Startsida / Inlägg

Fem lag och en plats – de klarar det…

av Jonas Gustavsson

Fyra omgångar kvar i damernas SSL.
Sex lag är klara för slutspel.
Täby, som har nio poäng ner till strecket med tolv poäng kvar att spela om, kommer också att lira slutspelsinnebandy.
Således finns det en slutspelsbiljett kvar – och fem lag som som slåss om den.
Vilka tar den?
Förutsättningarna inför avslutningen:
8 Malmö, 25 poäng, -35
Matcher kvar: Pixbo (b), Jönköping (h), Iksu (b), Linköping (h)
Kommentar: Tufft schema och skånskorna kan inte räkna med några poäng borta mot ettan Pixbo och tvåan Iksu. Jönköping ska å andra sidan vara tre pinnar – sedan har man Linköping hemma i sista. Det kan mycket väl vara en helt avgörande match för slutspelsplatsen.
9 Linköping, 24 poäng, -18
Matcher kvar: Huddinge (h), Iksu (b), Uppsala (h), Malmö (b)
Kommentar: Bra schema. Iksu borta är tufft så klart, men Huddinge och Uppsala hemma är klar poängchans och vinns de två matcherna så har östgötarna pole position inför avslutningsmatchen mot Malmö där man kanske kan kryssa sig till slutspel. Har dessutom bäst målskillnad av alla slutspelsjagande lag.
10 Dalen, 24 poäng, -22
Matcher kvar: Kais Mora (b), Täby (b), Falun (b), Rönnby (h)
Kommentar: Riktigt tufft schema så klart. De ska bli en trea mot Falun, i övrigt är det tuffa motståndare. Dalen kan ta poäng av både Täby och Rönnby, det är inte helt omöjligt, men det krävs nog fyra, fem poäng där om det ska bli slutspel och det är tveksamt om Umeålaget mäktar med det.
11 Karlstad, 23 poäng, -33
Matcher kvar: Uppsala (h), Rönnby (b), Täby (b), Falun (h)
Kommentar: Skapligt schema ändå. Har poängchans i alla matcher, men det lär krävas upp emot 30 poäng för att nå slutspel och det är frågan om Karlstad verkligen kan ta det i de här matcherna.
12 Huddinge, 21 poäng, -32
Matcher kvar: Linköping (b), Endre (h), Rönnby (b), Pixbo (h)
Kommentar: Brutalt schema så klart. Även om det skulle bli seger i nyckelmatchen mot Linköping så blir det i det närmaste omöjligt att ta en slutspelsplats, för de tre avslutningsmatcherna ska, om man ser till tabell och spelarmaterial, generera noll pinnar. Huddinge måste skrälla rejält om det ska bli slutspel.
Mitt tips:
Jag tror Linköping tar det.
Schemat är okej, målskillnaden den bästa, och känslan är att laget kommer ha åttondeplatsen inför sista matchen mot Malmö, vilket kommer tvinga skånskorna att verkligen gå för en trepoängare medan Linköping kan spela mer på resultatet.
Det som talar emot Linköping är formen: en seger på de sex senaste.
Jag tror ändå de klarar det.
Just avslutningsmatchen, Malmö mot Linköping, har potential att bli en höjdare. De där två lagen har ju byggt upp en rivalitet efter det heta SSL-kvalet ifjol – och kan nu stå i en vinna eller försvinna-match igen.
Läckert.
Just det: jag tippade ju Linköping som åtta i tabellen inför säsongen. Det kan ha del i mitt tips nu.

***

Då tippar vi fredagens matcher:

Täby – Iksu 2: Det blir svårt för relativt tunna Täby att stå emot maskinen Iksu som dessutom lär vara tämligen revanschsugna efter torsken i seriefinalen mot Pixbo senast. Iksu ska vara en, två och tre klasser bättre. Täbys hopp står som brukligt till spetsen, där Ranja Varli är glödhet just nu (sju mål och elva poäng på tre matcher), men inte ens det lär räcka.

Kais Mora – Dalen 1: Kais Mora svajade där ett tag men efter smällen mot Iksu, förlust 2-8, så har laget vunnit allt och är nu uppe i sju raka vinster där sensationslaget Uppsala tämligen enkelt manövrerades ut senast. Det lär bli en åttonde raka seger mot Dalen också. Umeågänget gjorde det bra mot Huddinge senast (6-2), men har inget att hämta här.

Endre – Rönnby 1: Klurigt möte, för Endres form är tveksam. Gotländskorna tappade en tremålsledning till kryss mot Täby, föll mot Pixbo och vann ”bara” med 2-1 mot jumbon Falun senast. Rönnby å sin sida har ny tränare i Johan Kökeritz och är svårvärderade just nu. Lagen har offensiv spets men har bara gjort sju respektive sex mål de tre senaste omgångarna. Dunkar ändå in ettan, Endre borde kunna ta den här fajten. Noterbart: Anna Jakobsson har inte gjort mål på två matcher…

Jönköping – Falun 1: Det är redan klart att både Jönköping och Falun spelar i Allsvenskan nästa säsong – så den här matchen betyder ingenting, mer än prestige. Vad det betyder för matchbilden återstår att se. Tippar på en målsnål tillställning där hemmalaget drar längsta strået i kraft av hemmaplan.

Karlstad – Uppsala X: Efter åtta raka vinster så föll Uppsala rejält mot Kais Mora senast. Vad betyder det för laget? Ska bli intressant att se. Att möta Karlstad borta är inte helt enkelt, värmländskorna är rätt bra på hemmaplan just nu – tre segrar på fyra senaste – och jagar en slutspelsbiljett. Doftar lite kryss här, tror jag.

Linköping – Huddinge 1: Ska det bli slutspel så är detta en match som Huddinge måste vinna, annars halkar man för långt efter Linköping (sex poäng) och kommer ha för många lag mellan sig själva och slutspelsstrecket. Linköping har fem förluster på de sex senaste och svajar lite, men känns ändå vassare än Huddinge så smyger in en etta. Linköpings 16-åriga Amanda Ljunggren har målat i två raka matcher – förlänger hon sviten?

Pixbo – Malmö 1: Pixbos skalper den senaste tiden imponerar, först uddamålsseger borta mot Endre och sedan klar hemmavinst mot Iksu. Poängkontot lär fyllas på med en ny trea i hemmakampen mot Malmö. Skånskorna har ett knippe spelare i fin poängform – Ellen Rasmussen, Rebecca Mårtensson, Marlene Lennartsson – men det lär inte räcka mot serieettan. Bland Pixbo-spetsarna så sticker Sara Helin ut just nu med åtta mål på de sju senaste.

***

Full bevakning under kvällen!

  • Tjänstgörande sportredaktör: Christoffer Glader
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB