Startsida / Inlägg

Vem hade trott att hon skulle nosa på målrekordet?

av Jonas Gustavsson

Det har varit mycket surr kring Malin Andréasons fantastiska målskytte den här säsongen.
Kais Mora-forwarden har bombat in Anna Wijk-passningar på löpande band och gjort 31 mål på 17 matcher. Ett fantastiskt facit.
Men:
Hon gjorde mål i alla de tolv första omgångarna, totalt 27 mål.
Hon har ”bara” gjort mål i två av de fem senaste matcherna, totalt fyra mål.
Hon som kändes som den givna skyttedrottningen i SSL toppar inte skytteligan längre – det gör sensationen Emelie Wibron.
Sensationen?
Ja, sensationen.
Missförstå inte: Wibron är en av världens absolut bästa spelare, en supertalang som VM-debuterade redan som 17-åring.
Men måldrottning i SSL?
Det fanns inte på kartan inför den här säsongen.
Redan ifjol började Iksu testa henne som forward stundtals, men i år har hon varit forward på permanent basis. Och alltså lastat in mål på löpande band, totalt 34 stycken hittills, att jämföra med de karriärsbästa 26 mål hon skickade in ifjol.
Och jämfört med Andréason så har Wibron en positiv målkurva.
Wibron sköt 15 mål på de tio första matcherna – men har gjort 19 mål på de sju senaste kamperna.
Sett över hela säsongen så snittar Wibron två mål per match och skulle landa på 52 baljor över hela säsongen, bara två mål ifrån Anna Jakobssons säsongsrekord på 54 från ett par år sedan.
Men om vi tar snittet från de sju senaste matcherna – 2,7 mål per match – och hon håller det säsongen ut – nio matcher ger då 24 mål – så skulle hon landa på 58 mål.
Det är rekord.
Visst, det blir tufft att hålla det furiösa måltempo som hon haft senaste tiden, men det är inte omöjligt.
Emelie Wibron kan sätta SSL-rekord i antal mål på en säsong.
Smaka på den.
Vem hade tippat det inför säsongen?

***

Dags att tippa torsdagens och fredagens matcher.

Torsdag:

Huddinge – Kais Mora 2: Huddinge har ett par tunga förluster nu, dels i derbyt mot Täby, dels senast när man blev nollade hemma av Uppsala. Det är förvisso bara sex poäng upp till åttondeplatsen i tabellen, men känslan är att det blir svårt att nå slutspel. Några poäng hemma mot mästarna Kais Mora lär det inte bli heller. Säker tvåa.

Fredag:

Täby – Rönnby 2: Alltså, hur bra är Täby egentligen? Frågan känns befogad kring det inför säsongen hajpade laget, som förvisso är ett stabilt slutspelslag men som känns långt ifrån topplagen. Att det finns klass i truppen är det ingen tvekan om, men det gäller ju att få ut det också. Rönnbys form är svårdefinierad, där man ”bara” vann med ett mål borta mot Malmö, och senast föll knappt mot Pixbo. Nåväl, tror på tvåan ändå.

Uppsala – Falun 1: Visst sjutton blir det slutspel för Uppsala. Just nu skiljer hela 17 poäng ner till niondeplatsen. Det tappar man aldrig. Mot svaga Falun blir det absolut en ny trea in på kontot. Falun har stora problem i målskyttet och kommer ha enormt svårt att rämna den Uppsala-mur som bara släppt in ett mål på de två senaste matcherna. Keepern Jennifer Gräll är en SSL:s hetaste just nu.

Malmö – Karlstad 1: Malmö tog en tung skalp efter att ha vunnit med uddamålet borta mot Dalen senast vilket sköt in nytt hopp i slutspelskampen. Hemmaformen är dock usel, det enda laget som besegrats hemma är bottengänget Falun. Men någon gång måste det vända – och varför inte mot Karlstad? Lagen står på samma poäng i tabellen och båda jagar slutspel, så det är viktiga pinnar på spel.

Iksu – Dalen 1: ”Derby är derby” brukar det heta och andemeningen är att vad som helst kan hända. Men så är det inte riktigt i det här Umeå-derbyt. Iksu är dunderfavoriter och kommer också att segla hem det här tämligen enkelt. Ska vi tippa att Emelie Wibron avgör? SSL:s måldrottning (!) har gjort åtta mål på de två senaste matcherna och 19 mål på de sju senaste kamperna. Stekhet, var ordet.

Linköping – Endre 2: Linköping är åtta i tabellen och har den sista slutspelsplatsen just nu, och jagas av ett koppel lag bakom. Men hur bra är formen? Bara uddamålsvinst mot Falun och bara en poäng mot Karlstad senast skvallrar inte om toppform, precis. Endre är bättre och tar hem det här, men inte med några maffiga siffror.

Pixbo – Jönköping 1: Omgångens säkraste tips? Ja, så känns det. Pixbo är supersolida och levererar i varje match – och det kommer man att göra mot Jönköping också. Gästerna avverkar topplagen på rad och kommer från tunga nederlag – 2-11 mot Rönnby, 1-14 mot Iksu, 1-5 mot Kais Mora – och har ett självförtroende som borde vara nerkört i botten.

***

Full bevakning under fredagskvällen!

  • Tjänstgörande sportredaktör: Christoffer Glader
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB