En ko som har släppts ut på grönbete

av Jonas Gustavsson

Joakim Ström.
Doldisen har varit en av de stora slutspelssnackisarna efter att ha sprungit sönder Pixbo i kvartsfinalen – och när semifinalspelet drog igång så visade duracellkaninen att han konserverat formen.
Han var den direkt avgörande faktorn när Linköping vann med 5-3 mot Dalen på bortaplan efter att ha gjort både 4-3 och 5-3 i sista perioden, två mål som kom inom loppet av en och en halv minut, där det första målet kom knappa minuten efter att Dalen kvitterat till 3-3.
I spelet var Ström inte lika tongivande som han varit stundtals mot Pixbo, men han klev fram när det behövdes som mest.
Han levererade dessutom mål som Dalen annars inte brukar släppa in. Vid det första stod han ensam framför Måns Parsjö-Tegnér och fick peta in bollen, medan förvånade Dalen-backar stod någon meter ifrån och undrade vad som hände. Och vid det andra så hittade han ytan mellan backar och forwards, en ocean som han tog tillvara på genom att löpa in i mitten och skjuta i steget. Dalen brukar vara tajta och ligga tätt i de där lägena annars.
27-årige Ström, som gjorde comeback i klubben ifjol efter att ha trappat ner, har nu gjort fyra mål på åtta slutspelsmatcher, att jämföra med de åtta mål han gjorde på 26 SSL-matcher.
Coachen Johan Astbrant har sagt att forwarden var lite ”mellanmjölk” i SSL, men att han steppat upp och spelat som han ska i slutspelet.
Det ligger nog lite i det, även om Ström alltid är spelare som gör sitt jobb. Nu är han dock verkligen inne i zonen.
Han ser ut som en ko som släppts ut på grönbete efter en lång vinter inne i ladugården, ni vet hur de springer runt och skuttar och ser ut att ha hur mycket energi som helst och som ser ut att ha hur kul som helst. Jag menar inte att Ström stått inne i något bås och stampat en hel säsong, men något har verkligen hänt sedan slutspelet drog igång. Som att båda cylindrarna i kärnkraftverket startat igång.
Han ser fantastiskt spelsugen ut och ser ut att ha enormt med energi.
Vi får väl säga att Linköping vann den första semifinalen rättvist ändå. Laget ägde första perioden, var okej men inte lika bra i andra, och tvingade Parsjö-Tegnér till ett gäng vassa räddningar i sista.
Linköping har vunnit alla bortamatcher hittills i slutspelet. Givetvis inga tillfälligheter. Laget trivs när motståndarna tvingas hålla i taktpinnen.
Samtidigt måste man imponeras av Dalen. Trots en usel förstaperiod så hittade laget en väg in i matchen, lyfte sig betänkligt i andra, och hämtade upp både 0-2 och 2-3 till likaläge. När Ketil Kronberg lirkade in 3-3-bollen på straff så doftade det faktiskt sudden, innan Ström alltså släckte lyset för hemmalaget. Första förlusten för Dalen i årets slutspel, således.
En sista notering:
Fruktade en tråkig match. Men blev positivt överraskad. Det bådar gott inför fortsättningen.

***

Skyldig er gårdagen då Falun inledde semifinalspelet med att vinna mot Storvreta med 4-3 på hemmaplan.
Trots en sjuk Rasmus Enström och trots underläge med 0-2 så lyckades de regerande mästarna krångla sig ur Uppsalalagets grepp och plocka en vinst.
Oerhört starkt, givetvis.
Simon Cederström, succérookien som inledde säsongen så bra innan han blev skadad, varvade upp under kvartsfinalserien mot Mullsjö och fick nu ikläda sig rollen som matchvinnare efter att ha skickat in det matchvinnande målet med fem minuter kvar att spela.