Startsida / Inlägg

Svaga starter ett aber för Mullsjö

av Jonas Gustavsson

Inför säsongen gick Mullsjö ut och sa att det är SM-guld som gäller i år.
Kaxigt, men kul.
Klubbar och spelare ska våga sticka ut, även om man får räkna med att bli biten av media och fans när det inte går som man tänkt.
Mullsjö har inte startat säsongen speciellt bra, men har klarat sig undan de värsta dreven eftersom Karlstad och Linköping vandrat ännu värre kräftgång och istället varit de underpresterande lag som fått mest fokus.
Men Mullsjö är en besvikelse hittills, inget snack om saken.
Laget är elva i tabellen, bara en pinne från en slutspelsplats, men förväntan var ju att man skulle vara med bland de fem, sex bästa lagen och haft en sisådär fem, sex poäng ytterligare.
Vad som gått snett?
Det finns en sak som sticker ut: laget ger motståndarna handikapp i stort sett varje match.
Såg jag rätt så har laget bara gjort första målet i en av nio matcher. I övrigt hamnar man alltid i underläge, och det gör det oerhört svårt att vinna matcher. Lag som leder kan leva mer på motståndarnas misstag. Att jaga innebär att man får blotta sig – och brister då tålamodet lite, vilket är lätt hänt om självförtroendet inte är på topp, så ringer det lätt mer i baken.
Att det finns kapacitet i Mullsjö är det inget snack om (bortasegern mot Storvreta var imponerande, inte minst), men det håller inte att starta svagt hela tiden:
* I premiären mot Pixbo låg man under med 0-2 efter första och torskade med 3-8.
* Mot Dalen borta hamnade man snabbt i 0-3-underläge, och förlorade med 5-6.
* Mot Helsingborg var det 0-2 efter halva matchen, innan man lyckades – via en heroisk vändning – vinna med 7-5.
* Mot Falun borta så låg man under med 1-4 efter första, och torskade med hela 3-14.
* Hemma mot Växjö stod det 0-5 efter första perioden, och man föll med 4-7 till slut.
* Mot Sirius låg man under med 0-2 efter sex minuter, men lyckades vända tillbaka till en 7-4-seger.
* Senast mot Karlstad låg man under med 0-3 efter knappt halva matchen, men fick ändå oavgjort till slut, 5-5.
Nye coachen Andreas Elf måste hitta verktyg för att få laget att starta matcherna bättre.
Dessutom måste försvarsspelet överlag bli vassare.
Mullsjö har släppt in 58 mål, det är tredje sämst i serien. Ifjol släppte man in 4,4 mål per match, i år är samma siffra 6,4. Det håller så klart inte om man ska vara ett topplag i den här serien.
Sedan så har man ju haft lite oflyt med skador också, ska tilläggas.
Fjolårets succéback Jesper Kivipaasi är ju borta hela hösten, och det är klart att det är kännbart, speciellt eftersom man också tappade Kim Hadelund inför säsongen. Plus att Isaac Rosén inte varit 100 % efter sin operation. Att sakna två så tongivande spelare känns, inget snack om saken. Rosén har dock sett vassare och vassare ut på slutet, och verkar gå mot formtoppen.
Men oavsett vad, starterna på matcherna måste bli bättre.
Nu väntar bortamatch mot nykomlingen Höllviken.
Jag tror inte Mullsjö har råd att ge skåningarna något handikapp.

***

Tippning av veckans matcher.

Onsdag:

Falun – Storvreta 1: Repris på vårens heta och episka semifinalserie som gick till sju matcher. Den gången vann Storvreta, den här gången tror jag Falun vinner. Anledningen är ganska enkel: Falun har en bredare trupp, har bättre bredd på spetsarna, är i bättre form och spelar på hemmaplan. Det syntes redan mot Växjö att Storvreta led av sin smala trupp, och även om Henrik Stenberg är tillbaka nu så är det tämligen tunt, och jag har svårt att se att man ska orka mot ett malande och skickligt Falun.

Thorengruppen – Dalen X: Derby i Umeå, det har vi mest sett på damsidan i SSL de senaste åren, men nu återupplivas det ju även på herrsidan (Umeå City var ju uppe för ett antal år sedan). Det är inte så mycket att dividera om styrkeförhållandet, Thorengruppen är nykomlingen och Dalen det tippade topplaget, men den slitna klyschan gäller: derby är derby. Här kommer det vara en hel del prestige inblandat och det doftar lite kryss kan jag känna.

Helsingborg – Pixbo 1: Jag tippade Pixbo en bit ner i tabellen inför den här säsongen, men laget har återigen visat en imponerande förmåga att vinna matcher i serielunken och parkerar just nu på andraplatsen i tabellen. Helsingborg är i bra form, kryssade mot Falun senast trots att lite sjukdom härjade i truppen, och har börjat bevisa att man är ett lag för toppen på allvar i år. Jag tror hemmalaget tar det här, men det kan egentligen gå hur som helst.

Växjö – Linköping X: Linköping har börjat se bättre och bättre ut, men lyckades ändå inte ta en trea borta mot Thorengruppen senast. Trots att det trillat in så lite poäng så är man bara fyra pinnar från en slutspelsplats, men nu måste det snart börja tugga in pinnar på allvar. Växjö borta är dock tufft, men jag tror man lyckas gneta till sig minst en poäng. Växjö har blandat och gett i de senaste matcherna – och har tre raka torsk.

Höllviken – Mullsjö 2: Här står det riktigt viktiga poäng på spel mellan tolvan och elvan i tabellen. En placering som kanske är helt okej för nykomlingen Höllviken, men som är alldeles för låg för Mullsjö som inte alls fått ihop det hittills. Sista perioden senast mot Karlstad visade dock vad västgötarna kan, och tar man med sig den perioden så ska man ta den här matchen. Breddmässigt ska man vara bättre än hemmalaget.

Torsdag:

Sirius – AIK 2: Efter sex raka matcher med poäng så har Sirius förlorat tre raka matcher, men har också mött riktigt bra motstånd i form av Storvreta och Pixbo i de två senaste matcherna. Att möta AIK passar nog Uppsalalaget ganska bra, där man kan backa hem och hugga på misstag. AIK varvar vinster med förluster, men har överlag sett pigga ut och jag tror man tar den här matchen. Baseras mest på en magkänsla.

***

Många heta matcher!

  • Tjänstgörande sportredaktör: Johan Lundin
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB