Startsida / Inlägg

Ett drama i Alfred Hitchcock-anda

av Jonas Gustavsson

Alfred Hitchcock, den välkände och mytomspunna regissören, var känd för sin förmåga att skapa spänning i filmer.
Därför refereras det ofta till honom när något känns välregisserat och dramatiskt.
SSL-upplösningen faller onekligen in i den kategorin.
Två resultat – Huddinges säkra seger mot Linköping och Karlstads överkörning av Uppsala – har skapat ett drama inför de tre sista omgångarna.
Det finns en slutspelsplats i potten – och fem lag är med i kampen.
Fem lag som nu ryms inom bara två poäng.
Högdramatiskt.
Just nu är det Karlstad av alla lag som sitter i förarsätet.
Det Karlstad som hade en genomusel säsong ifjol, som länge såg ut att åka ur men som närmast nog mirakulöst lyckades kravla sig förbi Telge i slutet, överlevde ett ovisst kval och därmed förnyade sin SSL-status.
Det Karlstad som haft stora problem med skador under säsongen – inte minst Linnéa Wallgren – och som också varit lite av rubrikernas lag efter ett antal spelaravhopp.
Just det Karlstad har nu pole position i kampen om sista slutspelsbiljetten.
– Vi sa inför den här säsongen att vi inte ska vara inblandade i botten. Nu är vi på slutspelsplats istället. Det tyder på att vi gjort något bra, sa kaptenen och stjärnan Tilda Flodell efter dagens 6-2-viktoria mot Uppsala.
Värmländskorna visar prov på stor mental styrka.
Trots det turbulenta fjolåret, trots skador och avhopp, trots en del tuffa resultat under säsongen så har man nu en slutspelsplats i egna händer.
Just pressen och stressen ifjol kan till och med vara en fördel nu.
Karlstad vet hur det är att vara under press.
– Vi har visat att vi kan hantera sådana här lägen innan. Vi gjorde det idag igen. Vi visar att vi kan knyta näven och leverera när det väl gäller, sa Flodell.
– Med tanke på säsongen, skadorna och avhoppen så har vi gjort det bra. Så är det ju faktiskt.
En av lirarna som gör det bra är just Tilda Flodell, en av lagets härförare och stjärnor.
Hon har legat sjuk i veckan och inte tränat, signade ett nytt tvåårsavtal under torsdagen och sopade in tre bollar mot Uppsala.
Klass.
Men omdömet präglades av typiskt kaptenssnack:
– Jag är en av de som ska leda laget, men även om det inte alltid syns i protokollet så är det många spelare som driver det här laget. Det är laget, inte jag, som ska framhävas, sa hon.
Karlstad har en hög nivå.
De sopade ju dit ettan Pixbo nyligen, inte minst.
Och Flodell är självsäker inför ett eventuellt slutspel:
– Det var längesedan Karlstad var i ett slutspel och jag tycket vi förtjänar att vara där. Jag tror vi skulle kunna störa en del lag där också. Det känns inte som vi bara skulle vara där för att åka ut. Vi kan hota topplagen, det har vi visat innan, sa hon utan att tveka.
Vi får se.
Karlstad ska ta sig dit först och främst.
Fyra lag jagar.
Knappa marginaler.
Det blir en kamp in på mållinjen.
I sann Alfred Hitchcock-anda.

***

Dramat:

7 Täby, 33 poäng, 0
8 Karlstad, 26 poäng, -29
9 Malmö, 25 poäng, -40
10 Linköping 24 poäng, -21
11 Huddinge, 24 poäng, -29
12 Dalen, 24 poäng, -29
13 Jönköping, 8 poäng, -95

***

Dagens resultat:

Linköping – Huddinge 1-4: Det var ett måste för Huddinge att vinna – och då gjorde man precis det. Matchen rivstartade, lagen bombade in fem mål på 18 minuter i första perioden, sedan var butiken stängd under resten av bataljen. Både Elin Roos och Li Jerkesten sköt mål för tredje matchen i rad och hade stor del i segern. Därmed är Huddinge med i racet om åttondeplatsen, och har nu samma poäng som Linköping. Två pinnar skiljer upp till slutspelsplatsen.

Endre – Rönnby 8-1: Matchen blev en timme försenad på grund av flygkaos där domarna inte kom till Gotland i tid – men väl i spel så körde Endre över gästerna från Västerås och tog en solid seger. Det var proppen ur i sista perioden som slutade hela 5-0. Två baljor av Anna Jakobsson, som avslutade sin två matcher långa måltorka. Endre tog därmed ett stort steg mot att bli bland de fyra bästa i sammandraget.

Pixbo – Malmö 8-3: Väntad hemmaseger så klart, där Pixbo satte in ett ryck i början av andra perioden, skickade in tre snabba mål, tog ledningen med 5-2 och avgjorde bataljen. Pixbo behåller därmed serieledningen med två poängs marginal till Iksu. Malmö å sin sida tappade åttondeplatsen – och får nu vara jägare istället för byte i nästa omgång.

Täby – Iksu 7-11: 6-1 efter första och 8-3 efter andra – då var matchen så klart avgjord för Iksus del, även om Täby närmade sig något under slutakten. Emelie Wibron dunkade in ett hattrick och har nu gjort 42 mål, och håller därmed alltjämt undan i skyttetoppen. Glödheta Täby-stjärnan Ranja Varli smackade in tre nya pinnar, hon har gjort totalt 14 poäng på de fyra senaste.

Kais Mora – Dalen 7-0: Väntad seger, så klart. Åttonde raka vinsten för de regerande mästarna. Målmaskinen Malin Andréason har hittat höstens målform igen och smackade in fyra bollar vilket gör att hon är uppe på 41 fullträffar och skuggar Emelie Wibron, 42 mål, i skyttetoppen.

Karlstad – Uppsala 6-2: En snabb 2-0-ledning – det grundlade Karlstads solida hemmaseger mot Uppsala, och ger laget ett perfekt utgångsläge inför fortsättningen då man nu har åttondeplatsen i den tajta slutspelskampen. Tilda Flodell sopade in tre bollar och gjorde mål för femte matchen i rad.

Jönköping – Falun 6-5: En match som inte betyder något, då båda lagen åker ur. JIK vann och unga stjärnan Ellen Svensson sköt två mål – vilket betyder att Falun med största sannolikhet blir jumbo i serien, om inget konstigt händer i slutspurten. Agnes Edlund, Falun, gjorde föresten ett hattrick.

***

Uppsnack inför den späckade söndagen kommer under morgondagen.

  • Tjänstgörande sportredaktör: Christoffer Glader
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB