Startsida / Inlägg

En match, två lag, två frågetecken…?

av Jonas Gustavsson

Mullsjö mot Falun.
En match, två lag, två frågetecken.
Nja, vi ska inte hårdra det, men jag ser fram emot att se både utmanaren Mullsjös och favoriten Faluns slutspurt i serien.
Två lag som kanske inte levt upp till förväntningarna den senaste tiden.
Mullsjö:
På de åtta senaste matcherna har det blivit tre segrar, mot bottengängen Gävle, Sirius och Warberg.
I övrigt ett gäng torskar, bland annat mot slutspelsjägarna AIK och Karlstad, men också mot slutspelslagen Linköping, Helsingborg och Växjö.
Senast mot Växjö saknades dock en tung trio i form av Benjamin Löfdahl, Isaac Rosén och Henrik Olofsson.
Men Mullsjö imponerar inte just nu.
Har inte sett alla matcher, långt ifrån, men har sett en del, och får en känsla av att det varit lite naivt stundtals. Att man kanske vill mer än man kan, istället för att förlita sig på sitt eget spel, att tålamodet brustit stundtals, att avvägningarna mellan när man ska använda sin fantastiska speed och inte fallerat lite.
Att det finns grym potential i laget är det inget snack om. Det finns både bredd, spets och talang.
Men formen är sådär.
Jag tycker det finns mer att bevisa.
Falun:
Under 2016 har Falun förlorat mot både Växjö och Sirius hemma. Och senast blev det kryss mot Dalen.
Vi har vant oss vid Falun som den stora dominanten, laget som knappt går att stoppa. För att ta en färsk jämförelse, så har lagets spel känts lite som när Storvreta var som vassast för några år sedan, då laget hade sin superfemma som kunde vända underlägen på fem, sex mål i sista perioden. Man bara visste att Storvreta skulle vända i sista. Lite samma sak har det varit med Falun, det har känts som de knappt kan förlora. De har känts oövervinneliga på något sätt.
Jag har dock inte riktigt samma känsla i år.
Falun är bra, Falun ligger i toppen, men ändå. Känslan är att något fattas.
Mästarnas främsta styrka under de senaste åren har dock varit att vara som bäst när det gäller som mest. Det är inte nu, det är i slutspelet.
Laget är och ska vara storfavorit till att ta sitt fjärde raka SM-guld. Laget har världens bästa förstafemma, en av Sveriges bästa målvakter, SSL:s bästa backuppsättning och tre kedjor som kan leverera framåt.
Alla förväntar sig att laget ska växla upp i slutspelet, precis som man alltid brukar göra.
Jag är spänd på att se om man lyckas igen.
Hur som helst:
Mullsjö och Falun.
Två lag som just nu kanske inte är så bra som jag trodde de skulle vara.
Nu möts de.
Får se om några frågetecken rätas ut.
Om det nu finns några, vill säga.

***

På damsidan är det ett riktigt drama kring slutspelsstrecket med tre omgångar kvar att spela.
Berörde det redan igår, men tål att upprepas:
7 Täby, 33 poäng, 0
8 Karlstad, 26 poäng, -29
9 Malmö, 25 poäng, -40
10 Linköping 24 poäng, -21
11 Huddinge, 24 poäng, -29
12 Dalen, 24 poäng, -29
13 Jönköping, 8 poäng, -95
Fem lag inom två poäng slåss om en plats, alltså.
Nya viktiga poäng på spel under söndagen.

***

Då tippar vi matcherna, herrarna först ut.

Dalen – Växjö X: Två lag som båda är med i kampen om fjärdeplatsen. Två lag som är som bäst på spelvändningarna. Det kan svänga en hel del i det här mötet med andra ord. Senast lagen möttes vann Växjö stort – men Dalen var brandskattat då – och tror på en betydligt tajtare match den här gången. Dalen är starka hemma, men tror Växjö kan kontra till sig ett kryss.

Sirius – Gävle 1: Ska vara en given seger för Sirius och det finns två stora motivationsfaktorer. Dels höstens magplask mot Gävle där man föll i Gavlerinken, dels chansen att säkra nytt SSL-kontrakt efter en blek säsong. Tror på en säker hemmaseger. Gävle är redan klara för degradering och föll med 0-6 mot nästjumbon Granlo senast.

Helsingborg – AIK 1: AIK har fortfarande chansen att nå slutspel – men då måste det bli seger mot Helsingborg. Det kommer inte ta laget upp bland de åtta bästa, men skulle sätta press på lagen ovanför, speciellt om Mullsjö torskar mot Falun och Linköping faller mot Storvreta (spelas på tisdag). Då är AIK bara en pinne efter Linköping och två efter Mullsjö och Helsingborg inför sista omgången – då kan nerver börja spela in. Men – det ska vinnas mot Helsingborg först och främst, och det är en utmaning som heter duga. Skåningarna är i bra form och har bara gått poänglösa från hemmaplan två gånger under säsongen. Tror på etta, även om en tvåa hade kryddat upplösningen i serien.

Warberg – Granlo X: Warberg vann (lite sensationellt) mot Pixbo i förra omgången och det gör att hemmafajten mot Granlo inte blir den ödesmatch som den hade potential att bli. Fem poäng skiljer mellan lagen inför slutspurten. En pinne – som jag tror man tar – räcker för att Warberg ska fixa nytt SSL-kontrakt och skicka ner Granlo i Allsvenskan. Skulle Granlo dock vinna så skiljer bara två pinnar inför sista omgången – där Granlo har Mullsjö hemma och Warberg har Falun borta. Det kan bli en rysare. Men, som sagt, jag tror Warberg grejar det redan nu.

Pixbo – Karlstad 1: Fyra raka förluster, senast 2-7 mot Helsingborg, för Karlstad som tappat fart efter att kontraktet blev klart och slutspelsplatsen började glida bort. Nykomlingen får svårt borta mot Pixbo också, ett Pixbo föll mot Warberg senast och som säkerligen är revanschsugna. Svårt att se något annat än en solid etta här.

Mullsjö – Falun X: Hur är formen hos Mullsjö, egentligen? Tre segrar på de åtta senaste, alla mot bottenlag. I övrigt har man haft det jobbigt. Och hur är formen hos storfavoriten Falun, som torskat mot Sirius och kryssat mot Dalen de senaste veckorna? Kanske ger den här matchen några svar – båda lagen letar efter en seger i alla fall, i Faluns fall för att nå förstaplatsen, i Mullsjös fall för att nå fjärdeplatsen. Kryssvarning…?

Damerna:

Täby – Dalen X: Dalen är inblandade i slutspelsstriden och är i stort poängbehov. 0-7-debaclet mot Kais Mora senast var väl inte så mycket att säga om mer än att siffrorna rasade iväg för mycket, men borta mot Täby har Dalen absolut poängchans om man lyckas neutralisera några av hemmalagets vassaste spetsar (speciellt formstarka Ranja Varli). Tror Umeågänget kan ta någon pinne här faktiskt.

Iksu – Linköping 1: Missräkning för Linköping senast då man föll mot Huddinge och tappade mark i slutspelsstriden, och det lär inte finnas några poäng att hämta uppe i Umeå heller. Iksu, som 11-7-vann mot Täby senast, är solklar favorit och lär också förvalta det favoritskapet.

Huddinge – Endre 2: Huddinge plockade en 4-1-seger mot Linköping senast trots en tunn trupp – och det sköt in hopp i kampen om slutspelsplatserna. Avslutningsschemat är dock riktigt, riktigt tufft, och frågan är om inte Huddinge måste ta poäng mot Endre för att ha fortsatt chans på slutspel. Det tror jag dock inte man lyckas med, Endre sopade banan med Rönnby i fredags, seger 8-1, och lär ta en ny trea här.

Falun – Kais Mora 2: Åtta raka segrar lär bli nio raka för mästarna Kais Mora i bortafajten mot jumbon Falun. Allt annat vore säsongens största skräll. Målmaskinen Malin Andréason har börjat hitta målet igen efter en ”svacka” i januari, fyra mål senast och åtta kassar på de fyra senaste. Lär bli nya påsar här.

Rönnby – Karlstad X: Svårtippad match. Rönnby, som precis bytt tränare, fick storstryk av Endre på Gotland i fredags och är stukade, och att möta ett Karlstad som har vittring på slutspel, som har flera fina resultat på sistone, är inte enkelt. Rönnby har tre raka förluster hemma, Karlstad har fyra raka förluster borta. En ekvation som landar i ett kryss?

Malmö – Jönköping 1: Malmö föll mot Pixbo senast och tappade åttondeplatsen, men har nu chansen att ta tillbaka den om det blir seger mot Jönköping och om Karlstad tappar poäng mot Rönnby. Jönköping har inget att spela för och är därför en lurig motståndare, men Malmö har tillräckligt med motivation och klass för att ta en trea här. Rebecca Mårtensson, sex mål på fyra senaste, är dessutom i bra form.

Uppsala – Pixbo 2: Efter åtta raka vinster så har sensationslaget Uppsala åkt på två raka nederlag, mot Kais Mora och Karlstad, och det finns stor risk att det blir ett tredje raka när man nu ställs mot serieettan Pixbo som inte släpper speciellt många poäng ifrån sig. Känslan är att Pixbos defensiv raderar ut Uppsala – och att gästernas offensiva bredd ger utdelning framåt.

***

Full bevakning under söndagen!

  • Tjänstgörande sportredaktör: Christoffer Glader
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB