Startsida / Inlägg

Grusas drömmen för AIK redan nu?

av Jonas Gustavsson

Tre omgångar kvar i herrarnas SSL.
Då är frågan – grusas AIK:s slutspelsdrömmar redan nu?
Den forna storklubben brände ju slutspelet ifjol, och nu klämtar klockan även den här säsongen. Laget ledde mot Dalen i förra omgången, men fick till slut nöja sig med en pinne eftersom det blev en övertidsförlust.
Därmed är avståndet upp till åttondeplatsen tre poäng.
Nu väntar hemmamatch mot blytunga Linköping – en match som AIK måste vinna för att drömmen om slutspel ska leva vidare.
Jag tror inte man gör det.
Jag tror att Linköping vinner, att åttan Helsingborg gör detsamma mot Karlstad, och då är det kört. Vid det scenariot skulle det skilja sex poäng mellan AIK och Helsingborg inför de två avslutande omgångarna, och även om AIK och Helsingborg möts i den näst sista omgången så blir det tufft, eftersom skåningarna har Gävle i sista omgången medan AIK ska ta sig an Pixbo.
Nej, ska AIK har chansen på slutspel så är det seger mot Linköping som gäller.
Annars är det godnatt.
Vad skulle en slutspelsmiss innebära för AIK?
Nja, det är klart att det är bittert, men ingen katastrof. Klubben har gått den tyngsta kampen vid sidan om planen, där man jobbat hårt för att sanera ekonomin. Av vad jag hört så är klubben hyfsat på fötterna nu och ser med tillförsikt fram emot framtiden efter det stålbad som genomlidits.
Nästa säsong kommer ju dessutom Kim Nilsson hem – jo, hans kontrakt med AIK är vattentätt enligt klubben – och det blir så klart ett lyft.
En man gör inget lag, men han bidrar inte bara med kompetens på planen, han är en av Sveriges bästa innebandyspelare, gör AIK till ett mer respekterat lag och ökar intresset kring klubben.
Nyckeln för AIK är att bygga ett så bra lag som möjligt kring superstjärnan.
Ifjol ryktades en hel del vara på väg bort. Samma nu. Kevin Björkström uppvaktas. Patrik Åman lär grubbla. Karl-Johan Iraeus likaså. Rickie Hyvärinen har sagt att det är hans sista säsong (även om sådant inte kan ristas i sten). AIK har säkerligen en hel del pusslande att ägna sig åt under våren.
Men tillbaka till den här säsongen.
Chansen lever ju fortfarande:
Jag tror AIK får oerhört svårt mot Linköping – men det är ingen omöjlighet att ta tre pinnar mot östgötarna.
Helsingborg kan också torska mot Karlstad. Större under har hänt.
Det kan skilja allt mellan noll och sex poäng mellan AIK och Helsingborg när vi summerar den här omgången.
Jag tror det blir närmare sex än noll, men det är bara vad jag tror.
För dramatikens skull hoppas jag dock att AIK slår Linköping och att Karlstad vinner mot Helsingborg. Annars riskerar årets upplösning av SSL att bli en ganska trist historia.

***

Kollade över statistiken i de senaste omgångarna.
Alexander Galante Carlströms facit sticker ut. Rejält.
Han toppar poängligan med 69 poäng på 23 matcher – där han gjort smått magiska 41 poäng på de tio senaste matcherna.
41 poäng.
Mer än fyra pinnar per match.
Galet bra.
Han vinner poängligan i stor stil, så klart.

***

Då tippar vi veckans matcher.

Tisdag:

AIK – Linköping 2: En måstematch för AIK om drömmen om slutspel ska leva vidare. Laget är just nu tre poäng från åttondeplatsen, och har fyra poäng upp till sexan Växjö och sjuan Linköping. Skulle AIK förlora här, och andra resultat gå emot, så kan slutspelsplatsen mer eller mindre vara körd efter den här omgången. Vinner AIK då? Tveksamt, Linköping är ett bättre lag och säkerligen revanschsugna efter Pixbo-torsken. Tror på tvåa.

Onsdag:

Falun – Dalen 1: Dalen tog en tung övertidsseger mot AIK senast vilket mer eller mindre säkrade slutspelsplatsen och nu har Umeålaget dessutom slagläge på fjärdeplatsen som skulle innebära hemmafördel i kvarten. Dalen är just nu fyra, men det är tätt bakom. Falun spelar hemma och är favorit, och jag tror också på hemmaseger. Mästarna körde över Granlo senast och är revanschsugna efter höstens förlust mot just Dalen. Alexander Galante Carlström är dessutom i sanslös poängform.

Helsingborg – Karlstad 1: Helsingborg vann en tuff och tajt kamp borta mot Mullsjö senast och visade verkligen klass. Hemma är laget urstarkt. Karlstad har tre raka torsk och har inte så mycket att spela för i ingenmansland i tabellen – så det här bör, och ska, bli en solid hemmaseger. Många av lirarna i det skånska laget visar dessutom fin form just nu.

Gävle – Granlo 2: Måstematch för Granlo så klart om hoppet om nytt SSL-avtal ska leva vidare. Gänget från Sundsvall har fem poäng upp till Warberg ovanför det negativa strecket med bara nio poäng kvar att spela om. Skulle Granlo vinna här – samtidigt som Warberg torskar mot Pixbo – så är läget dock ett helt annat eftersom man möter just Warberg i näst sista omgången. Snacka om nagelbitare om det då bara skiljer två pinnar mellan lagen. Men vi är inte där än – men visst ska Granlo slå Gävle.

Pixbo – Warberg 1: Det känns inte realistiskt att tro att Warberg, som öppnade bra mot Växjö senast men som sedan tappade i slutet, ska kunna lugga topplaget Pixbo på poäng i det här västkustderbyt. Det skiljer helt enkelt för mycket mellan lagen. Nu har ju dessutom Patrik Malmström – poäng i tio raka – börjat hitta formen. Blir en etta.

Torsdag:

Sirius – Storvreta X: Snacka om intressant derby mellan två formstarka lag. Sirius, tre segrar på de fyra senaste, och Storvreta, fem segrar och en oavgjord på de sex senaste, saknar båda desperation – Sirius klarar kontraktet, Storvreta går till slutspel – men det osar ändå av prestige, och Storvreta går ju för att säkra tredjeplatsen. Svårtippat, men drar in ett kryss.

Växjö – Mullsjö X: Förra årets kvartsfinalserie mellan Växjö och Mullsjö var en av höjdpunkterna i slutspelet. Det är inte helt omöjligt att de möts i kvarten i år heller – men det är en bit dit. Två poäng skiljer i tabellen till Mullsjös fördel, och båda har chansen på fjärdeplatsen – och hemmafördel i kvarten – så det är viktiga pinnar på spel. Svårtippat möte som kan gå hur som helst – så fegar ur med ett kryss.

***

Snacka om het omgång. Bra matcher – och mycket på spel. Kan knappast bli bättre.

  • Tjänstgörande sportredaktör: Christoffer Glader
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB