Startsida / Inlägg

Laget med bredden som spets

av Jonas Gustavsson

Landslagsuppehållet är över.
Ikväll tjuvstartar SSL igen då Höllviken och Växjö möts.
Jag vet inte om vi ska stämpla Växjö som en överraskning i höst, men laget har presterat bättre än vad jag trodde. Laget har ju inte rivit ner så stora rubriker eftersom Helsingborg och AIK varit ännu mer överraskande flippar, men i skymundan har man gjort en riktigt stark säsongsstart.
I den SSL-enkät som gjordes inför säsongen, där 183 spelare svarade, så var Växjö i skuggan: 3,3 % trodde att laget skulle bli säsongens positiva överraskning, 3,4 % trodde att laget skulle bli säsongens negativa överraskning. Jag har inga motiveringar till svaren, men någonstans ramlar det ner till att åsikten är att Växjö etablerat sig som ett stabilt mittenlag i SSL som kommer plocka en av slutspelsbiljetterna när det väl drar ihop sig.
En snabb blick i tabellen ger ju också just det svaret: Växjö är femma.
Men – ser man till prestationerna så har något hänt. Det bara att konstatera att Växjö har närmat sig toppen. Man har slagit tillbaka Falun borta, spelat jämnt med Storvreta och Pixbo, inte minst. Visst, Växjö kunde vinna mot de här lagen tidigare också, men då kändes det som att krävdes en rejäl portion flyt, men så känns det inte nu. Växjö kan vinna tack vare sitt eget spel.
Att Växjö för ett par år sedan, eller ens ifjol, skulle ha en chans i en slutspelsserie mot Falun eller Storvreta kändes som en utopi, men så känns det inte längre. Smålänningarna har vuxit, blivit jämnare och har visat att man kan hota de bästa lagen.
Det trots att man inte haft tillgång till superspetsen André Andersson och det trots att man renoverade i princip hela försvaret till i år.
Vad är hemligheten?
Jag säger som tränaren Niklas Nordén:
Bredden är spetsen.
Växjö har en bred och stor trupp och det utnyttjar man. Nordén väljer ofta att rulla på mycket folk. Han är inte heller blyg när det gäller att kasta om i laget när det inte fungerar, och han har massor av alternativ eftersom det vimlar av kompetenta lirare i truppen.
Växjö har många bra spelare, även om man kanske saknar de absoluta världsstjärnorna vid sidan om keepern Eero Kosonen.
Jo, Markus Jonsson är sjukt skicklig, men har fortfarande en bit kvar till de absoluta toppbackarna i SSL.
Jo, Filip Kjellsson har ett makalöst spelsinne, men befinner sig en bit ner på hierarkin när SSL:s toppcentrar listas i min bok.
Men som sagt, det är bredden som är spetsen. Killar som Johan Roos, Ludwig Persson, Valdemar Ahlroth och Jesper Sankell håller väldigt hög SSL-klass, inte minst, men även killar som Magnus Jansson, Christopher Holmér och Niklas Ramirez är riktigt vassa, även om de sällan uppmärksammas.
Till ikväll då:
Att möta Höllviken borta är ingen lätt uppgift.
En coachduell mellan Vidar Jonsson och Niklas Nordén som känner varandra väl.
Jag tror Växjö tar det här.
Men det blir inga stora marginaler, även om vi kan förvänta oss ett rejält målkalas mellan två lag som gillar att spela offensiv innebandy.

  • Tjänstgörande sportredaktör: Jesper Thedéen
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB