Startsida / Inlägg

Vilka åker ur egentligen?

av Jonas Gustavsson

SSL är en brutal liga.
Då tänker jag på serieformatet. 14 lag där två lag åker rakt ner i Allsvenskan utan några som helst räddningsplankor.
Det är grymt – men också fascinerande.
Speciellt den här säsongen, där det inte finns några givna bottenlag, inga avhängda brödgäng.
Vi är inte ens en tredjedel in i serien och det kommer hända massor, men redan nu känns det befogat att ställa sig frågan: vilka åker ur egentligen?
Det fanns ju några kandidater inför säsongen:
Team Thorengruppen, allas givna kandidat innan serien drog igång, har levererat hittills, slagit både Warberg, Växjö och Höllviken på hemmaplan. Försvarsspelet imponerar, kontringsspelet är vasst.
Höllviken, nykomlingen som många pekat ut som årets potentiella överraskning, har snott poäng här och där, och har visat att man har mer offensiv spets än bara den omtalade förstakedjan med Pontus Karlson, Daniel Persson och Johannes Wilhelmsson.
Sirius, som tränarna tippade skulle åka ut i år, har varit riktigt svårspelade hittills och har tagit poäng i sex av åtta matcher.
Warberg, som fick kämpa med näbbar och klor för att fixa nytt kontrakt ifjol och som varit nederlagstippade i år, har spelat smart hittills och hade det funnits lite mer effektivitet i målväg på vissa händer och fötter så hade det rasslat in några pinnar till.
AIK, som tappat flera rutinerade pjäser och som byggde om helt inför i år, var ett enda stort frågetecken innan säsongen, men har visat en härlig entusiasm och fart i inledningen och också tagit poäng på löpande band.
I botten finns nu istället:
Linköping, som spelat två raka SM-finaler och som tippats i den absoluta toppen, som inte alls fått igång sitt spel.
Karlstad, succénykomlingen ifjol som rustade starkt i somras, som bara tagit en enda trea på åtta matcher och som släpper in väldans massa mål.
Och:
Varken Mullsjö eller Storvreta har någon slutspelsplats just nu.
Så, vilka åker ur?
Jag har faktiskt ingen aning. Och älskar den tjusningen. Den fajten ifjol, när Sirius, Warberg och Granlo tampades om att fixa nytt kontrakt, var verkligen rafflande.
I år tror jag den striden blir än mer rafflande. I år finns nämligen ingen slagpåse som Gävle, utan det är två riktigt kvalitativa lag som kommer rasa ur.
Än så länge vinner alla mot alla.
Det kan bottenlagen tacka för.
Trots att Linköping bara vunnit en enda match och bara har fyra poäng så skiljer det likförbannat bara sex pinnar upp till slutspel.
Samma med Karlstad, som nästan fått en krisstämpel. Värmlänningarna har ändå sex poäng och bara fyra poäng upp till slutspel.
Det finns inga kriser ännu.
Inför säsongen tippade jag Thorengruppen och Warberg på de två sista platserna. Det är två av kandidaterna. Men det är många om budet i år.

***

Tippning av veckans matcher.

Tisdag:

Karlstad – Dalen 2: Mardrömsmatch för Karlstad i det här läget, kan jag tycka. Värmlänningarna famlar just nu efter både spel och självförtroende, stjärnvärvningen Kevin Björkström har inte alls kommit igång och 2-7-smällen senast mot Helsingborg sved rejält. Att då ställas mot solida Dalen, som studsade upp senast och slog tillbaka Växjö borta, är tufft: gästerna kommer inte bjuda på något, har ett ton tålamod och kommer hugga på varenda misstag. Tippar att Umeågänget tar detta.

AIK – Thorengruppen 1: Två lag som överraskat positivt i säsongsinledningen. Känslan här är att AIK kommer trycka på gaspedalen medan Thorengruppen kommer krypa ihop och kontra. Matchnyckeln tror jag landar i AIK:s aktioner och hur välbalanserade man är i sin framfusighet – för bjuder man på för mycket kommer TT hugga. AIK drivs av en viss revansch efter tappet mot Pixbo senast. Thorengruppen vann mot Höllviken senast men har ännu inte vunnit borta i år – det gör man inte nu heller.

Warberg – Mullsjö 1: Svårtippad match. Warberg tycker jag har varit bättre hemma än borta så här långt och det i kombination med att toppkedjan är i bra poängmässig form talar ändå för hemmalaget. Mullsjö blandar och ger friskt hittills och slog svårspelade Sirius borta senast, men man vet inte riktigt vad man får av västgötarna just nu. Kan gå hur som helst, men Warberg blir favoriter i kraft av hemmaplan.

Onsdag:

Linköping – Höllviken 1: Linköping är kvar som tabelljumbo – men det ska bli ytterst intressant att se hur laget reagerar på den fina upphämtningen och det räddade krysset mot Storvreta senast. Blir det sekvenserna som lyfter östgötarna? Inte helt omöjligt. Någonstans fick laget ett bevis på vad som kan hända om man ger allt och lite till. Höllviken är en lurig motståndare, förbannade efter Thorengruppen-torsken senast, men jag tror ändå inte att man räcker till här.

Storvreta – Sirius 1: Intressant derby, det första i IFU Arena, och inte helt lättippat. Sirius har varit det jämna laget som varit med i alla matcher medan Storvreta blandat briljanta uppvisningar med bleka insatser. Grundkapaciteten i Storvreta är dock ett par klasser bättre och i ett derby borde det inte vara några problem med tändningen – därför vinner mästarna här. Ska dock bli intressant hur länge Vreta orkar i det här intensiva matchandet med tanke på den tunna trupp man sitter på.

Pixbo – Växjö X: Två lag som båda spelat in 15 poäng hittills (Växjö har dock spelat en match mer hittills) och storyn är ungefär densamma: lagen har överlag varit bra och imponerat, men sedan tryckt in en plump här och där. Båda lagen har också visat klass när det gäller att komma tillbaka efter svaga insatser. Inget av lagen har ännu förlorat två matcher på rad – och ska den statistiken hålla i sig måste Växjö vinna. Känns öppet. Doftar lite kryss, faktiskt.

***

Galet intensivt spelschema just nu.

  • Tjänstgörande sportredaktör: Christoffer Glader
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB