Pixbo svarade för en smällkaramell

av Jonas Gustavsson

Snacka om smällkaramell i premiären.
Pixbo sopade till självutnämnda guldkandidaten Mullsjö och vann med hela 8-3 i erkänt svårspelade Nyhemshallen efter att ha tagit ledningen med 6-0 en bit in i sista perioden.
Utan skottmaskinen Martin Östholm som är skadad.
En taktiskt triumf för Per Tjusbergs manskap så klart.
Jag språkade med Daniel Calebsson, som givetvis var nöjd, efteråt och han tryckte på just den taktiska delen, om hur hans manskap inte lurats av Andreas Elfs skyttegravssnack, utan där man visste att Mullsjö skulle ösa på mer och där man också lät västgötarna göra det – för att sedan ställa om snabbt själva.
Vi ska inte dra ens en halv växel av en match – men det där är något som Pixbo måste ta med sig.
Att just vara smartare än sina motståndare är något som man absolut inte varit i de två senaste slutspelen, men den här gången var man smartare än Mullsjö.
Nåväl.
Det var små marginaler också.
Mullsjö var pigga i första, brände en straff vid 0-2 – där hade matchen kunnat ta en vändning. Istället kom 0-3 i boxplay.
Två saker avgjorde:
Jon Hedlunds starka målvaktsspel.
Pixbo effektivitet när lägena väl kom.
Mullsjö var minst lika bra i första perioden, men det var Pixbo som gjorde målen, och det kunde man sedan bygga vidare på.
Jag har varit skeptisk till Pixbos offensiv inför säsongen, jag är det fortfarande, men har också pekat ut Linus Henriksson som det starkaste kortet. Fyra baljor skvallrar om att han blir en av lagets viktigaste lirare den här säsongen.
Nyinplockade Max Wahlgren målade dessutom omgående.
Men att Pixbo kan leverera i grundserien är ingen nyhet.
Mullsjö?
Fick ett bryskt uppvaknande.
Men en premiärsmäll behöver inte vara fel.
Det kan till och med vara nyttigt – det spräcker rosa moln och tar ner fötter på jorden.

***

Mika Kohonen gnistrande inte i sin SSL-comeback men gjorde en oerhört solid match när Helsingborg tog en lika solid 6-2-viktoria mot Växjö.
Daniel ”Magic” Johnsson snodde showen med tre mål.
5-2-målet kom efter en patenterad, halvhoppande boll från Linus Nordgren. Det såg så förbannat enkelt ut, men halva SSL-kåren hade nog inte fått någon vidare träff på den där bollen – men Nordgren slår den så och Johnsson vet det.
Bra så.
Johnsson har nu gjort hattrick i tre SSL-premiärer i rad.
– Jag har det som någon sorts tradition, sa han när jag pratade med honom.
Växjö blandade och gav i matchen, hade sina vassa sekvenser, men när man väl skapade chanser så stor fantastiske Jonathan Paulsson i vägen.
Han kan mycket väl vara SSL:s bäste målvakt nu, även om konkurrensen känns mördande.
– Han har fått massor av skott på sig från mig, Linus Nordgren och Jonathan Nilsson. Han borde tacka oss, sa Johnsson om Paulssons utveckling.
Växjö sköt båda sina mål i första perioden, sedan höll Paulsson tätt i nästan 50 minuter, behjälpt av ett kompakt försvarsspel.
Helsingborg gjorde mer eller mindre en perfekt bortamatch. Det glimrade inte, men det var tre pinnar, det enda som i slutändan betyder något.

***

Ett omvänt Tomas Sandström-mål.
Det svarade Daniel Karlander för när han satte det så viktiga 5-4-målet för Warberg i hemmakampen mot Höllviken, det målet som gav hallänningarna andrum, som inledde slutforceringen, och som gjorde att det hela mynnade ut i en till slut rättvis 8-5-viktoria.
Ni minns väl Tomas Sandströms 2-2-mål mot Sovjet i hockey-VM 1987? Han stod ensam på borte stolpen och fick öppet mål efter en lysande Håkan Loob-passning.
Den här gången var det Mattias Kongstad, fast vid motsatt stolpe, som slog en perfekt passning längs med mållinjen till en sopren Karlander som enkelt kunde lägga in bollen. Som Sandström, fast med omvända stolpar.
Linan med Karlander, Kongstad och Rikard Eriksson var skillnaden i den här matchen. Trion gjorde sju mål och totalt 13 poäng.
Snacka om att gå i bräschen för sitt lag.
En kedja som jag satt frågetecken kring – men som sannerligen gav svar på tal.
Vinsten mot nykomlingen Höllviken var dock ingen dans på rosor, skåningarna bet sig länge kvar i matchen.
Det stod 4-4 en bit in i sista perioden – innan Karlanders viktiga mål kom.
Viktig seger för Warberg så klart.

***

Nykomlingen Team Thorengruppen såg ut att gå mot en rejäl premiärplump borta mot Karlstad och låg under med 1-6 efter 40 minuter.
Sedan kom en remarkabel upphämtning – och det stod 6-6 efter 60 minuter innan Daniel Gonzales Palm kunde skicka in segermålet för värmlänningarna på övertid, samme man som inledde målskyttet i bataljen.
Naturligtvis en oerhört stark prestation av TT – som bombade in en hel del av målen med rejäla kanoner – att efter den mardrömsstarten i sin första SSL-match någonsin repa mod och komma tillbaka så pass starkt. Det var inte långt ifrån att man fått in en 7-6-boll under ordinarie tid heller – men Umeågänget lär vara nöjda med den pinne som det ändå blev till slut.
Föresten:
Någon varnade för att en frisk Anton Vestlund kan bli riktigt bra i Karlstad i år.
Av det jag såg i premiärmatchen så finns det fog för den varningen.

***

Vem inledde målskyttet i nya IFU Arena?
Alexander Galante Carlström så klart – vem annars?
Målskyttarnas målskytt satte poängtonen direkt den här säsongen genom att skicka in tre baljor. Han kommer göra otroligt mycket poäng i år, det är inget snack om saken. Det finns inte ens någon som kan jämföras när det kommer till målskytte och skott, om vi ska vara ärliga.
Falun var ett nummer större i den här fajten och vann med 7-4 till slut.
Extra kul: Johannes Larsson var tillbaka efter sina hjärtproblem i våras och smackade in trippla assist.
Annars:
Sirius kämpade och slet, men räckte inte riktigt till.
Men hemmagänget fick en del svar ändå, tycker jag.
Johan Elfving visade att han kan göra mål, Dan Johansson visade att han har ett skott också (mål i krysset!) och Jarno Ihme svarade för en del fina räddningar (även om han hade några slarviga ingripanden också).