Startsida / Inlägg

Slutspel – men finalparet är redan klart

av Jonas Gustavsson

SSL är avslutad – och det blev dramatik i slutomgången. Malmö pallade inte pressen utan fick bara kryss (seger efter övertid) mot Linköping medan Dalen föll mot Rönnby, och istället tog Karlstad åttondeplatsen efter den väntade segern mot Falun, och värmländskorna krånglar sig alltså vidare trots det blytunga tappet mot Täby i förra omgången.
Nu kan slutspelet dra igång.
Men jag tror den stora spänningen uteblir.
Alltså, en annan final än mellan seriens två giganter, Pixbo och Iksu, vore en gigantisk skräll.
De två lagen har varit överlägsna under säsongen, har dragit ifrån i toppen, och det är de två lagen som kommer ha pressen på sig att nå hela vägen fram till Tele2 Arena i mitten av april.
Finns det några utmanare?
Det är klart det finns. Tre stycken, närmare bestämt, i form av Kais Mora, Endre och Rönnby.
Men ingen av dem är i närheten av giganterna, i alla fall inte än så länge under säsongen.
Kais Mora är regerande mästare, har världens bästa förstafemma och adderingen av Amanda Larsson ökade slagstyrkan rejält. Men den bredd man hade ifjol är inte tillnärmelsevis lika bra i år, nu handlar det i princip bara om förstafemman, och i ett slutspel där det spelas många matcher på kort tid har jag svårt att se dem orka bära Kais Mora mot varken Pixbo eller Iksu.
Endre är blytunga på hemmaplan, har två av världens bästa spetsar i Corin Rüttimann och Anna Jakobsson och har nog sitt bästa lag någonsin, men kommer inte ha hemmaplansfördel i ett eventuell möte med Pixbo eller Iksu, har inte samma kompetens bakom sin toppduo, och har inte uppvisat någon medaljform den senaste månaden.
Rönnby, i final ifjol, startade säsongen uselt, ryckte upp sig, men sparkade sedan coachen Thomas Davies alldeles nyligen, och känns inte helt i harmoni och saknar, tycker jag, det riktiga trycket i spelet. Att Mira Wickman gick sönder redan innan säsongen betyder också att lagets superstjärna inte är tillgänglig.
Tre utmanare – men alla med sina brister.
Nej, jag har oerhört svårt att se någon utmana Pixbo och Iksu.
Två lag med två olika identiteter som dominerat säsongen.
Pixbo är det samspelta kollektivet med många unga spelare som tagit hästkliv framåt i år, med en supersolid defensiv och en tydlig spelidé, en coach i Jonas Eliasson som byggt något över tid där försvarsspelet slipats för varje år.
Iksu är det klassiska storlaget med ett nytt tänk, en mer teknik- och bolltrillande filosofi, som är adderad till det redan fysiskt starka laget där man alltid maler på med tre kvalitativa femmor, och där man har en backuppsättningen som närmast nog är landslagsmässig rakt igenom.
Gemensam nämnare: självförtroendet. Båda lagen tror stenhårt på sig själva och ser sig själva som favoriter.
De har fog för att tro det också: Pixbo och Iksu har varit klart bäst i år.
De kommer mötas i final.
Allt annat vore en megaskräll.

***

Dagens resultat:
Huddinge – Pixbo 4-9
Kais Mora – Endre 4-2
Malmö – Linköping 3-2 (ot)
Uppsala – Iksu 2-9
Dalen – Rönnby 2-5
Karlstad – Falun 5-2
Jönköping – Täby 5-9

***

Så går det i kvartsfinalerna:

Pixbo – Uppsala 3-0
Pixbo-coachen Jonas Eliasson har alltid en räv bakom örat – och serieettan valde inte Karlstad, trots att de var sämst rankade och var den närmaste resan – utan valde istället årets sensationslag Uppsala. Två defensivt starka lag med mycket struktur i spelet, men Pixbo är solklar favorit och kommer segla igenom den här matchserien komfortabelt, även om det inte kommer bli några gigantiska vinstsiffror. Pixbo har en betydligt vassare spets än Uppsala.

Iksu – Karlstad 3-0
Iksu valde en ny strategisk väg inför den här säsongen, med en mer teknikorienterad innebandy, och har gjort en storartad säsong med en frejdig och rolig innebandy som genererat otroliga 229 gjorda mål och en målskillnad som landade på +147. Karlstad halkade in i slutspelet i sista omgången och har gjort det bra, men har varken spel, bredd eller spets som är i närheten av Iksu, så det här blir en Umeå-svepning.

Kais Mora – Täby 3-0 
Inför säsongen målades Täby upp som en rejäl utmanare till topplagen, men har inte imponerat under vintern. Laget har förvisso lyft sig något efter tränarbytet i januari och sitter på en arsenal av spets, men saknar bredd. Regerande mästarna Kais Mora har världens bästa femma, är i riktigt bra form och har haft lätt för Täby under säsongen – så dalalaget lär spela hem det här utan några större problem.

Endre – Rönnby 3-2
Den utan konkurrens mest ovissa kvarten som kan gå precis hur som helst mellan två bra lag. Rönnby har successivt lyft sig under säsongen, men bytte tränare nyligen – Thomas Davies ut, Johan Kökeritz in – och det känns inte som att fjolårets finalist är helt i harmoni. Endre har gjort en stark säsong, har fantastisk spets och en större trygghet. Det blir tätt och jämnt – men både hemmafördelen och ”turbulensen” i Rönnby talar för att Endre tar det här till slut.

  • Tjänstgörande sportredaktör: Christoffer Glader
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB