Startsida / Inlägg

En rysare – och nu är det skarpt läge

av Jonas Gustavsson

Fyra omgångar kvar i herrarnas SSL.
Nu drar det verkligen ihop sig.
Kampen kring slutspelsstrecket fascinerar. Vi ska ha med oss åtta lag in i avgörandet.
Pixbo och Falun är, som väntat inför säsongen, två av de lagen och det är 100 % klart.
Jag räknar också in Storvreta som klara, laget har nio poäng att gå på gentemot nian AIK med tolv poäng kvar att spela om. För att Uppsalalaget ska bränna slutspelet precis som ifjol krävs en rejäl härdsmälta samtidigt som AIK får värsta formtoppen, samtidigt som fem andra lag ska passera Storvreta. Det kommer så klart inte hända.
Pixbo, Falun och Storvreta – de tre stora som pekades ut inför säsongen – kommer att spela slutspel.
Sedan är det kamp: sju lag gör upp om fem platser.
Eller egentligen sex lag, för jag tror inte Karlstad kommer vara speciellt nära till slut. Laget är fem poäng efter nu, och måste passera två lag. Det känns osannolikt. Warberg och Sirius har alltjämt en teoretisk chans att nå slutspel, men i praktiken blir det mer eller mindre omöjligt med tio poäng upp med tolv pinnar kvar att spela om, och dessutom så har båda lagen risig målskillnad.
Således: sex lag gör upp om fem slutspelsplatser.
Lag fyra till nio ryms inom sju poäng.
Vilket lag får inte spela slutspel?
Kommentarer om förutsättningarna:
4 Mullsjö, 39 p: Helsingborg (h), Växjö (b), Falun (h), Granlo (b)
Kommentar: Mullsjö har ett ganska okej schema, även om det är idel tuffa matcher. Har ändå poängchans i alla matcher och kommer greja slutspelsplats. Utgångsläget för att bli topp-4 är bra.
5 Dalen, 39 p: AIK (h), Falun (b), Växjö (h), Linköping (b)
Kommentar: Dalen har ett tufft schema – men bör klara slutspel tack vare marginalen ner till niondeplatsen. Nyckelmatchen är så klart mot AIK: vinns den matchen så blir det slutspel, skulle man dock förlora den så blir det rejält med nerv för övriga tre matcher blir väldigt tuffa.
6 Linköping, 37 p: Pixbo (h), AIK (b), Storvreta (b), Dalen (h)
Kommentar: Linköping har ett tufft schema. Visst blir det slutspel, laget har poängchans i alla matcher, men det är tveksamt om det räcker för att ta den där åtråvärda fjärdeplatsen. Laget måste i så fall ta två (troligen tre, med tanke på målskillnaden) fler poäng än Mullsjö på fyra matcher för att lyckas. Det känns övermäktigt.
7 Växjö, 35 p: Warberg (b), Mullsjö (h), Dalen (b), Sirius (h)
Kommentar: Växjö har ett okej schema och stark poängchans i alla matcher. Möter dessutom inget av de tre absoluta topplagen. Bör greja slutspel, men det krävs nog ett par segrar.
8 Helsingborg, 33 p: Mullsjö (b), Karlstad (h), AIK (h), Gävle (b)
Kommentar: Har det bästa spelschemat av alla de här lagen, med Karlstad och AIK hemma samt Gävle borta. Matchen mot AIK är givetvis en nyckel – vinst där och det blir slutspel.
9 AIK 32 p: Dalen (b), Linköping (h), Helsingborg (b), Pixbo (h)
Kommentar: Brutalt schema, så klart. Dalen och Helsingborg är grymt hemmastarka och Pixbo är i absoluta toppen. Samtidigt har laget allt i egna händer: vinner laget mot Dalen och Helsingborg så lär det bli slutspel.
Vad jag tror?
Jag tror AIK missar slutspelet.
Laget har förvisso mycket i egna händer eftersom man har tre matcher mot lag som ligger precis ovanför, men det är väldigt, väldigt tuffa matcher. Dalen och Helsingborg är väldigt bra hemma, inte minst, men å andra sidan: vinner inte AIK de matcherna så kanske man inte förtjänar slutspel heller.
Ska AIK klara det så tror jag det blir på Växjös bekostnad. Helsingborg finns förvisso inom mindre marginal, och är dessutom ett lag man ska möta, men skåningarna har ett gynnsammare spelschema och kommer nog klara det oavsett om det blir torsk mot AIK eller inte.
Det vimlar av sexpoängsmatcher under de sista fyra omgångarna, lag fyra till nio kommer möta varandra i många matcher, så förutsättningarna kan skifta snabbt.
Att jaga eller jagas innebär skillnad.
Plockar fram mentala bitar.
Men kul.
Precis så här det ska vara.
Det kommer nog inte bli samma raffinerade uppgörelse som ifjol – då slogs sex lag om fyra slutspelsplatser i sista omgången – men visst blir det här en rysare. Som SSL-betraktare är det bara att luta sig tillbaka och njuta.
Som lag inblandat i kampen är det läge att verkligen koppla på vinnarmentaliteten.
Nu är det skarpt läge nu.

***

Var tvungen att kolla av läget med Magnus Svensson i Warberg också. Han skulle ju bara lira i januari var det sagt, men var med senast mot Mullsjö.
Och ja, det blir spel resten av säsongen förutsatt att kroppen håller. Han har ju redan missat matcher och speltid på grund av att han drog baksidan på låret i första bytet mot AIK.
– Vi har sagt att vi kör match för match nu, antingen håller det eller inte. Jag fick en överbelastning när jag blev skadad, det var inte baksidan i sig utan mina höfter som gjorde att det blev fel belastning. Tanken från början var januari eftersom jag inte visste hur kroppen skulle svara. Nu har jag fått köra lite rehab så nu känner jag mig alert, sa han när jag pratade med honom igår.
Tabelläget påverkar beslutet:
– Så är det ju, hade vi haft en klar utgångsposition där vi varit i ingenmansland så hade jag hoppat av tåget. Nu gäller det att säkra nytt kontrakt och jag kan vara med och påverka utgången på något sätt så ska jag göra det, säger han.
Jakten på att bli SSL:s bästa målskytt någonsin – han är en boll bakom Hannes Öhman – bryr han sig inte om:
– Nej, inte ett skit om jag ska vara ärlig. Hellre att vi klarar kontraktet än att jag gör massa mål. Jag är bara ute efter att hjälpa laget till poäng, om jag sedan gör noll eller tio mål är skit samma, säger han.
– Egentligen borde jag tagit rekordet redan, jag hade flera bra chanser att göra mål mot Mullsjö.
Optimalt scenario är så klart nytt kontrakt och målrekord.
– Det är klart, men kontraktet är viktigast av allt.

***

Då tippar vi helgens matcher, och inleder med herrarna.

Fredag:

Linköping – Pixbo 1: Hyperintressant möte, tycker jag. Linköping har boostat sitt lag – Christian Mattsson och Milan Tomasik in – och ser oerhört bra ut på pappret, och det här blir en riktig värdemätare för östgötarna som givetvis siktar på en ny SM-final. Pixbo är bra och har varit så hela säsongen, men jag har en känsla att man kommer dra det kortaste strået här.

Lördag:

Granlo – Falun 2: Hoppet lever för Granlo, men det minskade senaste omgången efter att laget fått stryk av Pixbo samtidigt som Sirius tog två överraskande pinnar mot Falun. Just nu har Granlo fyra poäng upp till Warberg och Sirius närmast ovanför nedflyttningsstrecket – med bara fyra matcher kvar. Att plocka poäng mot Falun blir väldigt svårt, om än inte omöjligt. Dock ganska säker på tvåan.

Söndag:

Mullsjö – Helsingborg 1: Helsingborg är rejält inblandade i slutspelskampen och innehar just nu åttondeplatsen med en poängs marginal gentemot nian AIK. Varje poäng är således viktig nu, men formen är ett frågetecken efter tre förluster på de fyra senaste matcherna. Mullsjö å andra sidan har varvat upp på sistone och står på tre raka segrar (om än mot bottenlag) och jag tror det blir en fjärde raka. Västgötarna känns på gång.

Storvreta – Gävle 1: Storvreta har varvat upp på slutet, stjärnorna har börjat leverera som de ska och det känns som att Uppsalalaget ska fixa tredjeplatsen i tabellen till slut. Jumbon Gävle, som redan är klara för degradering, bör bli en säker seger för hemmalaget, även om det är vanskligt att spela mot lag som inte har något att lira för.

Warberg – Växjö 2: Warberg gör en medioker säsong och slåss i första hand för att säkra kontraktet. Laget står på tre raka förluster och det är framförallt problem i offensiven. Det känns som det blir jobbigt mot ett gediget och spetsigt Växjö också, tippar jag. Gästerna har inte minst spetsarna Filip Kjellsson och André Andersson i bra slag. Blir en tvåa.

Dalen – AIK 1: AIK kämpar för att ta sig upp bland de åtta bästa men har ingen bra formkurva, speciellt inte på bortaplan där det blivit tre raka nederlag. Det blir inte lätt att plocka Dalen borta heller, Umeågänget studsade tillbaka efter några jobbiga nederlag senast när Helsingborg besegrades, och är riktigt tunga på hemmaplan. Etta.

Karlstad – Sirius 2: Sirius är i bra slag och har inte minst fyra raka bortasegrar på kontot, där Falun slogs tillbaka med 7-6 efter övertid senast. Jag tror det blir en ny bortaseger nu, för Karlstad har sett bleka ut på slutet. Värmlänningarna har fem poäng upp till slutspelet, och det här en match som måste vinnas om man ska in i den kampen, men det blir inte helt lätt. Tror Sirius tar detta.

Damerna då!

Lördag:

Falun – Endre 2: Falun har en blytung säsong och kommer inte ha något att hämta på hemmaplan mot topplaget Endre heller. Solklar bortaseger bör det bli, och Endre lär vara rejält poängsugna efter att bara ha spelat in en pinne på de två senaste matcherna, efter att ha tappat en 4-1-ledning mot Täby till kryss och sedan fallit med uddamålet mot toppkollegan Pixbo.

Karlstad – Jönköping 1: Enkla förutsättningar för Jönköping – laget har 15 poäng upp till Karlstad närmast ovanför nedflyttningsstrecket med 15 poäng kvar att spela om, så det måste bli seger för att det sista halmstrået ska finnas kvar. Men Karlstad är i skaplig form, så allt tala för hemmaseger. Tippar etta.

Malmö – Täby 2: Som sagt, Täby har varvat upp den senaste tiden och spelar sin bästa innebandy för säsongen, även om det bara blev en uddamålsvinst mot Linköping senast. Laget får gälla som favorit borta mot Malmö, men det lär inte bli tal om någon storseger, men jag tror ändå att gästerna drar längsta strået till slut. Ny uddamålsseger, kanske?

Söndag:

Linköping – Rönnby X: Första mötet slutade 4-4 efter en sen kvittering av Linköping, och det är inte omöjligt att det blir kryss igen. Rönnby är i kraft av tabellplacering och spelartrupp favoriter, men Linköping har gjort det ganska bra trots Amanda Larsson-tappet och är ett tajt och svårspelat lag. Dunkar in krysset.

Dalen – Huddinge 1: Måstematch – för båda lagen. Både Dalen och Huddinge står på 21 poäng och har tre poäng upp till åttan Linköping och nian Malmö – så vinst skulle skjuta in ny energi i kampen om slutspelsplatserna. Hur går det? Öppen match, men känslan säger att hemmalaget Dalen knyter ihop det här i en tajt och målsnål match.

Pixbo – Iksu X: Snacka om toppmöte. Pixbo vann höstens möte med 5-3 på bortaplan, men Iksu har blivit bättre sedan dess. Oerhört intressant kamp mellan Pixbos defensiv och Iksus offensiv – och tror nog att det landar i ett kryss, även om magkänslan lutar åt seger för gästerna. Högkvalitativ toppmatch mellan tvåan och ettan i tabellen.

Uppsala – Kais Mora 2: Åtta raka segrar. Det är en imponerande svit som Uppsala byggt upp, där Rönnby 2-1-besegrades på bortaplan senast. Kais Mora har varvat upp de senaste matcherna, har fått ett eminent tillskott i Amanda Larsson, och känns som favoriter i den här matchen. Tippar att Uppsalas segersvit tar slut – men laget kommer inte ge sig frivilligt. Kais Moras spetsigare offensiv avgör.

***

Full bevakning under söndagen!

  • Tjänstgörande sportredaktör: Christoffer Glader
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB