Startsida / Inlägg

En trio med skönt utgångsläge

av Jonas Gustavsson

Sista omgången i damernas SSL blir en rysare.
En slutspelsplats finns i potten – fyra lag har chansen att knipa den.
Men jag tänker bara på tre av dem, för sannolikheten att Huddinge ska bli åtta är minimala, då laget dels måste slå serieettan Pixbo, dels måste få tre andra matcher med sig, bland annat att Falun ska skrälla mot Karlstad. Det kommer inte hända, inte en chans. Trots att vad som helst kan hända i innebandy, så kan inte just det hända.
Malmö, Dalen och Karlstad gör upp om det här.
Vilka som drar längsta strået?
Alltså, det här är oerhört ovisst.
Det känns mer eller mindre helt öppet.
Jag tycker alla lagen har en stor procentuell chans att fixa det här.
Malmö har allt i egna händer med en pinne att gå på jämfört med Dalen och Karlstad, men ställs mot rivalen Linköping. Östgötarna har förvisso inget att spela för, men lagen möttes i SSL-kvalet i våras och gillar att kivas med varandra, så jag tror inte att de kommer att åka till Skåne och lägga sig platt. De vill vinna. Det har de stor chans att göra: de kan spela avslappnat och chansa lite, samtidigt som Malmö m-å-s-t-e vinna på den hemmaplan där man haft stora trubbel under hela säsongen.
Jag är inte alls säker på att Malmö pallar den pressen.
Dalen ställs mot Rönnby hemma, ett Rönnby som inte har något att spela för, ett Rönnby med en ny tränare som fortfarande söker lite efter identiteten, och ett Rönnby som absolut inte är oslagbart. Dalens säsong har inte varit någon succé precis, men nu har laget vittring, hemmaplan och matchen känns öppen. När lagen möttes i höstas så vann Rönnby med 4-3, mycket talar för att det blir lika tajt den här gången.
Karlstad möter jumbon Falun hemma, seriens stora slagpåse, och det ska naturligtvis bara bli värmländsk seger. Det kan till och med bli så att siffrorna rinner iväg. Karlstad vet vad som gäller för kampen om den sista slutspelsbiljetten kan mycket väl bli en målskillnadshistoria, där man är bättre än Malmö men sex mål sämre än Dalen.
Det enda jag är säker på i sista omgången är att Karlstad sopar banan med Falun.
Det vet Malmö om.
Det vet Dalen om.
Det tvingar båda lagen att gå för en trea, om det ska bli slutspel.
Malmö har största pressen på sig. De vet att det måste bli vinst mot Linköping och att det måste bli inom ordinarie tid, för om Karlstad tar en trea så går de om även om lagen slutar på samma poäng eftersom målskillnaden är bättre.
Skönt utgångsläge för Karlstad ändå, kan jag tycka.
Men Dalen har också ganska skönt utgångsläge. De vet att om det blir en trea mot Rönnby, så är Malmö tvingade att ta en trea och Karlstad är tvingade att äta in deras bättre målskillnad.
Och ja, Malmö har ju också ett ganska skönt utgångsläge, eftersom de har allt i egna händer.
Kort sagt: alla tre lagen har ganska skönt utgångsläge.
Det känns omöjligt att sia om utgången.

***

Slutspelsvalen?
Ja, om vi förutsätter att ställningarna håller sig, så lär Pixbo välja åttan i tabellen om det blir Malmö eller Karlstad. Blir det Dalen, så faller nog valet snarare på Täby.
Finns Dalen att välja så blir det Iksus givna val, annars står det mellan Uppsala och Täby, och då tror jag nog att tunna Täby lockar mest, trots att laget har fler stjärnor än tajta Uppsala.
Kais Mora och Endre slåss om tredjeplatsen i tabellen – avgörs i sista omgången – och trean lär välja Täby eller Uppsala, beroende på vilket av lagen som finns kvar efter Pixbos och Iksus val.
Rönnby kommer inte att bli valt, utan kommer att få möta fyran i tabellen, antingen Kais Mora eller Endre alltså.

***

Tippning av sista omgången:

Huddinge – Pixbo 2: Det går inte se något annat än en solklar tvåa här. Huddinge jagar förvisso en slutspelsplats, men har en tunn trupp och kommer få oerhört jobbigt mot ett malande Pixbo som dessutom går för seriesegern. Allt annat än en klar tvåa vore en rejäl smällkaramell.

Kais Mora – Endre 1: Viktig match mellan trean och fyran i tabellen där en tredjeplats (vilket innebär att man slipper Rönnby i kvarten?) ligger i potten. Endre har bara imponerat måttligt på slutet (förutom utskåpningen av Rönnby) och formen känns så där. Kais Mora känns hetare och borde ta hem den här fajten.

Jönköping – Täby 2: Totalt betydelselös match för båda lagen, då bådas öde redan är ingjutna i cement. Täby lär dock vilja ha med sig en seger in i slutspelet, vid sidan om den revansch man eftersöker efter det överraskande nederlaget mot JIK tidigare under säsongen, och har också en överlägsen spets, så visst borde det bli en bortaseger. Sara Attermo har hittat målformen på slutet – fortsätter det att hålla i sig?

Malmö – Linköping X: Malmö har slutspelsplatsen i egna händer inför avslutningen och möter nu alltså rivalen Linköping, två lag som brakade ihop i SSL-kvalet i våras och som har en liten tagg i sidan hos varandra sedan dess. Linköping har inget att spela för men lär inte vilja ge Malmö något gratis, så det lär bli en jämn och oviss fajt. Malmös motivation bör dock avgöra, kan man tycka. Jag känner ändå doften av kryss.

Uppsala – Iksu 2: Iksu har fortfarande hugg på seriesegern och kommer gå för den, även om det känns föga troligt att Pixbo skulle tappa poäng mot Huddinge. Iksu lär oavsett vilja ha med sig en positiv känsla inför slutspelet. Umeålaget vann första mötet med 5-2, och vi kan nog vänta oss något liknande resultat här. Och… kanske en försmak på ett kvartsfinalmöte?

Dalen – Rönnby 1: Dalen har faktiskt bra slagläge på slutspelet, även om man inte har något i egna händer. Att vinna mot Rönnby är inte alls någon omöjlighet, jag tror till och med att hemmalaget tar det här, och sedan får man förlita sig på att Malmö tappar pinnar och att Karlstad inte knaprar ikapp målskillnad. Rönnby har inget att spela för, vilket också kan påverka.

Karlstad – Falun 1: Även Karlstad har bra chans på slutspelet, får man säga. Mot slagpåsen Falun ska det bara bli vinst – och med skärpan påslagen så kan det också rinna iväg målmässigt, och det är ju inte helt orimligt att det här blir en målskillnadshistoria. Hur som helst: Karlstad tar en stensäker seger här.

***

Mycket het innebandy nu!

  • Tjänstgörande sportredaktör: Christoffer Glader
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB