Startsida / Inlägg

”Flopparna” som levererar

av Jonas Gustavsson

Sportbladet gjorde en stor SSL-enkät inför säsongen där totalt 360 spelare (183 på herrsidan och 177 på damsidan) svarade på frågor.
Jag tycker personligen det är intressant att se spelarnas åsikter i olika frågor, inför säsongen brukar det annars mest vara tränarenkäter.
Resultat från enkäten har publicerats löpande under hösten – och det finns en del godbitar kvar.
”Årets floppvärvning” på herrsidan har fått ett spännande utfall. De utpekade flopparna har nämligen inte floppat alls hittills.
Mika Kohonen fick flest röster med 29,3 %, säkerligen på grund av sin ålder och skadehistorik, men har verkligen tagit en ledande roll i Helsingborg och gjort poäng i alla matcher hittills. Jag gillar verkligen vad jag sett i powerplay inte minst, där han i olika positioner lastat in assist – och även bombat (!) in ett par bollar.
Andreas Stefansson fick näst flest röster med 13,6 %, säkerligen på grund av den stämpel som endimensionell spelare som han fått. AIK-förvärvet slog allsvenskt målrekord ifjol och har fortsatt lasta in kassar i SSL, inte minst hattricket mot Helsingborg var ju världsklass i aktionerna. Han löper inte mest, briljerar inte mest – men mål kan karln sannerligen göra.
Martin Tokos fick tredje mest röster med 10 % och jag personligen tycker det kändes udda att sätta en potentiell floppstämpel på honom eftersom han är en ganska enkel spelartyp med bra fart som bara kör. Tre mål på fem matcher inledningsvis är över förväntan produktionsmässigt. Han ger det djup och den bredd till uppställningen som Falun värvade honom för.
Max Wahlgren fick fjärde mest röster med 8,6 %, där mycket säkert handlar om alla hans klubbyten genom åren samt ifrågasättandet av hans fysik. Men har redan gjort det han värvats för: mål. Fem baljor på fyra matcher talar sitt tydliga språk. Att snajpern sedan kanske inte kändes som den spelartyp som Pixbo skriker efter är en annan sak, men ska inte belasta målmaskinen.
Således: de fyra spelarna som fick flest röster som ”årets floppvärvning” har verkligen inte floppat hittills.
Jag skulle faktiskt vända på det.
Mika Kohonen och Andreas Stefansson är två spelare som varit riktigt bra i inledningen och två av SSL:s stora attraktioner så här långt.
Spelarna tvivlade på att Mika Kohonen skulle hålla i år – men det har han bevisligen gjort hittills.
Spelarna tvivlade på att Andreas Stefansson skulle kunna göra mål i SSL – men det har han bevisligen gjort hittills.
Några få omgångar gör ingen säsong, men ”flopparna” har sannerligen motbevisat SSL-spelarna så här på höstkanten.

***

Här får ni lite enkät-resultat: 

HERR     DAM
SM-guld-vinnare?     SM-guld-vinnare?
Falun 42,3 % Iksu 71,0 %
Linköping 13,7 % Pixbo 9,1 %
Mullsjö 10,4 % Täby 8,5 %
Dalen 9,3 % Kais Mora 5,1 %
Pixbo 5,5 % Uppsala 1,7 %
Storvreta 5,5 % Övriga 4,6 %
Helsingborg 3,3 %
Växjö 2,7 %
Övriga 7,3 %
Vilka lag åker ur SSL?     Vilka lag åker ur SSL?
Team Thorengruppen 58,0 % Tyresö Trollbäcken 70,8 %
Sirius 47,4 % Warberg 62,8 %
AIK 31,0 % Kalmarsund 46,6 %
Warberg 29,2 % Linköping 7,0 %
Höllviken 23,2 % Dalen 6,4 %
Karlstad 5,0 % Övriga 6,4 %
Övriga 6,2 %
Vilket lag blir årets positiva överraskning?   Vilket lag blir årets positiva överraskning?
Höllviken 33,9 % Täby 19,5 %
Karlstad 28,9 % Uppsala 18,4 %
Dalen 7,8 % Malmö 16,7 %
Mullsjö 7,8 % Karlstad 9,2 %
Team Thorengruppen 7,8 % Tyresö Trollbäcken 9,2 %
Vaxjö 3,3 % Kalmarsund 8,0 %
Warberg 3,3 % Warberg 5,2 %
Övriga 7,2 % Rönnby 4,0 %
Övriga 9,8 %
Vilket lag blir årets negativa överraskning?   Vilket lag blir årets negativa överraskning?
AIK 20,2 % Endre 25,9 %
Storvreta 20,2 % Kais Mora 15,5 %
Helsingborg 14,0 % Dalen 14,9 %
Pixbo 13,5 % Rönnby 10,9 %
Warberg 9,6 % Linköping 7,5 %
Mullsjö 5,1 % Täby 4,6 %
Sirius 4,5 % Uppsala 4,6 %
Växjö 3,4 % Tyresö Trollbäcken 4,0 %
Övriga 9,5 % Malmö 3,4 %
Övriga 8,7 %
Vilket lag i SSL är roligast att möta?     Vilket lag i SSL är roligast att möta?
Falun 21,8 % Kais Mora 19,4 %
Mullsjö 20,7 % Iksu 17,1 %
Storvreta 19,0 % Endre 13,5 %
Helsingborg 8,9 % Malmö 10,6 %
Växjö 8,9 % Pixbo 7,1 %
Dalen 4,5 % Rönnby 7,1 %
Pixbo 3,9 % Linköping 5,9 %
AIK 3,9 % Dalen 5,3 %
Övriga 8,4 % Uppsala 4,7 %
Täby 3,5 %
Övriga 5,8 %
Vilka i SSL är tråkigast att möta?     Vilket lag i SSL är tråkigast att möta?
Dalen 16,6 % Karlstad 26,9 %
Linköping 13,3 % Dalen 20,4 %
AIK 12,2 % Kais Mora 9,0 %
Karlstad 11,6 % Malmö 7,8 %
Sirius 9,9 % Täby 6,0 %
Pixbo 8,3 % Iksu 5,4 %
Höllviken 6,1 % Endre 4,2 %
Team Thorengruppen 6,1 % Warberg 4,2 %
Helsingborg 4,4 % Linköping 4,2 %
Växjö 3,9 % Pixbo 3,6 %
Övriga 7,6 % Tyresö Trollbäcken 3,6 %
Övriga 4,7 %
Årets succévärvning     Årets succévärvning
Kevin Björkström, Karlstad 12,8 % Corin Rüttiman, Iksu 40,4 %
Simon Berg, Falun 11,0 % Moa Tschöp, Täby 8,2 %
Pelle Tarenius, Mullsjö 7,3 % Cecilia Di Nardo, Malmö 8,2 %
Tom Ondrusek, Warberg 7,3 % Luize Bilinska, Karlstad 6,2 %
Christian Mattsson, Linköping 5,5 % Jessika Eriksson, Karlstad 6,2 %
Mika Kohonen, Helsingborg 4,9 % Ellinor Berling, Uppsala 6,2 %
Axel Persson, Höllviken 4,9 % Alva Olofsson, Endre 3,4 %
Daniel Hernandez, Thorengruppen 3,0 %
Petri Hakonen, Helsingborg 3,0 %
Årets floppvärvning     Årets floppvärvning
Mika Kohonen, Helsingborg 29,3 % Mira Wickman, Kais Mora 11,3 %
Andreas Stefansson, AIK 13,6 % Petra Weiss, Kais Mora 10,0 %
Martin Tokos, Falun 10,0 % Elin Roos, Endre 10,0 %
Max Wahlgren, Pixbo 8,6 % Erika Johansson, Dalen 7,5 %
Kevin Björkström, Karlstad 7,1 % Corin Rüttimann, Iksu 7,5 %
Victor Ferraresi, Warberg 4,3 %
Tom Ondrusek, Warberg 3,6 %

Och lite länktips:

SSL-spelarna inför säsongen: Han blir årets flopp
SSL-spelarnas dom: Dalen är tråkigast
Andreas Stefansson: ”Ska täppa till truten på fler”

***

Tippning av helgens matcher.

Herr först ut.

Lördag:

Höllviken – Sirius 1: Sirius har spelat ett solitt, snålt och tämligen effektivt spel så här långt och har kapacitet att sno pinnar av vilket gäng som helst i den här serien. Känslan säger ändå att Höllviken, som spelat bra hittills och även fått en del poängutdelning, lirar hem den här matchen i kraft av hemmaplan och sin spetsiga offensiv. Skåningarna har verktygen för att dyrka upp Sirius. Pontus Karlson är dessutom i praktform med sju baljor på två matcher.

Falun – Mullsjö 1: De här två lagen bjöd på en kul kvartsfinalserie i våras där Mullsjö chocköppnade serien innan Falun kunde vända tillbaka och till slut vinna den sjunde och avgörande fajten. Falun har sett riktigt bra ut i de senaste matcherna och jag tippar att man drar hem den här matchen tack vare sin fantastiska offensiv. Mullsjö, som svarade för en heroisk vändning mot Helsingborg senast, brukar lira bra mot Falun men jag tror inte det räcker den här gången.

Söndag:

Thorengruppen – Växjö X: Växjö går lite på vatten nu med fyra raka vinster och det enda logiska borde vara att tippa in en tvåa här också, men Thorengruppen är inte speciellt lätta att tas med på sin hemmaplan. Växjö lär vilja vräka på målmässigt – Thorengruppen lär vilja hålla ner målkvoten. De småländska gästerna är favoriter, men jag blir inte överraskad om hemmalaget kontrar till sig någon pinne.

Warberg – AIK 1: Ett klassiskt möte mellan två gamla storlag som väntas husera på den nedre halvan av tabellen och två lag som man inte vet exakt var man har ännu. Warberg har radat upp fem ganska tajta matcher där man vunnit två och förlorat tre, och det är nog så det kommer se ut för hallänningarna i år – man kommer varken utklassa eller bli utklassade, utan det kommer vara små marginaler. AIK känns mer fågel eller fisk-aktiga, vilket resultat och målkvoter också indikerat på hittills. Öppen match – men har en känsla av att Warberg tar detta. Men det blir inga stora marginaler.

Karlstad – Linköping 2: Två ”slow starters” i årets serie, där Karlstad alltjämt väntar på första trean och där Linköping vann sin första match senast efter att ha slagit tillbaka Warberg. Ganska svårtippad match mellan två lag som brottas med formen, men känslan säger att Linköping – där Christian Mattsson börjat varva upp – plockar en trea här.

Storvreta – Pixbo 1: Stormöte mellan två ifrågasatta storlag, där Storvretas tunna trupp och Pixbo slutspelsspöken varit ihärdiga diskussionsämnen. Storvreta sopade hem Champions Cup tack var en imponerande och samspelt lagmaskin, och det, tillsammans med hemmaplan, tror jag fäller avgörandet här, trots att man får klara sig utan Kristian Adolfsson och kanske Henrik Stenberg (avstängd…?). Pixbo har inlett överlag ganska bra men det här är tuffaste utmaningen hittills, och då tror jag också man går på en mina.

Helsingborg – Dalen 2: Jag har svårt att se Dalen upprepa den härdsmälta man råkade ut för mot Falun senast, jag tror man tajtar till försvarsspelet och täpper igen bakåt – och att det räcker mot Helsingborg. Hemmalaget har några spetsar i toppform – Jonathan Nilsson, inte minst – men har två raka torskar och släpper in väldigt mycket mål just nu (16 baljor på två matcher).

Damerna!

Lördag:

Uppsala – Warberg 1: Warberg överraskade genom att sno alla pinnarna hemma mot Malmö, men jag tror det blir jobbigt borta mot malande lagmaskinen Uppsala som bör ta en ganska solid seger. Ellinor Berling, som Uppsala plockat in från Kais Mora till i år, har sett vass ut hittills – och kan göra mål för tredje matchen i rad.

Iksu – Kalmarsund 1: Kan egentligen bara gå på ett sätt. Iksu föll pladask både i vårens slutspel och i gångna helgens Champions Cup och har visat sviktande form när det gäller avgörande matcher, men i serien brukar det bara rulla på – och det lär det göra här också. Klar etta. Noterbart: Iksu har stärkt ledarstaben med gamla storspelaren Susanne Ekblom.

Söndag:

Endre – Rönnby 1: Repris på vårens kvartsfinalserie och precis som då så tror jag att Endre går vinnande ur striden. Rönnby har vunnit båda sina matcher hittills och känns – trots att andra hävdar motsatsen – som ett givet slutspelslag i år, trots massiva spelartapp. Men Endre ska vara snäppet vassare, även om man inte imponerat nämnvärt hittills.

Pixbo – Karlstad 1: Pixbo vann Champions Cup och har inlett SSL strålande. Visst ska det bli seger mot Karlstad också, så klart, även om värmländskorna faktiskt var ett av de lag som vållade Pixbo störst problem ifjol, med tajta matcher både hemma och borta. Oavsett, Pixbo tar detta, dock inte med några stora siffror.

Malmö – Linköping 1: Ett hett nykomlingsmöte ifjol där båda länge slogs om slutspelsplatser. Sedan dess har konkurrenterna tagit lite olika vägar där Malmö känns på väg upp och Linköping på väg ner – och det får också spegla tippningen. Skånskorna har förvisso inte rosat marknaden hittills, men Linköping har sett ännu risigare ut (även om man mött riktigt bra lag).

Dalen – Tyresö-Trollbäcken X: TT har öppnat säsongen överraskande bra med seger mot Karlstad och en snodd poäng av Täby. Det har skapat råg i ryggen och den kämparanda och rivighet som finns i laget borde passa ganska bra borta mot Dalen. Hemmalaget är förhandsfavorit, men det är rejäl kryssvarning i den här fajten.

Måndag:

Kais Mora – Täby 2: Möte mellan två tippade toppkonkurrenter med extrakryddan att Moa Tschöp återvänder till sin gamla hemmaarena igen. Båda lagen sitter på en spetsig offensiv, men jag tycker Täby har bättre defensiva kort på pappret och det känns inte alls omöjligt att gästerna kniper alla tre pinnarna. Kais Mora har ju dessutom drabbats av ett rejält avbräck i målmaskinen Malin Andreason som inte spelar mer i år (ska bli mamma).

***

Intensiv helg!

  • Tjänstgörande sportredaktör: Christoffer Glader
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB