Startsida / Inlägg

Legendaren kommer hem igen

av Jonas Gustavsson

Så var det dags.
Storvreta mot Helsingborg.
Mika Kohonens första match på sin gamla hemmaplan (nåja, ny arena, men ändå…) mot sin gamla klubb. Det blir så klart en känslosam historia, inte bara för Kohonen, men också för innebandyn i Uppsala.
Det sades lite hårda ord när Storvreta och Mika Kohonen gick skilda vägar, stjärnan tyckte inte att han behandlats rätt, men det är gammalt och glömt nu, och Mika Kohonen hymlar inte med att han har enormt starka känslor för Storvreta där han under många år var den stora stjärnan, spelmotorn och regissören.
Han talar om kärlek när han nämner Storvreta.
Kohonen har betytt enormt mycket för innebandyn i Uppsala i allmänhet och framgångarna för Storvreta i synnerhet.
Han är helt enkelt en levande legend i Uppsala.
Mika Kohonen må inte längre vara den spelare han var när han stod på toppen av sin karriär, men han har i höst visat att han fortfarande är en fantastisk spelare med sin smartness, sin pondus och sin teknik. Han har en förmåga att reglera tempot, slå både de enkla och svåra passningarna, och har även överraskat med att ladda bössan riktigt rejält ett par gånger (i alla fall i powerplay).
Det går inte så snabbt alla gånger, men det spelar ingen roll. En spelare av Kohonens kaliber skaffar sig tid ändå.
Helsingborg är ett helt nytt lag i år.
Äntligen, efter x antal års famlande efter en jämnhet, ser skåningarna ut som det där topplaget som man drömt om att bli.
Kohonens del i det ska inte underskattas.
Visst, det handlar inte bara om Kohonen – Helsingborgs spetsar är spetsigare än på länge, bredden djupare än någonsin, Jonathan Paulsson har stundtals varit ett monster i mål och Mika Ahonen har verkligen lyckats sätta sin stämpel på laget – men hans lugn, skicklighet och auktoritet tror jag har grundat ett självförtroende som inte varit så tydligt i klubben tidigare. Han har bidragit med en vinnarmentalitet och en bensäker tro på den egna förmågan, något som det tidigare jojo-laget saknat och som jag tror har stor del i den bättre jämnheten.
Mot Storvreta så kommer Helsingborg inte bjudas in att ha samma spelvändingsfest som mot Pixbo senast, men jag tror ändå man kan lugga poäng mot regerande mästarna på bortaplan.
I slutspelet i våras när lagen möttes i kvartsfinalen så kändes det som att det bara kunde gå på ett sätt. Storvreta kändes på förhand ett par klasser bättre och vann också som väntat tämligen komfortabelt med 4-1 i matcher.
Men styrkeförhållandet är annorlunda nu, tycker jag.
Hade ett slutspel startat här och nu så hade en matchserie mellan Storvreta och Helsingborg känts öppen.
Det känns den här matchen också.

***

Tippning av helgen och herrarna är först ut.

Lördag:

Storvreta – Helsingborg 2: Snacka om speciell match då Mika Kohonen kommer hem till Uppsala för att möta sitt förra lag. Burop? Knappast, Kohonen har betytt hur mycket som helst för klubben och innebandyn i Uppsala, så han lär snarare hyllas – och det blir intressant att se reaktionerna om stjärnan skulle sätta en viktig kasse för ”fel” lag. Skåningarna är överlag heta nu och jag tror man kan sno en seger här.

Söndag:

Pixbo – Falun 2: Vi kan säga så här, spelar Pixbo som man gjorde senast mot Helsingborg så kommer Falun vinna stort. Men så lär det inte bli. Pixbo har tidigare visat att man kan resa sig efter ras och lär göra det nu också, men även om man höjer prestationsnivån och slipar bort de horribla misstagen från senast så tror jag inte det räcker mot ett skickligt Falun som är bra form.

Linköping – Sirius 1: Linköping tog en riktig krigarseger mot Växjö senast där inte minst försvarsspelet var otroligt tajt och disciplinerat. Det här blir en annan typ av match, en match där man kommer tvingas driva mer av spelet själva och där man ska dyrka upp ett defensivstarkt Sirius. Jag tror man har tålamod och kompetens att göra det, men det blir inga stora siffror.

Dalen – Höllviken 1: Höllviken brottas med formen. På de åtta senaste matcherna har det bara blivit en trepoängare, även om man tagit poäng i fyra av de åtta fajterna. Dalen har förlorat tre raka hemmamatcher (nja, derbyt mot Thorengruppen var ju hemma, men formellt sett var man bortalag), det tillhör sannerligen inte vanligheterna, och nu känns det som att det vänder och Umeålaget tar den här matchen.

Warberg – Karlstad X: Intressant match, så klart. Karlstad har brottats med formen hela hösten, har förtvivlat svårt att få något med sig och väntar envetet på att det ska lossna för stjärnvärvningen Kevin Björkström. Warberg har gått okej på sistone med dubbla övertidssegrar och har en glödhet Daniel Karlander (sju mål på tre senaste matcherna), men det doftar väldigt mycket kryss i den här fajten.

AIK – Växjö 2: Växjö har spelat helt okej de senaste matcherna men har trots det fyra raka förluster. Någon gång kommer det vända för smålänningarna och det här kan mycket väl bli en sådan match, men AIK är riktigt bra hemma, jobbade sig till dubbla poäng mot Sirius senast och är svårbemästrade. Två lag med bra bredd men där Växjös spets känns lite vassare, och det avgör.

Mullsjö – Thorengruppen 1: Thorengruppen tar sina poäng på hemmaplan och har ännu inte vunnit på bortaplan. Känslan är att den trenden inte bryts i Västergötland, utan jag tror att Mullsjö tar en solid seger. Hemmalaget har tre raka kryssmatcher i ryggen och har haft tufft att leverera från start i fajterna, men har en betydligt högre kapacitet än gästerna och det bör ge utslag.

Damerna:

Endre – Karlstad 1: Endre är starka hemma och även om man inte kom till mot Täby senast, så var man ändå ganska solida defensivt och på hemmaplan får man mer utrymme att leva ut offensiven. Karlstad är dock luriga, skrällde till sig två poäng mot Kais Mora senast, och har spetsar i bra form. Kryssvarning, men tror på hemmaseger.

Rönnby – Warberg 1: Rönnby har gjort precis det man ska hittills, torskat mot topplagen men vunnit mot alla mitt- och bottenlag, och som formen ser ut nu ska det inte vara några problem för laget att spela sig till slutspel. Warberg vann nyckelmatchen mot Kalmarsund senast, men räcker inte till här.

Iksu – Täby 2: Jag lastar in en skräll här. Iksu imponerade inte alls mot Dalen i derbyt medan Täby verkligen känns på gång, såväl offensivt som defensivt. Man har en formstark keeper i Emelie Frisk och några spetsar framåt som verkligen levererar just nu. Iksu är bredare på pappret, men jag tror faktiskt Täby kan vinna här.

Uppsala – Dalen 1: Vad har hänt med Uppsala? Laget vräker helt plötsligt in mål på löpande band. Först tio mot Linköping och sedan sju mot Tyresö-Trollbäcken. Förvisso inte mot supermotstånd, men ändå. Laget är i bra form och jag tror man dyrkar upp Dalen också, även om Umeålaget var solida mot Iksu senast.

Malmö – Tyresö-Trollbäcken 1: Malmö känns i bra form. Klar seger mot Karlstad och en poäng borta mot Pixbo senast, efter en kvittering i sista sekunden, så självförtroendet är det inget fel på. Jag tror man fortsätter plocka poäng mot TT också, ett lag som efter en fin start torskat en hel del, men som å andra sidan haft tufft spelschema.

Kais Mora – Pixbo 2: Pixbo tappade förvisso poäng mot Malmö senast, släppte in 2-2-bollen i slutet efter osedvanligt slappt försvarsspel för att vara Pixbo, men vann till slut efter övertid. Lagets defensiv är genomsolid och jag tror man helt enkelt nöter ner ett ganska tunt och stukat Kais Mora, som fick med sig en pinne efter blotta förskräckelsen mot Karlstad senast (kvitterade med sju sekunder kvar).

Kalmarsund – Linköping 1: De två lagen i botten av tabellen, och här står det så klart superviktiga poäng på spel. Serien är ung, tabellen kanske inte är satt, men ska man hålla sig kvar så finns det vissa matcher som bör vinnas – och det här är en sådan för båda lagen. Lär bli kamp – men tror Kalmarsund reder ut det, men det blir med knappa marginaler.

***

Glödhet söndag.

  • Tjänstgörande sportredaktör: Christoffer Glader
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB