Startsida / Inlägg

Halmstrån – men tack för spänningen, AIK

av Jonas Gustavsson

Alltså – jag ska erkänna att jag mer eller mindre hade räknat bort AIK från slutspelet.
Jag får kalkylera om.
En heroisk arbetsinsats, plus ett gäng nyckelräddningar av en glödhet Patrik Åman, gjorde att AIK kunde besegra hemmastarka Helsingborg med 4-3 i Skåne – en oerhört stark prestation.
Sedan var det ju en speciell match:
Mycket på spel.
Oerhört viktiga poäng.
Det var som någon sa: i slutet av säsongen är inte alla resultat logiska, lag har olika mycket att spela för, mentala aspekter börjar spela in, det blir en helt annan påfrestning.
Så väl mentalt som fysiskt.
Helsingborg var inte dåliga. Kunde lika gärna ha vunnit. Men AIK var inte oförtjänta av att vinna.
Segern gör att den slutomgång som i morse kändes ganska sval, brinner till rejält.
Skulle dessutom Linköping torska mot Storvreta på tisdag – inget otroligt scenario – så kommer AIK flåsa hela tre lag i nacken i slutomgången.
Även om spelschemat talar till AIK:s nackdel – Mullsjö möter Granlo, Helsingborg ställs mot Gävle, Linköping tar emot Dalen samtidigt som man själva möter serieettan Pixbo hemma – så är inte alltid slutomgångar logiska.
Nerver.
Anspänning.
Avslutningen blir spännande.
– Visst, vi måste ha hjälp av andra lag, men lagen ovanför är nog ganska nervösa nu och i sista omgången kommer det vara mycket nerver inblandade. Det blir ovisst, sa Patrik Åman när jag surrade med honom nyss.
Han har en poäng.
Att AIK kan vinna mot Pixbo hemma betvivlar jag inte.
Det känns mer otroligt att Mullsjö eller Helsingborg ska torska mot Granlo och Gävle som redan är klara för allsvenskt spel.
Då är nog Linköping hoppet – men då måste östgötarna torska mot både Storvreta och Dalen.
AIK greppar efter halmstrån. Men hoppet lever.
– Att lagen möter de som åker ur talar inte till vår fördel. Jag hoppas de spelar för tröjan och hedern, det är vårt hopp, sa Åman.
Hur som helst:
Tack för spänningen, AIK.
Nu får vi nerv i slutomgången, trots allt.

***

Grattis Warberg!
Efter en tung och turbulent säsong så lyckades den forna storklubben – en av de mest anrika i svensk innebandy – säkra nytt SSL-kontrakt.
Laget var bättre i två perioder, men ledde ändå bara med 2-0 mot Granlo. Sedan kom 1-2 direkt i tredje – och det skapade nerv.
En stund.
Sedan satte fältherren Rikard Eriksson 3-1, på pricken efter tio minuter av sista, vilket var som att skruva upp locket på en ketchupflaska. Sex mål till föll under andra halvan av sista perioden, Warberg vann till slut med massiva 9-1.
Därmed är kontraktet klart.
Glädje?
– Det är mest lättnad. Nu kan man andas ut, sa Eriksson.
Alla jag pratat med de senaste veckorna har sagt att det hade varit närmast nog en katastrof för SSL om Warberg åkt ur. Ett av de starka varumärkena, en av de mest kända klubbarna utanför den nördiga innebandysfären.
Samtidigt är man inte bättre än man presterar på plan.
Pressen har varit tung på ”nya” Warberg.
– Man ska ha press på sig när man spelar i Warberg. Men det är klart, när man riskerar att åka ur så ökar pressen i en sådan här klubb. Många har haft stora tyngder på axlarna. Det har varit anspänning. Warberg ska vara i slutspel, men sedan får man se till vad som hänt i klubben. Vi har tappat 17 gubbar på två år och inte haft någon kontinuitet, sa Eriksson.
Men han tror att klubben kan bli en maktfaktor igen:
– Absolut. Vi har gjort ett generationsskifte. Nu gäller det bara att alla stannar och att vi kanske får in ett par tyngre namn. Då kan vi vara med i toppen.
Warbergs lycka blev Granlos olycka.
Sundsvallsklubben charmade hela SSL när man kom upp 2012 och gick till slutspel första säsongen. Det var ”Cirkus Granlo”, en frisk fläkt. Men de senaste säsongerna har det inte varit så mycket cirkus, utan bottenplaceringar, ekonomiska kriser och, om vi ska vara ärliga, ganska grått.
Tappet av världsbacken Robin Nilsberth inför i år blev för tungt.
Mot Warberg kämpade laget på. Men efter 3-1 så rasade allt. Målen bara ramlade in. Efter 4-1 sopade keepern Thomas Åhrberg hjälmen rätt i golvet i frustration.
Efter 5-1 sparkade Johan Samuelsson klubban upp i luften.
Det var svårt att inte lida med dem.
Eller som Eriksson sa:
– Fan att ha den bussresan hem som de har. Jag lider med dem fast jag är glad för vår skull.
Den stora frågan nu: vad händer med Johan Samuelsson, en av världens bästa spelare?
För SSL:s skull hoppas jag han blir kvar i SSL.
Han är en artist som ska vara på de största scenerna.
Noterbart: Daniel Nordlund sköt hattrick för Warberg. Mot sin moderklubb. Valde att inte fira sina mål alls. Respekt.

***

Högklassig underhållning i Nyhemshallen.
Kul att titta på.
Falun vann till slut med 6-5.
Efter en grym vändning.
Mullsjö sköt två snabba mål i början av sista perioden och ledde med 5-3.
Sedan kom upphämtningen:
Simon Cederström, som äntligen är tillbaka efter skada, sopade in 5-4 efter en delikat framspelning av Casper Backby.
Simon Palmén gjorde 5-5 med ett distinkt skott.
Och superstjärnan Rasmus Enström skickade in 5-6, efter att helt oförsvarligt blivit lämnad ensam i slottet och fått öppen gata mot målet.
Starkt av Falun.
Trots att Alexander Galante Carlström – för ovanlighetens skull – lämnade matchen utan att göra avtryck i poängprotokollet.
Många som var bra i matchen: Simon Palmén visade klass, Petter Van Keppel börjar hitta riktigt bra form, Kasper Hedlund är en klassback. Bland annat.
Jag pratade om frågetecken inför matchen.
Falun rätade ut några av dem, tycker jag.
Det gjorde inte Mullsjö. Stundtals bra, men bjuder på alldeles för mycket, precis som mot Växjö senast. Blir naiva, tappar boll, blir sönderkontrade. Brister i tålamodet i det defensiva jobbet, liksom.
Tre raka förluster för västgötarna.
Fjärdeplatsen är körd.
Slutspelsplatsen är inte klar.
Det finns en del att grubbla på där. Mullsjö går in som en outsider i slutspelet (jo, man går dit, Granlo ska man bara vinna mot i sista omgången), istället för den utmanare som man kändes som inför säsongen.

***

Växjö har skapat sig ett ypperligt läge att få hemmafördel i kvartsfinalen.
Laget vann nyckelmatchen mot Dalen med 3-1 på bortaplan, klev förbi i tabellen och är nu just fyra i sammandraget. Laget har Sirius hemma i sista omgången, ett Sirius som inte har något att spela för.
Gyllene läge alltså.
Matchvinnare för Växjö ikväll?
Jonathan Andersson.
Som gjorde sitt första SSL-mål när han skickade in 2-1 i mittperioden, bara 38 sekunder från paussignalen. Snacka om fint tillfälle att smacka in sitt första mål.
Dessutom: killen är från Skellefteå, rivalstaden till Umeå.
Släkten är alltid värst.
Om någon nu hade missat det.
Anderssons mål kom efter en snabb spelvändning där han avslutade själv.
3-1 kom sedan genom Manuel Engel, efter att han lämnats hel ren i slottet och fått en fin passning av André Andersson.
Två mål där Dalens normalt sätt vattentäta försvar fallerade.
Dalen avslutar med bortamatch mot Linköping i sista omgången. Laget har alltjämt chansen på fjärdeplatsen, men måste då vinna samt förlita sig på att Växjö torskar i sista omgången.

***

Pixbo går mot andra raka seriesegern.
Väntad seger med 5-3 mot avsågade Karlstad ikväll.
Pixbo tappade dock en 3-1-ledning till 3-3 i sista perioden – innan lite pånyttfödde Patrik Malmström säkrade segern genom att göra 4-3-målet, efter det orkade inte värmlänningarna att resa sig.
Inför sista omgången så har Pixbo en poäng att gå på gentemot tvåan Falun – så seriesegern, och förmånen att få första slutspelsvalet, kommer avgöras först nästa lördag.
Att få välja kvartsfinalmotståndare först – även om det bara finns svåra motståndare – är så klart en stor fördel.
Trots att Pixbo visade motsatsen ifjol med sin härdsmälta mot Helsingborg.

***

Daniel Stenlund, Sirius, är övertidsmannen nummer ett just nu.
Han avgjorde ju på övertid mot Falun.
Nu avgjorde han mot Gävle.
Dessutom i sitt första byte i matchen.
Målet betydde 2-1 och seger i en målsnål historia.
Därmed är Sirius klara för SSL-spel kommande säsong, men det hade man varit oavsett eftersom Granlo föll mot Warberg.

***

Damerna idag:

Iksu – Linköping 12-1: Inget snack, alls. I alla fall inte i två perioder, då Iksu dominerade stort. Säsongens målmaskin Emelie Wibron matade in fyra nya bollar och har därmed gjort 46 påsar totalt i år, en putsning av det tidigare personliga rekordet med 20 (!) mål. Där kan man snacka om att ha fått igång målskyttet – även om det givetvis har med positionsbytet att göra också. Iksu slog för övrigt målrekord sedan högsta serien blev en riksserie: man hade själv det tidigare rekordet på 212 gjorda mål, i år har man lyckats sätta imponerande 213 bollar. Hittills.

Täby – Dalen 7-4: Het, hetare, Ranja Varli. Dalen lyckades inte sno några pinnar i Stockholm, till stor del på grund av Ranja Varli som är i superform. Hon hade klubban i sex av sju hemmamål, och har nu gjort 19 poäng på fem matcher. Kan hon konservera den formen till slutspelet så har Täby kanske chans att sno någon match mot topplagen.

Huddinge – Endre 4-5 (ot): Det kändes som ett måste för Huddinge att vinna senast för att vara med i slutspelskampen, och det kändes som ett måste att sno poäng av Endre också – och det gjorde man. Endre ledde med 4-2 efter två perioder, men Huddinge kom ikapp i sista, innan Endre avgjorde på övertid. Men en pinne för Huddinge som kan bli oerhört tung i slutspelskampen. Huddinge har Rönnby och Pixbo kvar på programmet.

Falun – Kais Mora 5-15: Förväntad överkörning – det mest anmärkningsvärda är väl egentligen att Falun lyckades med konststycket att få in fem bollar, om vi ska vara elaka. Stjärnorna i Mora var på spelhumör: fem poäng av Anna Wijk, fyra poäng av Amanda Larsson och fyra nya mål av Malin Andréason. Dessutom hattrick av backarna Moa Tschöp och Elin Reinestrand.

Malmö – Jönköping 4-1: Malmö slog tillbaka Jönköping, precis som väntat, och är nu i förarsätet i slutspelskampen. Skånskorna är åtta i tabellen, två pinnar före nian Karlstad, och ytterligare poäng före resten av jägarna. Malmö har därmed skapat sig ett ypperligt läge inför slutspurten, där allt lär avgöras i sista omgången mot Linköping.

Rönnby – Karlstad 6-3: Karlstad lyckades inte sno poäng i Västerås och tappade åttondeplatsen där man nu är två pinnar efter Malmö. Men har kanske bäst slutschema av jägarna, med Täby och Falun kvar på menyn. Men det måste bli poäng mot Täby, annars blir det väldigt jobbigt. Adina Augustsson smackade in tre bollar för hemmalaget.

Uppsala – Pixbo 1-2: Pixbo fortsätter hitta sätt att vinna matcher – och slog tillbaka sensationslaget Uppsala med knappa 2-1 på bortaplan. Uppsala ledde med 1-0 efter två och en halv period, innan Eliska Krupnova kvitterade och Julia Larsson sköt hem segern till Göteborg. Tack vare segern så behåller Pixbo serieledningen, två pinnar före gigantkollegan Iksu.

***

Intensiv söndag. Match på tisdag – sedan ny intensiv helg. Mycket innebandy nu.

  • Tjänstgörande sportredaktör: Christoffer Glader
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB