl Henriksson, Linköping. Före detta U19-landslagsback som fastnat bakom alla stjärnbackar hos östgötarna, men som har SSL-potential. Läge att locka med SSL-speltid och en stor roll i Allsvenskan nästa säsong?

Helsingborg
Behöver: Helsingborg är ganska tunna överlag. Men försvarsmässigt är det ändå okej, däremot hade det inte skadat med någon forward till framåt, gärna någon som bidrar med fysik, attityd och inställning, vilket saknas lite bland alla glamourforwards.
Vad finns: Carl Nilsson, Munka-Ljungby. Tillhör dessutom Helsingborg. Valde att ta steg ner i systemet eftersom han blev pappa, men har inte varit oäven för en comeback om FCH ringer. Var bra i slutspelet ifjol och har precis de egenskaper som laget saknar.

Karlstad
Behöver: Karlstad har gjort en väldigt bra säsong, sett till förväntningarna. Har dock varit mer upp och ner på sistone och känslan är att bensinen i tanken kanske börjar tryta lite, så att bara få in något nytt med lite energi hade kunnat göra underverk för gruppen.
Vad finns: Daniel Falk, Hultsberg/Björkås. Lirade i Warberg ifjol innan han flyttade hem till Karlstad och trappade ner för att få mer familjetid. Men håller absolut på SSL-nivå och skulle bli en energiinjektion.

Linköping
Behöver: Har SSL:s bästa målvaktsduo och en stjärntät backbesättning, men är tunna i offensiven. Skulle behöva en snajper som lastar in mål.
Vad finns: Marcus ”56” Johansson, klubblös. Misslyckades i Växjö ifjol och har tagit ett sabbatsår. Har uppvaktats av Linköping men hittills nobbat. Men visst vore Johansson en perfect fit, han känner till Linköping och har levererat där förr. Christian Mattsson, Västerås, är ett annat alternativ, och där har Linköping också hört sig för.

Mullsjö
Behöver: Mullsjö har en djup laguppställning på alla positioner och saknar egentligen ingenting. Men visst, lite mer rutin hade inte skadat.
Vad finns: Adam Fransson, nyligen pensionerad. Lagkapten i Mullsjö ifjol, en back med driv och pondus. Att han håller SSL-klass, och hade både breddat och höjt backbesättningen, är det inget snack om. Gjorde tillfällig comeback nyligen, men kanske går det lösa en permanent comeback, i alla fall under slutspelet?

Pixbo
Behöver: Precis som Mullsjö så har Pixbo djup på alla positioner, men forwardssidan är tämligen orutinerad och det hade inte varit fel at addera någon ärrad veteran som vet vad som krävs i avgörande matcher.
Vad finns: Marcus Gullstrand, pensionerad. Gullstrand valde att lägga klubban på hyllan i våras efter att ha varit tongivande i Helsingborg när Pixbo överraskande slogs ut i slutspelet. En rutinerad, mångsidig forward som Gullstrand hade Pixbo absolut haft nytta av i ett slutspel.

Sirius
Behöver: Sirius har varit i disharmoni den här säsongen och underpresterat rejält med tanke på vilket spelarmaterial man sitter på. Egentligen finns alla ingredienser. Dock: Dan Johansson, playmakern i gänget, går skadad och en vikarie hade inte varit fel, även om jag inte vet hur illa det är med veteranen.
Vad finns: Alexander Larsson, Gävle. Skulle kunna vara Dan Johansson-vikarie. Larsson sitter på massor av potential.

Storvreta
Behöver: Efter en stark start på säsongen så har Storvreta dippat en del. Det är stjärntätt i uppställningen, men många kommer inte upp i kapacitet. Målskyttet var ett problem ifjol, och är inte så bra som det borde vara i år heller. Storvreta skulle behöva någon som utan pardon dunkar in bollar.
Vad finns: Hannes Öhman, slutat. Kan Magnus Svensson så kan Hannes Öhman. Vill han? Vill Storvreta? Han vet i alla fall hur man får in en boll i nät.

Warberg
Behöver: Med Magnus Svensson in så har Warberg fått in den målskytt som man saknat. Det man verkligen skulle behöva är en back med offensivt kunnande, som kan driva boll och ta skott. Det är ett hål i laget just nu.
Vad finns: Kimmo Eskelinen i klubbens division fyra-lag. Det börjar bli tjatigt nu, men Eskelinen är precis den backtyp som Warberg skulle behöva. Hittills har han skrattat åt alla comebackfrågor på sociala medier, men kanske börjar ett frö frodas i skallen… ?

Växjö 
Behöver: Har fått ihop sitt nya lag väldigt snabbt. Det saknas dock en pusselbit: en riktigt bra forward till en av de två toppkedjorna. Laget har tre vassa – Manuel Engel, André Andersson och Valdemar Ahlroth – men saknar en fjärde att komplettera toppcentrarna Filip Kjellsson och Ludwig Persson med.
Vad finns: Linus Jämtdal, Rosersberg. Rutinerad och spetsig forward med poängsinne. Vräker in poäng i division två just nu, men är givetvis SSL-material om knäna håller. Varit i klubben innan så kontaktytorna finns.

***

Då tippar vi helgens matcher!

Herrarna först.

Söndag:

Mullsjö – Linköping 1: Två tippade topplag som just nu haltar formmässigt där Mullsjö förlorat tre raka matcher och där Linköping torskat två raka. Mullsjö var inte alls bra mot Karlstad, och Linköping darrade och släppte en klar ledning mot Sirius. Viktigt möte för båda för att komma upp på banan igen och hålla ställningarna i den täta slutspelskampen. Drar in en etta, tror mer på Mullsjö.

Sirius – Pixbo 2: Sirius är inne i en bra trend efter att ha slagit tillbaka Granlo i måstematchen och sedan vänt och vunnit mot Linköping borta. Billy Nilsson har matat in elva pinnar på de två kamperna och är stekhet. Pixbo är dock en stark lagmaskin och jag tror serieledarna fixar det här tack vare sin bredd och spets som är tyngre än hemmalagets. Troligen är Daniel Calebsson, som missat tre matcher, tillbaka vilket ökar styrkan ytterligare.

Granlo – Helsingborg 2: Hur mycket energi finns det kvar i Granlo? Förlust i ödesmatchen mot Sirius och sedan ihopklappning mot Dalen, och nu är man hela fem pinnar efter i kampen om förnyad SSL-status. Det lär ha tärt hårt. Helsingborg, med Linus Nordgren i sitt livs form och Daniel Johnsson i sanslös målform (kasse i tolv raka kamper), tar hem det här.

Warberg – AIK X: Klassiskt stormöte mellan två före detta storklubbar som inte längre nämns i medaljdiskussionerna utan som i första hand försöker nå slutspel. Warberg verkar ha letat sig upp ur den värsta svackan, men är ändå trubbiga. AIK hade förvisso problem mot Gävle senast, men är i ganska bra form och lär ta minst en pinne i den här fajten. Får vi se ett rekord, då? Kanske. Magnus Svensson är en boll från att tangera Hannes Öhmans 474 SSL-kassar.

Växjö – Storvreta X: Storvreta besegrade Falun med 6-4 senast vilket skapade andrum i tabellen. Förlust där och Uppsalalaget hade varit nia och spöken från fjolåret hade säkerligen börjat florera. Nu kan Stefan Forsmans gäng åka något mer avslappnade ner till Växjö och jag tror man får med sig minst en pinne hem. Växjö i är riktigt bra form och kommer inte sälja sig billigt, dock. Dessutom lär André Andersson vara tillbaka efter sjukdom.

Gävle – Dalen 2: Dalen är i sanslöst bra form. Nu lossnade ju dessutom offensiven senast mot Granlo där Umeågänget fick skyffla in hela tio kassar och hade sju olika målskyttar, trots att varken Ketil Kronberg eller Alexander Bodén hittade målmaskorna. Gävle har lyft sig och kommer säkert matcha, men Dalen vinner.

Måndag:

Falun – Karlstad 1: Två raka förluster för Falun nu. Mot Växjö och Storvreta. Det tillhör inte vanligheterna. Blir det en tredje raka? Tveksamt. Förvisso vann Falun ”bara” med 6-5 mot Karlstad borta, men det lär snarare slipa bort eventuell underskattning från Faluns sida, snarare än skapa oro i hemmaleden. Tippar tämligen klar hemmaviktoria.

Damerna då!

Lördag:

Iksu – Jönköping 1: Ja, den här matchen kan inte sluta på något annat sätt än en förkrossande hemmaseger. Iksu vann bortamatchen med 17-5 och är i ännu bättre form nu. Att även JIK är i bättre form spelar ingen roll, det här resultatet kan dra iväg. Rejält.

Malmö – Rönnby 2: Rönnby återhämtade sig snabbt efter förnedringen mot Iksu och tog en stor och säker seger hemma mot Jönköping senast. Jag gissar att segertåget fortsätter borta mot Malmö och att det blir en solid tvåa, om än inte med någon massiv marginal, och att Rönnby får revansch för hemmatorsken mot skånskorna. Malmö har haft trubbel på hemmaplan under säsongen.

Söndag:

Linköping – Falun 1: Linköping är i bra form och föll ”bara” med uddamålet mot starka Pixbo senast. Nykomlingen har inte tagit någon trepoängare på hemmaplan sedan i premiären, men nu är det dags igen. Falun orkar inte stå emot.

Uppsala – Endre 2: Intressant match. Uppsala fortsätter att gå bra trots tappet av Amanda Delgado Johansson och har breddat truppen på sistone. Det blir ingen enkel nöt för Endre att knäcka, även om gästerna givetvis är favoriter. Gissar ändå att Anna Jakobsson & Co grejar det här.

Kais Mora – Karlstad 1: Bitter storförlust mot Iksu senast för Kais Mora, något som Karlstad kan få sota för. Värmländskorna kommer från en blytung hemmaförlust mot Dalen, och får jobbigt mot ett bollstarkt och revanschsuget hemmalag. Dessutom är ju stjärnan Linnéa Wallgren borta på grund av skada, vilket är ett enormt avbräck för Karlstad. Ska vara en given etta.

Pixbo – Dalen 1: Dalen har lyft men är hyfsat trubbiga framåt och kommer få stora problem att dyrka upp försvarsstarka Pixbo som varit bra hela säsongen. Hemmalaget tar en hyfsat säker seger tippar jag, men det blir en målsnål match mellan två lag som inte vill släppa till så mycket.

Täby – Huddinge 1: Täby har inte nått upp till förväntningarna under säsongen och nu har också tränaren Josef Rosengren lämnat skeppet, och assisterande tränaren Tobias Ljungholm har tagit över tills vidare. Tränarbyte brukar ge effekt till en början, och tror på en effekt här också. Blir en etta.

***

Fullskalig bevakning på söndag!

  • Tjänstgörande sportredaktör: Christoffer Glader
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB